Acasa InternationalExterne Arsenalul chimic din Siria: Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU fǎrǎ rezultat

Arsenalul chimic din Siria: Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU fǎrǎ rezultat

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Diplomații celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franța, Rusia, China, Marea Britanie) au discutat marți, 17 septembrie, fără să facă progrese majore privind Siria.

Arsenalul chimic din Siria: Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU fǎrǎ rezultat

Cele cinci țări au decis, după aproximativ o oră de consultări, să se reîntâlnească miercuri, 18 septembrie,  potrivit unor diplomați. „Ambianța a fost constructivă, dar problemele nu sunt rezolvate și vom continua să negociem”, a declarat unul dintre ei. Proiectul de rezoluție a Consiliului de Securitate are aprobarea Londrei și Washingtonului și se bazează pe un text propus de Franța în urmă cu câteva zile și pe care Rusia l-a respins.

Parisul, Londra și Washingtonul vor să utilizeze amenințarea cu forța pentru a asigura că guvernul sirian aplică strict acordul de desființare a arsenalului său chimic încheiat la Geneva la sfârșitul săptămânii trecute după negocierile SUA-Rusia. La rândul ei, Rusia respinge orice recurgere la forță și ministrul ei de externe Serghei Lavrov a afirmat că rezoluția „nu va fi în temeiul Capitolului VII”.

Acest capitol din Carta ONU prevede o serie de presiuni de la sancțiuni economice până la o operațiune militară pentru a forța o țară să respecte o decizie a Consiliului. Proiectul de rezoluție occidental prevede de asemenea sesizarea Curții Penale Internaționale pentru a-i pedepsi pe autorii crimelor de război în Siria, față de care Moscova are de asemenea obiecții.

Potrivit diplomaților, poziția Rusiei nu s-a schimbat în timpul consultărilor de marți. Acestea au intervenit la o zi după ce un raport al experților ONU a tras concluzia că au fost utilizate arme chimice pe 21 august lângă Damasc când câteva sute de persoane au fost ucise. Occidentali atribuie acest masacru forțelor guvernamentale, în timp ce Moscova continuă să apere teza unei provocări din partea opoziției armate siriene. Conform Agerpres, o întâlnire marți la Moscova între Lavrov și omologul său francez Laurent Fabius nu a permis să se apropie punctele de vedere, atât cu privire la problema responsabilității regimului sirian în atacul chimic de pe 21 august, cât și asupra adoptării la ONU a unei rezoluții cu caracter de constrângere.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult