Acasa InternationalExterne Armistiţiu în Gaza cu lansări de rachete

Armistiţiu în Gaza cu lansări de rachete

scris de A.P.
4 afisari

Intrarea în vigoare a unui acord de încetare a focului în Fâşia Gaza a fost salutată la Washington, Paris, Bruxelles şi ONU, care şi-a exprimat dorinţa ca armistiţiul să fie preludiul unei soluţii ‘mai durabile’.

Armistiţiul părea încă fragil miercuri seară: douăsprezece rachete au fost trase spre Israel în ora ce a urmat încetării focului între Israel şi grupurile armate palestiniene din Gaza, fără să provoace răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei israeliene. Ministrul egiptean al afacerilor externe Mohamed Kamel Amr a anunţat miercuri încheierea armistiţiului, cu oprirea ostilităţilor intrată în vigoare la ora 19.00 GMT.

Preşedintele american Barack Obama le-a mulţumit omologului său egiptean Mohamed Morsi şi primului ministru israelian Benjamin Netanyahu pentru încheierea acestui armistiţiu. El a subliniat de asemenea ‘importanţa de a lucra la o soluţie mai durabilă asupra situaţiei din Gaza‘. Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a salutat acordul de încetare a focului încheiat după o săptămână de confruntări armate între Israel şi Hamas. ‘Multe detalii trebuie încă soluţionate pentru o încetare a focului durabilă’, a subliniat el.

Într-un comunicat comun, citat de AFP, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, ‘au salutat călduros încetarea focului’, adăugând că ‘acum este crucial să se asigure respectarea sa şi violenţa să nu se repete’. Evenimentele din ultimele zile ‘subliniază necesitatea urgentă de a progresa spre o soluţie a două state care să permită israelienilor şi palestinienilor să trăiască alături în pace şi securitate‘, au mai susţinut cei doi lideri europeni.

Preşedintele francez François Hollande a salutat de asemenea intrarea în vigoare a armistiţiului şi ‘a felicitat autorităţile egiptene pentru rolul lor activ’ în negocierea încetării focului.

19 comentarii

vodka 22-11-2012 - 11:31

Bombardamentele de nou an hamasic au fost exceptional de frumoase in acest an. Dar, locuitorii sunt deja foarte exigenti, si nu se mai multumesc doar cu atificii, mai ales daca nu sunt si colorate.

Numeroşi locuitori din fâşia Gaza se plâng că şi anul acesta autorităţile locale au fost luate complet pe nepregătite de bombardamentele de iarnă. “Ca de obicei, s-au trezit pe ultima sută de metri să facă ceva, să dea tranşeele cu antiderapant şi să intervină cu buldozerele”, a declarat un membru Hamas, nemulţumit că depunerile masive de bombe au îngreunat traficul de-a lungul întregii fâşii.

De cealaltă parte, autoritatea din Gaza dă vina pe ţăranii palestinieni care, în ciuda experienţei de anul trecut, continuă să-şi construiască gospodăriile în zonele bombardabile. “Noi am vrut să-i mutăm mai la deal, le-am făcut şi case acolo. Ei au refuzat, pe motiv că stau acolo de zeci de ani, acolo au beciul cu muniţie, acolo şi-au pus răsadurile de dinamită” s-a plâns Yehudi Popescu, viceprimar în fâşia Gaza.

tomi 23-11-2012 - 00:45

S-a incheiat perioada ostilitatilor dintre Israel si Gaza.!?!?!?
Sarbatori de genul Carnavalului de la Rio in Gaza, se impart bomboane, pajituri, cintece ca la San Remo. Considerata victorie nemaipomenita serbantii se strecoara in timpul festivalului printre ruinele bombardamentelor si a ceea ce a mai ramas intreg dupa cele 1500 de bombe lansate de aviatie.
La noi in Israel, galuste, multe galuste. Am vazut comunicatul de presa dupa armistitiu pe viu, prezenti fiind trio-ul conducerii de Stat, Netaniahu – prim ministru, Barak – ministrul apararii, si Liberman – ministru de externe, cel mai „inteligent” in aceasta fuctie care la noi ar avea un rol de prima importanta. Insa acest Liberman, fost om de paza la careva minister acum vreo 15 ani si pe care Netaniahu l-a gasit foarte atragator, capabil dar mai ales fanatic de extremist. In realitate este un bou care cred ca nu ar fi usor sa-i gasesti frate geaman, vorbeste perfect ruseste, fiind originar din fosta URSS, tatal boului se zice ca a fost roman moldovean, iar mama rusoaica. Neaga categoric legatura lui cu romanii, si se da rus pur singe, fiind liderul unui partid sovietic din Israel. Ca de ce avem nevoie de partide sovietice aici inca nu am inteles, insa marele cadou care ni l-a dat caderea comunismului a fost invazia unui milion de rusi pe pamintul nostru sfint. Mare achizitie si propulsie am primit de la aceasta invazie, mii si mii de diplomati cu diplome false, acum citiva ani auzeam bancurile despre evreii rusi, care cumparau pe aeroport in Moskova, diplomele, inginer 5000 de ruble, stomatolog 6000 de ruble, profesor 3000 de ruble si medic 10000 de ruble. In cazul in care ai hotarit sa predai stafeta si sa pici pe mina unui medic rus este bine sa faci inaite de operatie testamentul in cazul in care nu vrei ca dupa operatie sa te blesteme urmasii, sau sa nu-ti faca mormint din marmora cu inscriptii, aurite. In cazul in care ai avea inca citiva ani de trait fara operatie, medicul, sovietic, fost poate strungar stahanovist in Rusia, va rezolva problema in mod sigur iar la eliberarea din spital in mod sigur nu vei mai avea nevoie de taxiu, si precis ca nu mai trebuie sa mergi acasa. Sfatui pe orice amator in cazul in care este programat la operatie la vreum medic imigrant din Rusia sa fuga noaptea din spital si sa renunte la operatie, cel putin asa mai are sansa sa-si vada nepotii.
Deci acest ministru de externe, baiat simpatic de felul sau, pacat insa ca n-a ramas in Rusia, ziceam ca vorbeste perfect ruseste, insa ivritul inca nu prea il cunoaste, iar engleza si franceza sint un mister pentru el, nu cred ca ar fi auzit de existenta acestor limbi, destul de cunoscute in Israel. Insa cunoasterea perfecta a limbii ruse de imigrantii din URSS este un fenomen standard, pacat ca este si singura limba ce o cunosc. Ivritul nu prea sint in stare sa-l invete, in general cam la a treia generatie incep s-o cunoasca, adevarul e ca nici nu-i prea intereseaza, au zece canale de televiziune rusesti, sute de ziare in rusa, toate vinzatoarele de la Super te preiau in ruseste. In cazul in care protestez ca din pacate nu cunosc limba rusa, si asi fi dispus sa comunic in limba nationala sau macar in romaneste sint trecut in categoria dusmanului de clasa. De obicei plec de la magazin batut mar de gorilele mafiei ruse care in final ma sfatuiesc ca daca nu vreau sa am probleme sa invat limba rusa.
Revin la galuste,cei trei sefi, de la conferinta de presa, incercau sa prezinte poporului israelian, marea noastra victorie, insa cred ca acele galuste faceau dificila explicarea fenomenului de victorie.
Conferinta de presa a fost scurta, rapida si fara a se permite intrebari din partea ziaristilor. Dupa ce fiecare erou vorbise cam scurt si cam acelaesi cuvinte au iesit in pas alergator din sala, ca nu cumva totusi vre-un ziarist impertinent sa apuce vreo intrebare la care nimeni nu era pregatit a raspunde.
Nu am fost deloc de parere ca hamasul ar fi fost in drept sa ne lansesze 1000 de rachete, credeam ca totusi vor fi determinati ca in urmatorii 30 de ani sa se gindeasca de 10 ori inainte de a ne ataca in vreun fel, nu am considerat nici bombardamentele noastre ca ceva eficient, insa consideram ca intrarea armatei terestre, cei 75000 de ostasi vor scoate din vizuina teoristii hamasului si-i vor pune undeva la uscat in Neghev intr-o inchisoare gen Guantanamo unde sa fie invatati sa faca agricultura in loc de terorism. Dar nici una nici alta, tangoul Israel-Gaza s-a rezumat la 1000 rachete din partea hamasului peste orasele noastre, 1500 de bombe ale aviatiei noastre peste instalatiile paramilitare si semiguvernamentale ale hamasului. Schimbul de materie prima dintre noi cred ca este sigurul rezultat strategic serios. Si noi si ei am facut schimb de citeva tone de metal ce le vom vinde Chinei care va construi un nou stadion olimpic cau atita metal bine calit.
Urmeaza acum citeva luni de pace in care hamasul va lucra din greu sa-si refaca stocul de rachete ce l-a risipit peste Israel, iar noi vom fluiera a paguba cu cele citeva miliarde cit ne-a costat aceasta „victorie” teoretica de care si huhu ciu va ride acolo in ospiciu unde se reface mental.
tomi

ValVerde 23-11-2012 - 02:09

Tomi, ma bucur ca totata lumea a fost de acord sa intrerupa bombardeaua pina data viitoare dar am o observatie:

Cu tot respectul si admiratia pentru behaiturile arabe de fericire (generos numite „cintece”) ca si pentru Hava Nagila (mai ales ca e imprumutata dupa o hora bucovineana) nu poti compara nimic cu Carnavalul din Rio.
De asemenea, nu ma indoiesc ca aveti fete frumoase de ambele parti ale liniei de demarcatie, dar pina nu ne arata in detaliu tot ce au, asa cum fac braziliencele dansind samba, cauta comparatii mai realiste…de exemplu…o nunta mormona sau Revelionul la eschimosi…..

tomi 23-11-2012 - 03:35

Acum nu lua si tu unu la unu comparatia cu Rio, daca-ti spunean ca-i festivalul de la Rafiah, sau Jebalia zau ca nu suna bine, mai accepta si tu metafore.
In privinta fetelor frumoase din Israel ai dat-o-n bara, fa tu tati pelerinajul de la Contanta la Arad si de la Sighet pina la Turnu Severin si vei stringe fete fromoase cite eu le iau doar de pe strada mea. Cind nu esti in tema nu te exprima, israelincele nu sint cu nimic mai rele ca braziliencele. Fa tu un turneu pe la noi sa te vad cum te impiedici pe strada uitindu-te dupa fetitele noastre. Cind populatia este amestecata ca la noi, marocani cu romani, rusi cu greci, spanioli cu yemeniti, vezi tu ce bebelase de super calitate ies. Cred ca macar atita ti-e clar ca amestecul de singe de origini diferite dau cele mai bune rezultate la copii frumosi. Am de fiecare data probleme cind merg la plaja la mare, trag o febra musculara la ceafa de umblu apoi ca lupu, ma intorc cu tot corpul ,gitul este ca piatra. Ce este si mai rau cind sint cu nevasta fac eforturi de focalizare doar din ochi, iar dupa aceea trebuie sa zic ca am ochii rosii de la soare.
tomi

ValVerde 23-11-2012 - 14:56

Hahahah, metafora acceptata !
Festivalul din Jebalia…suna bine 🙂

In privinta fetelor din Israel, nu contest ca sint frumoase.
Le-am vazut la fata locului. Unde am eu a ma plinge, e ca nu arata mult si sint muscate de virusul feminist prost inteles.
Daca s-ar misca ca braziliencele….
Ca sa iti protejezi gitul la mare si spinarea la hotel, cind te confrunta nevasta, degeaba folosesti ochelari obscuri, nevestele stiu !
Ofera-te des sa te duci sa cumperi apa sau pretinde ca ai mincat ceva si trebuie sa te duci la baie. (dar nici asta nu o sa-ti foloseasca…nevestele au un radar de care nu putem scapa)

De asemenea araboaicele si iraniencele sint extraordinar de frumoase, atit cit poti vedea, ceea ce nu e mult.
Mahomedanii astia ar trebui stirpiti de mici si religia lor expusa ca crima impotriva umanitatii daca ar fi numai pentru vina de cum isi infasoara femeile.

digital 23-11-2012 - 15:23

vrabia mălai visează….

ValVerde 23-11-2012 - 15:57

Esti anti roman.
Se zice (cu eroism):

Vrabia Mihai Viteazu”

un crestin 23-11-2012 - 07:16

Tu si Radu Mazare…

ValVerde 23-11-2012 - 07:28

Cine e Radu Mazare ???

Salut 23-11-2012 - 17:09

PAPA, nu stiai?

ValVerde 23-11-2012 - 20:45

@boul Salut

Poate PAPA copitatilor tai.
Papa celorlalti nevolnici e unu’ cu nume nemtesc.

PS L-am gugulit pe Mazare. Ii place sa se imbrace in uiforme SS.

Hmm…poate chiar o fi Papa….

tomi 23-11-2012 - 03:10

OK ! reteta este buna am imprumutat-o, miine o pun pe Nelly sa-mi aplice o farfurie de perisoare – multumesc. Daca tot ne-a lovit pacea trecem la perisoare…

un crestin 23-11-2012 - 07:20

Pofta buna

Dar sa nu aveti prea mare incredere in acesti magari salbatici si in pax palestiniana lor.

urbos 23-11-2012 - 21:20

La Minsk, 32 de mujici au violat-o pe ma-ta.

florentin ionescu 23-11-2012 - 21:32

Domnule DXN,
Sunteti un mare abject!

florentin ionescu 23-11-2012 - 21:33

Se sccrie: ABJECT!
Putin respect caslagura!

Lupu Ardelean 24-11-2012 - 09:21
ValVerde 23-11-2012 - 21:43

@urbos

Repeti „schizofrenicule” ca un schizofrenic.

Ia lectii de la Camy cum se injura…vii cu chestii din astea rasuflate care nu mai stirnesc nici risul…ar stirni mila daca ai fi mai mult decit un vierme rapciugos…dar asa, or sa te calce astia in picioare sa vada cum iese zeama aia verde din tine…ura, muci si neputinta…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult