Acasa InternationalExterne Arseni Iaţeniuk se va adresa ONU, după întrevederea cu Obama

Arseni Iaţeniuk se va adresa ONU, după întrevederea cu Obama

scris de S. P.
1 afisari

Preşedintele SUA Barack Obama şi-a afişat susţinerea faţă de Ucraina, primindu-l pe premierul Arseni Iaţeniuk la Casa Albă şi adresându-i un avertisment lui Vladimir Putin.

Arseni Iaţeniuk, primit la Casa Albă

Arseni Iaţeniuk, primit la Casa Albă (foto:Alex Wong/Getty Images)

Arseni Iaţeniuk este aşteptat joi la sediul ONU, la New York, unde urmează să suţină un discurs, într-o sesiune publică a Consiliului de Securitate, începând de la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), după ce s-a întâlnit miercuri la Washington cu preşedintele american, directoarea FMI Christine Lagarde şi congresmeni.

Vom continua să spunem Guvernului rus că, în cazul în care continuă pe drumul actual (…) vom fi obligaţi să impunem un preţ pentru încălcările dreptului internaţional de către Rusia în Ucraina„, a declarat Obama după ce l-a primit la Iaţeniuk în Biroul Oval, o onoare rezervată şefilor de stat şi de guverne străini, în contextul în care Moscova respinge legitimitatea Guvernului de la Kiev.

Însă, cu patru zile înainte de o consultare asupra viitorului peninsulei în care locuiesc două milioane de persoane, inclusiv minorităţi tătară şi ucrainofonă, nimic nu pare în măsură să împiedice intrarea acesteia sub tutela rusă.

Crimeea este în prezent aproape ruptă de restul Ucrainei, forţele ruse controlând puncte strategice. Totul este aranjat pentru o secesiune rapidă. „Premierul” din Crimeea Serghii Aksionov s-a autoproclamat „şef al armatelor”, iar cele două milioane de locuitori din peninsulă, majoritar rusofoni, au acces exclusiv la posturi de televiziune ruseşti. Persoane în uniformă percheziţionează orice călător soseşte la Simferopol din nord, iar în oraş pot ateriza doar curse de la Moscova.

„Ne vom bate pentru libertatea noastră, pentru independenţa noastră, pentru suveranitatea noastră. Şi nu vom abandona niciodată”, a declarat Iaţeniuk, în engleză, în Biroul Oval.

Ucraina face parte din lumea occidentală şi va rămâne” astfel, a asigurat el, în contextul în care criza actuală a fost declanşată de refuzul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici de a aproba o apropiere de Uniunea Europeană (UE).

Iaţeniuk a mai dat asigurări că ţara sa va rămâne un „bun prieten şi partener al Rusiei”, chiar dacă va stabili legături mai puternice cu Europa occidentală.

Premierul interimar ucrainean, primit anterior de către secretarul de Stat John Kerry la sediul Departamentului de Stat, s-a lansat într-o pledoarie la ieşirea de la Casa Albă, în faţa camerelor de luat vederi.

Reluând elemente ale unui celebru discurs susţinut de către Ronald Reagan la Berlin, adresat fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, Iaţeniuk l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să „doboare acest zid, acest zid de război, acest zid de intimidare şi de agresiune militară. Să stăm de vorbă”.

Declaraţii pentru AFP ale preşedintelui interimar ucrainean Oleksandr Turcinov par să confirme însă că Kievul s-a resemnmat cu ideea abandonării Crimeei pe mâna Rusiei şi că este îngrijorat de-acum în privinţa unei eventuale pătrunderi pe la frontiera de est, o regiune în care locuiesc numeroşi ucraineni de origine rusă.

„Nu putem să ne angajăm într-o operaţiune militară în Crimeea, pentru că am lăsa descoperită frontiera de est, iar Ucraina nu ar mai fi protejată, militarii ruşi contează pe acest lucru”, a declarat pentru AFP Turcinov, comandantul suprem al forţelor armate ucrainene.

„La frontiera de est a Ucrainei sunt concentrate importante unităţi de blindate”, a adăugat el.

În acest sens, Rusia a autorizat Ucraina să efectueze un zbor de observaţie în spaţiul său aerian, pentru a se asigura că nu are loc nicio manevră militară a forţelor ruse care să ameninţe securitatea Ucrainei, a anunţat adjunctul ministrului rus al Apărării, citat de agenţia Itar-Tass.

Între ruşi şi occidentali neînţelegerea este în continuare totală, în pofida mai multor schimburi care au avut loc în ultimele zile între şefii diplomaţiilor americane John Kerry şi rusă Serghei Lavrov. Cei doi urmează să se întâlnească din nou, vineri, la Londra.

Miniştrii francezi de Externe Laurent Fabius şi al Apărării Jean-Yves Le Drian sunt aşteptaţi pe 18 martie la Moscova, a anunţat miercuri Kremlinul. Însă preşedinţia franceză a precizat imediat că reuniunea va avea loc dacă se înregistrează, până atunci, „progrese cu privire la Ucraina”.

Un referendum în Crimeea privind anexarea la Rusia „nu va avea nicio valoare juridică”, au avertizat miercuri liderii statelor din cadrul G7, cerând Moscovei să înceteze „imediat” susţinerea unui asemenea proces, care „nu va avea nicio forţă morală”.

De asemenea, europenii accelerează o apropiere de Ucraina. Cancelarul german Angela Merkel a anunţat că partea politică a Acordului de Asociere cu UE ar putea să fie semnată în cursul următorului summit UE prevăzut la Bruxelles în perioada 20-21 martie.

Într-o conferinţă de presă la Varşovia, Merkel şi premierul polonez Donald Tusk au reafirmat că UE este pregătită să treacă luni, mai puţin în cazul unei „dezescaladări”, la „a doua etapă a sancţiunilor” vizând ruşi şi ucraineni consideraţi responsabili de criză, cărora le pot fi blocate averile sau pot fi vizaţi de interdicţii privind eliberarea unor vize de călătorie.

În ceea ce-i priveşte pe americani, congresmeni negociau în continuare în vederea adoptării ajutorului economic promis autorităţilor de la Kiev sub forma garantării unui împrumut în valoare de un miliard de dolari, un vot care ar putea să aibă loc la sfârşitul lui martie.

„Întotdeauna este necesar timp pentru ca să faci lucruri bune”, a comentat Arseni Iaţeniuk, după o ultimă întâlnire cu senatori americani la Capitoliu, potrivit Mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult