Acasa InternationalExterne Armata îl părăseşte pe Gaddafi. Al-Qaida intră în joc

Armata îl părăseşte pe Gaddafi. Al-Qaida intră în joc

scris de Adrian Pătruscă
5 afisari

Benghazi, al doilea oraş al Libiei, a ieşit de sub controlul lui Gaddafi: armata locală sfidează regimul, iar steaguri din vremea fostei monarhii flutură pe clădirile guvernamentale.

Militarii întorc armele

Primul organ de presă care a reuşit să transmită din auto-proclamatul “oraş liber” Benghazi este ziarul britanic The Guardian. Corespondentul său a văzut trupe care au ocupat curtea unei secţii de poliţie în care au depozitat tone de arme şi muniţie luate de la fabrică de armament din localitate, pentru a preveni folosirea lor de către forţele loiale lui Gaddafi.

Soldaţii au adus rachete şi armament greu care au fost folosite împotriva insurgenţilor în centrul oraşului, sâmbătă, când Gaddafi a încercat să menţină controlul asupra Benghazi.

Gaddafi a adus 4000 de mercenari africani

Corespondentul lui The Guardian are şi confirmarea că dictatorul libian foloseşte mercenari africani. Mai mulţi dintre ei erau interogaţi de avocaţi şi militari la etajul secţiei de poliţie.

Un ofiţer de aviaţie, maiorul Rajib Faytouni declară că a fost martor la debarcarea a 4000 de mercenari sosiţi cu avioane cargo între 14 şi 17 februarie. “De asta am întors armele. Şi pentru că ne-au ordonat să folosit aviaţia pentru a ataca populaţia”.

Mai mulţi martori din Benghazi afirmă că, deşi artileria a fost folosită împotriva cetăţenilor, avioanele nu au tras. Totuşi, potrivit lui Faytouni, aviaţia a lansat două bombe în interiorul bazei militare Rajma, pentru a preveni căderea armelor în mâinile insurgenţilor.

Insurgenţii sunt înarmaţiPiloţii refuză să tragă

“Cei doi colonei de pe MIG-uri, care au defectat, au refuzat să execute ordinele de a bombarda populaţia”, s-a referit el la cei doi piloţi refugiaţi luni în Malta cu avioanele lor. “Au mai fost şi două elicoptere care au zburat în Tunisia”.

Peste tot în Benghazi sunt indicii că Gaddafi a pierdut controlul oraşului. Armata nu mai păzeşte punctele de control. Orice semn al dictatorului a fost dat jos şi ars. Deşi nu au mai fost violenţe în ultimele două zile, manifestanţi mânioşi defilează cu maşinile prin oraş trăgând cu Kalaşnicoavele focuri în aer şi cer plecarea lui Gaddafi.

Fostul steag libian, din vremea monarhului alungat de Gaddafi printr-o lovitură de stat, Regele Idris, flutură deasupra clădirilor guvernamentale jefuite.

Pe de altă parte, un avion de vânătoare libian s-a prăbuşit, după ce pilotul şi copilotul au refuzat să execute ordinul de a bombarda oraşul Benghazi şi s-au ejectat, a anunţat ziarul libian Quryna pe site-ul său, citat de Le Figaro.

Aparatul de tip Suhoi 22 s-a prăbuşit la vest de oraşul Ajdabya, situat la 160 de kilometri sud-vest de Benghazi.

Regimul aruncă bomba: Al-Qaida a înfiinţat un emirat în Libia

Agenţia France Presse anunţă că opozanţii, mulţi dintre ei înarmaţi, controlează coasta de est a ţării, de la graniţa cu Egiptul până la Tobruk. Localnicii spun că armata e cu ei. Rezidenţi din localitatea Al-Baida au declarat că miliţieni fideli lui Gaddafi au fost executaţi.

Adjunctul ministrului de Externe libian a afirmat, în cursul unei întâlniri cu ambasadorii UE, că Al-Qaida a înfiinţat un emirat la Derna, care ar fi condus de un fost deţinut de la baza americană Guantanamo. Al-Qaida ar avea un plan de talibanizare a ţării, după modelul afgan.

6 comentarii

Huhu Ciu 23-02-2011 - 21:30

Jos dictatorii, huuuoooo!
E necesara o revolutie si in Romania, huuuoooo!

george 23-02-2011 - 22:12

Ce legatura are sula cu prefectura ma bovina?Parca traiesti intr-o alta lume ma dementule?

Huhu Ciu 23-02-2011 - 22:20

George stirpitura jegoasa pedelista-comunista-securista-portocalie, cu mine vorbesti nenorocitule?
Baga la capul tau bolnav: PDL ESTE CANCERUL ROMANIEI!

urbos 23-02-2011 - 23:40

Legatura e ca urmeaza starpitura securista de la Cotroceni.

urbos 23-02-2011 - 23:42

Simpatici si astia, au prins-o si ei p-asta cu Al Qaida de la imbecilii americanasi.

ElZorab 07-03-2011 - 21:05

Al’Quaida le va arata libienilor „adevarata democratie”.Cea de acuma este floare la ureche…Se fac stocuri uriase de Burka pentru libaneze…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult