Acasa InternationalExterne Armistițiu permanent ȋn Gaza: Ce prevede acordul dintre israelieni și palestinieni

Armistițiu permanent ȋn Gaza: Ce prevede acordul dintre israelieni și palestinieni

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Dupǎ 50 de zile de conflict, israelienii și palestinienii au acceptat o propunere egipteanǎ de armistițiu permanent.

Armistițiu permanent ȋn Gaza: Ce prevede acordul dintre israelieni și palestinieni (foto:demo-politics.de)

Armistițiu permanent ȋn Gaza: Ce prevede acordul dintre israelieni și palestinieni (foto:demo-politics.de)

Acordul de armistițiu permament a intrat ȋn vigoare ȋn seara de marți, 26 august, o purtǎtoare de cuvȃnt israelianǎ precizȃnd cǎ „De marţi seara nu au avut loc tiruri de rachete către teritoriul isrraelian şi niciun atac aerian israelian în Fâşia Gaza„. Șeful delegației palestiniene la ȋntȃlnirea din Egipt, Azzam al-Ahmed a anunțat cǎ „Iniţiativa egipteană include deschiderea trecerilor pentru nevoi umanitare şi provizii, material medical şi tot ceea ce va permite repararea sistemelor de alimentare cu apă, electricitate şi telefonie mobilă”

Astfel, armistiţiul urmează să antreneze deschiderea imediată a punctelor de trecere între Fâşia Gaza şi Israel, în vederea ajutorării rconstrucţiei enclavei cu 1,8 milioane de locuitori, căreia i-a fost impusă o blocadă strictă începând din 2006. De asemenea, restricţiile impuse de către Israel pescarilor din Fâşia Gaza urmează să fie anulate – şi nume limitarea navigării la o distanţă de trei mile de ţărm – şi extinse până la distanţa de şase mile marine (11 kilometri), iar apoi 12 mile. Potrivit Acordurilor de la Oslo din 1994, pescarii din Fâşia Gaza aveau dreptul să navigheze până la o distanţă de 20 de mile marine de ţărm, dar această distanţă a fost redusă în mai multe rânduri de către israelieni, ca răspuns la tiruri de rachete sau atacuri.

Propunerea egipteană evocă anumite puncte de discutat, precum „eliberarea deţinuţilor palestinieni în schimbul cadavrelor militarilor israelieni ucişi”, nu mai puțin de 5000 de palestinieni fiind  încarceraţi în Israel. Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza, doreşte eliberarea a 60 de deţinuţi care au fost eliberaţi în 2011 în schimbul eliberării militarului Gilad Shalit, dar care au fost încarceraţi din nou în iunie, după răpirea şi uciderea a trei tineri israelieni în Cisiordania ocupată.

Totodatǎ, palestinienii vor  redeschiderea aeroportului din oraşul Gaza şi posibilitatea de a reutiliza portul maritim. Azzam al-Ahmed menționȃnd „Cele două părţi ar putea să adauge şi alte subiecte negocierilor”.

Un alt aspect important al negocierile ȋl reprezintǎ blocada și demilitarizarea. Potrivit mediafax, palestinienii cer anularea blocadei, ceea ce israelienii refuză atât timp cât Fâşia Gaza nu va fi total demilitarizată. Conform lui al-Ahmed, Acordul încheiat marţi prevede anularea blocadei, dar nu a fost furnizat niciun detaliu cu privire la posibile restricţii asupra importurilor de materiale de construcţie sau reluarea exporturilor din Fâşia Gaza. De partea cealaltǎ Israelul a afirmat că problema demilitarizării şi cea a măsurilor de împiedicare a mişcării Hamas de a se reînarma vor fi discutate la Cairo, în cadrul unor negocieri care urmează să înceapă la o lună după intrarea în vigoare a armistiţiului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult