Acasa InternationalExterne Anunţul făcut de Cioloş după Reuniunea UE-Turcia

Anunţul făcut de Cioloş după Reuniunea UE-Turcia

scris de A.B.
21 afisari

Dacian Cioloș a anunțat marți dimineață că reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE cu Turcia s-a finalizat cu o declarație prin care președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit mandat de negociere și de pregătire a deciziilor care vor fi luate la Consiliul de săptămâna viitoare.

dacian ciolos bruxellesȘeful guvernului român a arătat că „obiectivul inițial a fost acela de a avea doar o discuție, un prânz de lucru cu participarea șefilor de stat și de guvern și premierul turc, dar a urmat o întâlnire doar a șefilor de stat și de guvern din UE pentru a discuta o propunere care a venit din partea Turciei și nu fusese prevăzută inițial”.

„Această propunere surpriză, aș putea spune, a fost în general bine primită de șefii de stat și de guvern europeni, însă, datorită consistenței ei, s-a ajuns la concluzia că nu se poate lua o decizie astăzi dat fiind și formatul acestei întâlniri. (…) Această propunere venită din partea Turciei, după discuții cu președintele Tusk, presupune un angajament din partea Turciei de a prelua toți migranții ilegali care trec de frontiera Turciei în Uniunea Europeană, deci în Grecia, cu obiectivul de a returna în țările de origine acei migranți care nu provin din Siria și de a accepta ca migranți azilanți doar pe sirieni în tabere din Turcia, în responsabilitatea Turciei. Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia în Grecia și care ar urma urma să fie acceptat de Turcia în retur, Turcia să trimită în raport de unu la unu migranți legal din Turcia spre Uniunea Europeană”, a spus prim-ministrul, într-o declarație de presă.

Potrivit lui Cioloș, obiectivul acestui mecanism este de a întrerupe sau de a descuraja migrația ilegală din Turcia înspre UE.

„În schimb, Turcia așteaptă din partea UE, dincolo de această readmisie legală a unei părți dintre migranți, și o susținere financiară mai consistentă care să treacă dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Așteaptă, totodată, o accelerare a procesului de pregătire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, într-un proces mai accelerat. Inițial, fusese promisă o liberalizare a regimului de vize pentru toamnă. Turcia așteaptă ca acest proces să fie scurtat și să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie și, totodată, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere”, a explicat premierul român.

Dacian Cioloș a precizat că, după discuțiile care au avut loc, „s-a ajuns la concluzia că în formatul actual nu se poate lua o decizie asupra acestor propuneri, însă a fost formulată o declarație care conține aceste propuneri din partea Turciei, declarație prin care președintele Tusk primește un mandat de negociere și de pregătire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmează să aibă loc săptămâna viitoare”.

De asemenea, potrivit declarațiilor prim-ministrului, declarația finală adoptată la Bruxelles „include și anumite angajamente privind sprijinul Greciei pentru a gestiona situația migranților pe care îi are pe teritoriul său atât prin asistență umanitară de urgență cât și prin suplimentarea în gestionarea frontierelor, dar și sprijin în asigurarea returnării către Turcia a migranților ce nu necesită protecție internațională”.

„S-a concluzionat, totodată, că ruta migrației prin Balcani este practic întreruptă și ținută sub control, iar dacă acest mecanism de oprire a migrației ilegale din Turcia va putea fi implementat ar însemna că s-a evitat și deschiderea altor rute de migrație”, a concluzionat Cioloș.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult