Acasa InternationalExterne UPDATE – Atac armat la hotelul Radisson. Peste 170 de persoane sunt luate ostatice

UPDATE – Atac armat la hotelul Radisson. Peste 170 de persoane sunt luate ostatice

scris de C.S.
20 afisari

UPDATE – Cel puțin 22 de persoane au fost ucise în urma operațiunii de eliberare a 170 de ostatici – proveniți din cel puțin 15 țări – reținuți vineri de mai mulți teroriști în hotelul Radisson din capitala statului african Mali, Bamako, relatează agențiile internaționale de presă.

Conform responsabililor locali si relatărilor de la fața locului, forțele de securitate maliene, sprijinite de trupe speciale franceze și americane, au ucis doi sau trei atacatori și au scos ultimii răniți din hotelul de lux, fără să fie deocamdată anunțat numărul acestora.

Nici numărul teroriștilor nu este clar, unii martori vorbind despre vreo zece, precum și despre o posibilă complicitate cu ei a unor persoane aflate în incinta hotelului.

Atacul terorist a început la ora locală 07:30 (aceeași cu GMT), când indivizi înarmați care au coborât dintr-un autoturism cu numere diplomatice au deschis focul asupra paznicilor hotelului și au pătruns în interior, unde i-au sechestrat pe cei aflați acolo în acel moment.

În timpul operațiunii trupelor speciale, atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă africană Al-Mourabitoun, afiliată Al-Qaida, și de gruparea Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI).

Dintre cei 170 de ostatici, 125 sunt străini și 45 de malieni, 30 fiind angajați ai hotelului. Printre străini s-au numărat cel puțin 20 de indieni, 7 algerieni, 2 germani, 4 belgieni, cel puțin 7 chinezi, cel puțin 6 americani, 15 francezi (dintre care 12 angajați ai companiei Air France), 7 turci (membri ai echipajului unui avion al Turkish Airlines), 2 ivorieni, 2 spanioli, 2 marocani, un rus, un senegalez și un canadian.

Cât despre ostaticii uciși, până acum a fost confirmată moartea unui belgian, înalt funcționar în cadrul parlamentului valon

UPDATE – Optzeci de ostatici au fost eliberați vineri din hotelul Radisson situat în centrul Bamako, capitala Mali, transmite televiziunea publică din această țară, relatează AFP.

UPDATE – Forțele de securitate maliene au lansat vineri o operațiune asupra Hotelului Radisson din Bamako, unde 170 de persoane au fost luate ostatice de bărbați înarmați, transmite AFP.

Ministerul malian al Securității Interne a declarat că cel puțin trei ostatici au fost uciși de atacatori.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP, a precizat că 10 persoane au fost evacuate din imobil.

Conform Reuters, operațiunea forțelor maliene beneficiază de sprijin logistic din partea Franței, în condițiile în care o sursă apropiată președintelui francez Francois Hollande a declarat, citată de Reuters, că printre ostatici se numără și cetățeni francezi.

Bărbați înarmați au intrat vineri în Hotelul Radisson, din centrul Bamako, capitala Mali, trăgând focuri de armă și strigând ‘Allahu Akbar’, după care au luat ostatice peste 170 de persoane, relatează agențiile internaționale de presă.

Fusillade-en-cours-a-l-hotel-Radisson-a-BamakoPotrivit Reuters, care citează un oficial în domeniul securității, se pare că circa 10 bărbați înarmați se află în interiorul hotelului. Inițial, s-a vorbit de doi atacatori. Acesta se află chiar în centrul capitalei Bamako, într-o zonă unde se află mai multe ministere și unde locuiesc diplomați străini.

AFP informează că ‘140 de clienți și 30 angajați’ sunt ținuți ostatici, a anunțat grupul hotelier Rezidor la Londra, potrivit căruia a avut loc un incident armat la Hotelul Radisson din Bamako, unde de obicei se cazează cetățeni occidentali, inclusiv angajați ai companiei Air France.

Echipele noastre de securitate se află în contact constant cu autoritățile locale pentru a aduce tot ajutorul posibil pentru restabilirea securității în hotel. În acest stadiu, nu avem alte informații și continuăm să urmărim situația îndeaproape’, a adăugat grupul hotelier, citat de BBC.

O sursă maliană în domeniul securității a declarat că atacatorii au intrat în incinta hotelului la bordul unui vehicul cu numere de înregistrare diplomatice.

Ambasada SUA la Bamako a scris pe Twitter că ‘a aflat că este în desfășurare o operațiune cu focuri de armă la Hotelul Radisson‘ și le-a recomandat cetățenilor americani din capitala maliană să nu iasă pe stradă.

Pe 7 martie, un atentat la un restaurant din Bamako s-a soldat cu 5 morți, dintre care un francez și un belgian. Atacul, primul de acest fel comis în capitala statului Mali, a fost revendicat de o grupare islamistă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult