Acasa InternationalExterne Arhivele privind tragedia de la Katyn publicate in Rusia

Arhivele privind tragedia de la Katyn publicate in Rusia

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Rosarhiv (n.red. – arhivele Federatiei Ruse) a facut publice documentele privind tragedia de la Katyn. “Versiunea digitala a documentelor este postata pe site-ul Rosarhiv, in urma deciziei luate de presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Medvedev”, declara seful agentiei, Andrei Artizov, citat de Interfax.


In asa-numitul ”Dosar special nr. 1” publicat pe site, se afla si memorandumul Comisarului de Afaceri Interne, Lavrenti Beria, adresat lui Iosif Stalin. Beria a fost cel care a propus ca polonezii aflati in taberele NKVD (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) pentru prizonierii de razboi, precum si in inchisorile din Ucraina si Belarus, sa fie pedepsiti cu moartea. Beria a argumentat necesitatea luarii acestor masuri prin faptul ca ofiterii polonezi au o activitate antirevolutionara si fac campanie antisovietica, scrie Lenta.ru. De asemenea, lista documentelor publicate include fragmente din procesele verbale ale sedintelor Biroului Politic, memorandumul lui Nikita Hrusciov in care cerea lichidarea actelor doveditoare ca au fost impuscati ofiterii, precum si alte acte.

In aprilie 2010, s-au implinit 70 de ani de cand au fost impuscati 14.000 de ofiteri polonezi la Katyn. Aceasta tragedie a fost motivul principal al tensiunilor in relatiile ruso-poloneze. In 2008, arhivele au fost deschise pentru Polonia, iar, in septembrie 2009, Rusia si Polonia a ajuns la un acord privind crearea unor centre comune in care sa fie cercetat ”dosarul Katyn”.

0 comentariu

curios 01-04-2010 - 15:34

foarte bun materialul asa mai aflam si noi cate ceva

Nguen Miun Gion 01-04-2010 - 16:03

M-am linistit daca circula 41-ul si 368-ul ca sa-mi pot aduce acasa Lumina. Sper ca sa nu fiu buzunarita sau agatata de cei care se folosesc de acest motiv.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS