Acasa InternationalExterne Armata umflată a Rusiei

Armata umflată a Rusiei

scris de M.A.
12 afisari

Rusia s-a dotat de mai mulţi ani cu armament gonflabil pentru a-l folosi în cazul în care ar fi nevoită să îşi înşele inamicul.


Tanc Gonflabil

Tanc Gonflabil (news.bbc.co.uk)


Într-un atelier din Hotkovo, situat la circa 50 de kilometri nord-est de Moscova, angajaţii fabricantului acestor echipamente răspund comenzilor principalului lor client, armata rusă. Rusbal, companie fondată în 1993, reproduce tancuri T80, rachete S-300 sau avioane de vânătoare la un preţ ţinut secret, transmite Mediafax. „Aceste dispozitive sunt eficiente pentru a înşela inamicul, ele protejează adevăratele echipamente prin diversiune”, explică Victor Talanov, directorul uzinei, care fabrică şi castele gonflabile sau alte obiecte destinate copiilor. Tehnica acestora există de fapt „din al Doilea Război Mondial”, aminteşte directorul companiei. Aliaţii şi-au mobilizat atunci echipamentele gonflabile în faţa Pas-de-Calais (nordul Franţei) pentru a face regimul hitlerist să creadă că acolo pregătesc debarcarea, ce a avut loc de fapt mai spre sud, în Normandia.

Potrivit angajaţilor Rusbal, este foarte dificil, de la distanţă, să distingi un tanc adevărat de unul fals. Echipamentele fabricate sunt de exemplu dotate cu dispozitive care imită amprenta termică a armamentului real. „De la înălţimea unei clădiri cu zece etaje, dacă un tanc real şi unul fals sunt unul lângă altul, aproape că nu se poate face diferenţa . Cu atât mai mult cu cât mitralierele noastre degajă acceaşi căldură ca cele adevărate şi emit aceleaşi unde radio”, explică Liudmila Stepanova, directorul tehnic al Rusbal. Un alt punct pozitiv este că aceste materiale gonflabile sunt uşor de amplasat. Un tanc se umfă, de exemplu, în câteva minute.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult