Acasa InternationalExterne Argentina cere din nou returnarea insulelor Malvine/Falkland

Argentina cere din nou returnarea insulelor Malvine/Falkland

scris de M.A.
645 Afisari

Într-o scrisoare publicată ca anunţ în ediţia de joi a cotidianului britanic The Guardian, preşedintele argentinian Cristina Kirchner îi cere premierului David Cameron să returneze Insulele Falkland Argentinei.

Preşedintele Argentinei cere Londrei Insulele Malvine

Argentina cere din nou returnarea insulelor Malvine/Falkland (foto: kids.britannica.com)

Kirchner a făcut apel la el să onoreze o rezoluţie a ONU datând din 1965 şi să înceapă negocierile cu privire la returnarea Insulelor. Momentul publicării scrisorii a fost ales pentru a coincide cu marcarea datei de 3 ianuarie 1833, când Marea Britanie a preluat controlul asupra Insulelor Malvine de la argentinieni, transmite Agerpres.

Scrisoarea de 212 cuvinte, trimisă în copie lui Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, se referă în mod repetat la Insulele Falkland ca la Insulele Malvine, numele spaniol pentru insule al guvernului argentinian. În scrisoare se spune: „Cu 180 de ani în urmă, la aceeaşi dată, 3 ianuarie, în cadrul unor exerciţii flagrante ale colonialismului de secol al XIX-lea, Argentina a fost deposedată cu forţa de Insulele Malvine, care sunt situate la 14.000 km (8.700 mile) distanţă de Londra. ”Argentinienii de pe Insule au fost expulzaţi de Marina Regală iar Regatul Unit a început ulterior un proces de implantare de populaţie similar cu cel aplicat şi altor teritorii aflate sub dominaţia colonială”. ”De atunci, Marea Britanie, puterea colonială, a refuzat să returneze teritoriile Republicii Argentina, împiedicând-o astfel să-şi restabilească integritatea sa teritorială”.

”Problema Malvinelor este de asemenea o cauză îmbrăţişată de America Latină şi de marea majoritate a popoarelor şi guvernelor din întreaga lume, care resping colonialismul”. „În 1965, Adunarea Generală a adoptat, fără voturi împotrivă (nici chiar din partea Regatului Unit), o rezoluţie care a considerat Insulele Malvine un caz colonialist şi care a invitat cele două ţări să negocieze o soluţie la disputa privind suveranitatea dintre ele”.

„Aceasta a fost urmată de multe alte rezoluţii în acest sens. În numele poporului argentinian, reiterez invitaţia noastră pentru ca noi să respectăm rezoluţiile Naţiunilor Unite”.

Robert Munks, redactor-şef adjunct la ”Jane’s Intelligence Review”, a afirmat că cea mai recentă ofensivă de PR a lui Kirchner privind Insulele Falkland, care urmează după anunţuri de anul trecut la marcarea războiului, nu este „cu totul surprinzătoare”. El consideră că a existat un „declin semnificativ” în relaţiile britanico-argentiniene din 2003 încoace, atunci când Nestor Kirchner, soţul Cristinei, a venit la putere. ”Relaţiile se află probabil în cel mai rău stadiu al lor acum mai mult decât oricând din 1982 încoace şi de la conflictul armat privind Insulele Falkland. Nu se poate spune însă că ar exista posibilitatea unui conflict armat. Nu va fi un alt război. Ceea ce argentinienii au făcut a fost să se retragă dintr-un număr de de acorduri bilaterale din anii 1990″, a afirmat Munks.

Buenos Aires a reziliat cooperarea cu Marea Britanie în probleme din Atlanticul de Sud, cum ar fi pescuitul şi petrolul. Ambele părţi au convenit să discute hidrocarburile descoperite pe Insulele Falkland în 1998, separat de orice pretenţii teritoriale. Guvernul a întrerupt însă discuţiile, insistând că mai întâi trebuie soluţionată disputa privind suveranitatea.

Potrivit The Telegraph, campania diplomatică survine după decizia guvernului britanic de luna trecută de a da unei porţiuni importante din teritoriul pe care îl deţine în Antarctica numele reginei Elisabeta a II-a – un gest vazut la Buenos Aires drept provocator. The Guardian precizează că Argentina are pretenţii şi asupra a ceea ce este acum ”Queen Elizabeth Land”, precum şi alte posesiuni din Atlanticul de Sud, printre care Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud nelocuite.

6 comentarii

ValVerde 03-01-2013 - 22:36

” Scris de : M.A. 2013-01-03 16:42 Într-o scrisoare publicată ca anunţ în ediţia de joi a cotidianului britanic The Guardian, preşedintele argentinian Cristina Kirchner îi cere premierului David Cameron să returneze Insulele Falkland Argentinei.”

===

M.A. poti da citatul unde Cristina „cere” returnarea insulelor ???

O fi ea plecata cu sorcova peronismului dar nu e complet idioata.
Altfel, nu e decit o manevra veche, incercata de multe ori. Cind ai probleme interne, abate atentia gloatei catre conflicte internationale, care fermenteaza mate-ul nationalist in prostime.

ValVerde 04-01-2013 - 03:34

De la argentinieni ???!!!
Oh…tu nici visezi batrine…
cit de bou esti. (il ajungi pe salut)

Esti asa timpit ca imi inveselesti seara…ai titlul (de neinvidiat) de Bula2

Paul din Ohio 03-01-2013 - 22:45

Argentina poate sa ceara mult si bine. Este vorba IN PRIMUL RAND de vointa oamenilor care traiesc acolo. Romanii stiu foarte bine ca nu trebuie sa „CEARA” niciun teritoriu ai carui locuitori NU VOR sa se uneasca cu Romania.

DXN 04-01-2013 - 00:08

Pe psihopatii astia de argentinieni, iar ii mananca in kyp!

ciufulici 04-01-2013 - 01:17

Batalia pe insule s-a apris rau de tot, China cu Japonezia e alt exemplu. Daca cere si Ungaria Insula Covasna?

Paul din Ohio 04-01-2013 - 01:41

Pai s-o ceara!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS