Acasa InternationalExterne Arabia Saudită întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul

Arabia Saudită întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul

scris de M.A.
33 afisari

Arabia Saudită a cerut misiunii diplomatice iraniene la Raid și entităților în legătură cu aceasta să părăsească țara în termen de 48 de ore, a făcut cunoscut un oficial saudit, citat de agențiile internaționale de presă.

arabia saudita iran relatii diplomaticeDecizia intervine după ce ambasada saudită de la Teheran a fost devastată și incendiată, sâmbătă, de protestatari nemulțumiți de execuția, la Riad, a unui cleric șiit.
Decapitarea șeicului șiit Nimr Bakir al-Nimr a tensionat relațiile dintre cele două țări. Manifestațiile de sâmbătă, de la Teheran, dar și din alte țări, au continuat și duminică, marcate de ură și uneori de violențe.
Cele mai puternice reacţii după execuţia clericului şiit de către Arabia Saudită au venit din Iran. Cele două ţări sunt rivale istorice în regiune. Una e şiită, alta e sunnită – o diferenţă peste care nu se trece în lumea musulmană. Iar dacă Arabia Saudită este cel mai puternic aliat al Statelor Unite în regiune, Iranul este unul dintre inamicii SUA.
Decizia casei regale saudite de a executa un cleric şiit, împreună cu alte 46 de persoane acuzate de terorism, amplifică tensiunile dintre doi rivali tradiţionali: Arabia Saudită şi Iran.

Geografic, cele două ţări sunt foarte apropiate. Din toate celelalte puncte de vedere, însă, nici nu ar putea fi mai departe una de cealaltă. Ca mai toate rivalităţile din Orientul Mijlociu şi Golful Persic, în care taberele se împart în şiiţi şi sunniţi, acest război rece care poate oricând să degenereze într-o confruntare militară deschisă are la rădăcină diferențe religioase.

Atât Arabia Saudită, cât şi Iranul sunt musulmane. Dar Arabia Saudită e în proporţie de 90% sunnită, în vreme ce Iranul este 90% şiit. Peste acest conflict imposibil de conciliat, se suprapun toate celelalte motive de tensiune între cele două ţări. Ambele ţări aspiră de decenii la statutul de lider regional. Ambele sunt mari producători de petrol. Arabia Saudită este monarhie, Iranul consideră că monarhia contravine preceptelor islamice. Şi mai există o problemă extrem de mare: relaţia cu Occidentul. Dacă Arabia Saudită este aliat tradiţional al Statelor Unite şi al Vestului în general, Iranul este, de la fondarea republicii islamice, anti-Occident.

Această poziţionare a făcut ca cele două ţări să aibă numeroase confruntări militare indirecte, aşa cum se întâmplă acum în Siria şi Yemen.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult