Cei trei astronauţi ai misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-17 au ieşit din capsula cu care au revenit marţi pe Pământ, în zona de aterizare Dongfeng din regiunea autonomă Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei, transmite agenţia Xinhua.
Starea astronauţilor Tang Hongbo, Tang Shengjie şi Jiang Xinlin este bună, iar misiunea a fost considerată „un succes deplin”, potrivit Agenţiei spaţiale chineze pentru misiuni cu echipaj uman (CMSA).
Misiunea spaţială Shenzhou-18 a andocat vineri la staţia spaţială Tiangong a Chinei, în cadrul unui program vizând trimiterea de astronauţi pe Lună până în 2030.
Cei trei astronauţi ai misiunii Shenzhou-18 urmează să rămână pe staţia Tiangong („Palatul Ceresc”) timp de şase luni, pentru a efectua experimente în „domeniile fizicii fundamentale a microgravitaţiei, ştiinţa materialelor spaţiale, ştiinţele vieţii spaţiale, medicina spaţială şi tehnologia spaţială”, conform CMSA.
Tiangong este proiectul emblematic al programului spaţial chinez, care a trimis rovere robotizate pe Marte şi Lună şi a permis Chinei să devină a treia ţară care trimite fiinţe umane pe orbită. Tiangong, a cărei construcţie a fost finalizată în 2022, este de aşteptat să rămână pe orbita joasă a Pământului, între 400 şi 450 de kilometri deasupra planetei, timp de cel puţin zece ani.
La bordul staţiei spaţiale, echipe de trei astronauţi se înlocuiesc periodic. Noul echipaj l-a înlocuit pe cel al misiunii Shenzhou-17, care a fost trimis pe staţie în octombrie.
China a fost exclusă de la participarea la activităţile Staţiei Spaţiale Internaţionale din 2011, când SUA au interzis ca NASA să colaboreze cu Beijingul. China şi-a dezvoltat apoi propriul proiect de staţie spaţială.