Acasa InternationalExterne Asediu la mănăstire. Mao nu a murit, s-a deghizat capitalist

Asediu la mănăstire. Mao nu a murit, s-a deghizat capitalist

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Mănăstirea tibetană rebelă Kirti, din localitatea Aba, regiunea Sichuan, este asediată din 9 aprilie de un regiment de soldaţi chinezi din “poliţia înarmată”.

Camioanele poliţiei armate chineze, împodobite cu sloganuri naţionaliste, înconjoară mănăstirea tibetană Kirti

Camioanele poliţiei armate chineze, împodobite cu sloganuri naţionaliste, înconjoară mănăstirea tibetană Kirti. Foto: Liberation

Regimul de la Beijing, cu care tot Occidentul presupus democratic se înghesuie să colaboreze în schimbul unor profituri grase, îşi arată tot mai des faţa hâdă. De sub costumele liderilor chinezi, croite după ultima modă din Vest, se iveşte la orice mişcare, gulerul tunicii lui Mao.

Celor circa 2500 de călugări de la Kirti, care locuiesc în acest oraş-templu li se interzice să iasă, fiind ameninţaţi cu arestarea. De asemenea, nimeni nu este lăsat să intre, scrie Libération.

Sârmă ghimpată şi posturi de observaţie au fost instalate de-a lungul perimetrului şi sunt păzite de circa o mie de soldaţi car împiedică orice posibilitate de alimentare a celor dinăuntru. Potrivit mai multor surse tibetane, citate de Radio Free Asia, proviziile încep să lipsească serios.

Populaţia tibetană locală, care a cotizat pentru reconstruirea templului distrus cu tunurile de armata chineză în anii 1950, era cea care furniza alimente clericilor sub formă de ofrande. Dar din 9 aprilie “nu i se mai permite să o facă”, informează Centrul pentru drepturile omului şi democraţie cu sediul la Dharamsala, în India, unde se află guvernul tibetan din exil. Centrul s-a declarat “foarte neliniştit cu privire la soarta călugărilor”.

Mănăstirea Kirti, cunoscută pentru militantismul său în favoarea independenţei „Ţării Zăpezilor” şi întoarcerea lui Dalai Lama, şeful spiritual al poporului tibetan, este o mare problemă pentru autorităţile chineze. În timpul marilor revolte care au zguduit Tibetul în 2008, armata chineză a ucis cel puţin opt militanţi pentru independenţă la Aba. Printre ei, câţiva călugări de la mănăstirea Kirti din vecinătate.

Pe 16 martie, un tânăr lama de la Kirti pe nume Fun Tzog şi-a dat foc în faţa prefecturii locale. Poliţiştii chinezi au stins flăcările după care au început să-l bată pe tânăr cu bastoanele. Un grup de tibetani s-a repezit să-l apere. Dus la spital, tânărul a murit din cauza arsurilor şi a loviturilor. Mai multe sute de tibetani din Aba au manifestat, iar poliţia a operat arestări masive.

Agenţia China Noua a dezminţit că poliţiştii au încercat să-l omoare pe călugăr şi i-a acuzat pe budiştii din mănăstirea care l-a adăpostit că “l-au ucis întârziind să-l aducă la spital”.

Luni, un detaşament de militari chinezi a încercat să pătrundă în mănăstire pentru a aresta mai mulţi călugări. Sute de săteni din Aba s-au opus. Mulţi dintre ei au fost bătuţi cu paturile puştilor şi muşcaţi de câinii poliţişti asmuţiţi asupra mulţimii, potrivit unor martori citaţi de Radio Free Asia. Călugării care au vrut să le sară în ajutor sătenilor, au fost ameninţaţi cu deschiderea focului.

În urma acestei confruntări, mănăstirea a fost tranformată în închisoare de către militari, posibil în vederea unei noi intervenţii, şi mai violente.

Occidentul care  se arată exigent cu respectarea drepturilor omului numai când şi cu cine are interes, nu mişcă un deget, ca să nu pericliteze relaţiile cu un generos partener economic. Nu zice nimeni să se creeze o alianţă militară, ca în Libia, dar nici măcar un protest diplomatic, o notă cât de mică, acolo?

2 comentarii

YAAKOV 13-04-2011 - 19:30

Francezii, care se cred stapanii Africii, mor de ciuda pentru ca (,) chinezii, care sunt plini de bani, s-au bagat tare de tot in fostele colonii franceze si au cumparat tot.
In loc sa se resemneze si sa ia apa in gura, francezii fac spume si se iau de China. Iar China se caca pe ei.

Ciu Huhu 13-04-2011 - 20:34

Dea Domnu’ ca China sa devina democratie adevarata, inainte de a devenii cea mai mare putere economica din lume, altfel va fi cumplit de rau pentru lume!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult