Acasa InternationalExterne Armata ucraineană abandonează orașul Debalțevo

Armata ucraineană abandonează orașul Debalțevo

scris de D.S.S.
6 afisari

Armata ucraineană părăsește orașul Debalțevo și îl abandonează rebelilor proruși, după zece zile de lupte intense, a anunțat miercuri președintele ucrainean Petro Poroșenko, relatează AFP și Reuters.

Debalțevo retragere armata ucraina„În această dimineață (miercuri — n.red.), forțele armate ucrainene, împreună cu garda națională, au finalizat operațiunea de evacuare planificată și organizată a unităților noastre militare din Debalțevo„, nod de comunicații strategic ce leagă capitalele regiunilor Lugansk și Donețk (cele două bastioane separatiste din estul Ucrainei) și care s-a aflat sub asediul separatiștilor, a declarat șeful statului într-un mesaj transmis de pe Aeroportul din Kiev.

„La ora actuală, 80% din unitățile noastre s-au retras, mai așteptăm încă două convoaie. Am convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Națională și Apărare. Acum voi pleca pe front pentru a-i întâlni pe oamenii care s-au retras din Debalțevo”, a adăugat el.

Potrivit lui Poroșenko, în rândul celor aproape 2.000 de militari ucraineni s-au înregistrat doar 30 de răniți, în pofida tirurilor de artilerie intense.

Vehicule transportând militari vizibil epuizați și marcați de lupte au sosit miercuri la prânz în orașul Artemivsk, situat la circa 35 de kilometri de Debalțevo, potrivit corespondentului AFP. La sosirea la Artemivsk, mulți dintre ei s-au repezit spre magazinele alimentare.

Marți, autoritățile ucrainene au cerut Occidentului să dea un răspuns ”ferm” Moscovei după ce în aceeași zi rebelii proruși au intrat în Debalțevo, după mai multe zile de lupte intense cu forțele guvernamentale ucrainene.

Aceste evoluții survin la mai puțin de o săptămână de la semnarea acordului de încetare a focului, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morți.

Documentul prevede, printre altele, ca părțile implicate în confruntările din estul Ucrainei să înceapă retragerea armamentului greu din zona de conflict.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult