Acasa InternationalExterne Armata secretă din deşert a lui Gaddafi (Video)

Armata secretă din deşert a lui Gaddafi (Video)

scris de Adrian Pătruscă
3 afisari

Dictatorul de la Tripoli se bazează pe miliţiile tribale cantonate în Sahara. Forţele aeriene sunt folosite ca la război împotriva civililor. Flota navală e păstrată în rezervă.Libia este în război civil

Printr-o operaţiune ultrarapidă, 44 de avioane şi un număr comparabil de elicoptere au ridicat din Sahara trupe ale miliţiilor tribale loiale dictatorului, complet înarmate, şi le-au azvârlit luni în străzile din Tripoli.

Gaddafi a făcut apel la miliţiile din deşert pentru a compensa pierderile rezultate din defectarea unităţilor militare şi a numeroaselor trupe ale miliţiilor care au trecut de partea insurgenţilor. De când au început tulburările în Orientul Mijlociu, Gaddafi a întărit miliţiile tribale din Sahara.


Unul dintre fiii conducătorului, Mutassim Gaddafi se află la comanda operaţiunii de reprimare a protestelor din Tripoli, informează agenţia israeliană Debka. Elicoptere militare au bombardat şi au tras cu mitraliere grele pentru a dispersa orice tentativă de adunare a protestatarilor în cartierele capitalei. Chiar şi după ce doi piloţi au defectat în Malta, cei 22.000 de oameni ai Libyan Air Force, cu cele 13 baze sunt nădejdea cea mai mare a lui Gaddafi de a rămâne la putere


În zori, “Armata Populară Libiană” a lui Mutassim curăţase străzile de protestatari.

Tactica folosită de Gaddafi şi fiii săi a fost, mai întâi, de a le da insurgenţilor frâu liber să se dezlănţuie asupra oraşului, să dea foc televiziunii de stat şi clădirilor guvernamentale şi astfel să creeze în tabăra protestatarilor şi în Occident senzaţia că regimul e pe punctul de a cădea.

Dar când demonstranţii s-au răspândit pentru a cuceri şi restul capitalei, au fost bombardaţi din aer şi luaţi la ţintă de miliţiile tribale care nu au avut scrupule să tragă direct în mulţimile de civili.

În primele ceasuri ale zilei de marţi, când Gaddafi a apărut la televiziune pentru a anunţa că nu fugise, el redobândise controlul asupra capitalei.

Cu o tactică similară, Gaddafi a încercat mai întâi să-i păcălească pe criticii săi din străinătate, scoţându-l la înaintare pe educatul său fiu Saif al-Islami, care a convins multe persoane influente din Occident că, în comparaţie cu tatăl său, este un moderat. Saif a avut misiunea de a expune cazul Libiei într-un interviu televizat duminică 20 februarie.

În spatele scenei, alt fiu, Mutassim, comandant suprem al “Armatei Populare Libiene”, a pus la cale reprimarea sângeroasă din capitală. În mijlocul Saharei, tatăl lor a ridicat o armată tribală care să lupte până la ultima picătură de sânge pentru supravieţuirea clanului.

Când colonelul Gaddafi şi-a clamat marţi victoria, a sunat exact ca “Nebunul din Orientul Mijlociu”, aşa cum l-a numit răposatul Ronald Reagan. Dar în mai puţin de 60 de secunde a transmis mesajul clar că, deşi clădirile sunt în flăcări la Tripoli, el încă rezistă şi este hotărât să-i pedepsească pe toţi duşmanii săi, pe care i-a categorisit dispreţuitor drept „câini străini” şi “bande terioriste de tineri rătăciţi, folosiţi şi drogaţi”.

Sursele militare ale Debka spun că strategia sa de a rămâne la putere se bazează pe consolidarea controlului asupra capitalei Tripoli şi, folosind oraşul ca pe o bază militară, să recâştige controlul asupra restului ţării.

Gaddafi nu a aruncat încă în lupta pentru supravieţuire toate rezervele sale armate. Flota sa încă stă în expectativă. Iar forţa aeriană a flotei poate fi crucială pentru a recuceri oraşele din zona Cirenaică, Benghazi şi Tobruk, aflate în mâinile rebelilor.

Gaddafi nu dă nici un semn că ar fi intimidat sau descumpănit de repulsia pe care metodele sale au stârnit-o şi nici de condamnările Ligii Arabe sau ale Consiliului de Securitate.

1 comentariu

Aolica 23-02-2011 - 03:33

imnul national – Allahu Akbar
adopted 1969; the anthem was originally a battle song for the Egyptian Army in the 1956 Suez War

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult