Acasa InternationalExterne UPDATE. Apel la Tripoli: „Nu trageţi în presă!”

UPDATE. Apel la Tripoli: „Nu trageţi în presă!”

scris de Ion Petrescu
3 afisari

UPDATE- Cei aproximativ treizeci de jurnalişti străini reţinuţi începând de duminică în incinta hotelului Rixos din centrul Tripoli de bărbaţi înarmaţi loiali lui Muammar Gaddafi au fost eliberaţi. Jurnaliştilor li s-a permis să părăsească hotelul şi au fost transportaţi la hotelul Corinthia, tot în capitala libiană. Conform Reuters, ei au afirmat că reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii au venit la hotel şi le-au aranjat plecarea.

Privaţi de apă şi adesea de electricitate, jurnaliştii erau grupaţi la primul etaj al hotelului Rixos, notează France Presse. Sub ochii vigilenţi ai soldaţilor pro-Gaddafi înarmaţi cu puşti Kalaşnikov, toate mişcările le erau monitorizate.

 Cine crede că acum, la Tripoli, bate un vânt de libertate, este un biet naiv. Dovada? 35 de jurnalişti străini sunt în situaţia de a nu putea părăsi Hotelul Rixos, din capitala libiană, începând din seara zilei de 21 august.

Jurnalişti străini blocaţi în Hotelul Rixos, din capitala libiană

În urmă cu 48 de ore, când a început bătălia pentru Tripoli, militarii loiali colonelului Gaddafi i-au forţat pe jurnalişti să rămână în hotelul menţionat. Conform publicaţiei „Reporteri fără frontiere” sunt blocaţi, în aceeaşi clădire, şi unii diplomaţi străini.

Hotelul este înconjurat de loialişti ai vechiului regim, care nu permit ziariştilor să se deplaseze în oraş. Furnizarea de energie electrică şi a apei potabile este frecvent întreruptă.

Într-un gest disperat, unii jurnalişti au afişat la ferestre hârtii pe care au scris:”Televiziune, presă, nu trageţi.

Chiar dacă toţi ziariştii poartă veste antiglonţ şi căşti metalice, niciunul nu poate prezice ce va urma. Cert rămâne doar faptul că nu pot ieşi afară din hotel. „Reporteri fără frontiere” îşi face iluzia că, printr-un simplu apel, către cele două tabere beligerante, situaţia va fi depăşită.

Dar Consiliul Naţional de Tranziţie nu este încă în stare să asigure libertatea de deplasare a jurnaliştilor, pentru a relata obiectiv derularea luptelor. Şi în condiţii de siguranţă personală.

1 comentariu

Denali 24-08-2011 - 17:52

Acest apel este dat intotdeuna…NU trageti in INGERII de pe pamant…

Ptr. toti ceilalti care nu fac parte din Complexul Industrial Mediatic : este sezon deschis…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult