Acasa InternationalExterne UPDATE – Atac armat la Munchen: morți și răniți (video)

UPDATE – Atac armat la Munchen: morți și răniți (video)

scris de D.S.S.
13 afisari

UPDATE – Autorul atacului de la Munchen, în sudul Germaniei, care a făcut nouă morți este un germano-iranian de 18 ani ale cărui motivații sunt în acest stadiu „complet necunoscute”, a afirmat sâmbătă șeful poliție locale, scrie AFP.

„Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia „de multă vreme” în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă.

„Motivațiile rămân deocamdată complet necunoscute”, a adăugat el. Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald’s, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. „S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae.

Bilanțul atacului armat s-a stabilit la nouă persoane ucise de adolescent, plus autorul care s-a sinucis. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției.

El a adăugat că printre răniți se află copii, iar printre cei decedați sunt „persoane tinere”, mai scrie AFP.

Nu există indicii ale unui atac terorist islamist, a declarat vineri un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, după atacul armat care a avut loc în aceeași zi într-un centru comercial de lângă Stadionul Olimpic din capitala landului german Bavaria, Munchen, soldat cu șase morți și numeroși răniți, informează Reuters.

atac armat la munchenAcesta a mai spus că ancheta este într-un stadiu incipient și că poliția evaluează înregistrările video de la mall și a atras atenția că „există atacatori care încearcă să fugă și care sunt periculoși”. Potrivit declarațiilor sale, în prezent au loc operațiuni de căutare a atacatorilor într-un perimetru amplu.

DPA a transmis că serviciile de pompieri și de urgență din Munchen au lansat o „operațiune majoră”. „Tot ceea ce avem la dispoziție se află la fața locului”, a declarat un purtător de cuvânt de la departamentul de pompieri din oraș, care a adăugat că niciun angajat nu a fost rănit până acum.

Poliția din landul Bavaria (sud-estul Germaniei) le cere șoferilor să evite autostrăzile din jurul orașului Munchen după atacul de vineri seară de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din oraș, a transmis postul de radio din Bavaria, citat de Reuters.

Potrivit sursei citate, numeroase autostrăzi din nordul Munchenului au fost blocate, iar elicoptere care asigură patrularea frontierelor germane sunt în drum spre oraș.

Totodată, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen a declarat că suspiciunea de „atac terorist” are la bază declarațiile martorilor oculari. Acesta a avertizat că atacatorii sunt în continuare în libertate și a adăugat că deocamdată numărul celor care au murit sau au fost răniți în atacuri este deocamdată neclar.

Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis „cel puțin șase morți” și „mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

Poliția informează că potrivit martorilor ar exista trei atacatori cu carabine.

De asemenea, poliția a anunțat că suspectează un atac terorist și autoritățile au instituit „starea specială” cerându-le oamenilor să rămână în locuințe. În același timp, gara centrală din Munchen a fost evacuată pentru o operațiune a poliției și transportul subteran și de suprafață a fost suspendat.

Postul german BR relatează că șase oameni și-au piedut viața în atac și că mulți alții au fost răniți în atacul din centrul comercial. Anterior s-a difuzat o informație conform căreia Ministerul de interne bavarez ar fi confirmat moartea a trei oameni, dar ulterior acesta a infirmat că a difuzat o astfel de informație.

„Primele informații privind atacul au venit la ora 18.00 locală, iar focul a fost deschis într-un McDonald’s din centrul comercial. Încă există oameni în centrul comercial. Încercăm să scoatem oamenii afară și să avem grijă de ei”, a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Poliția a postat pe Facebook că martorii susțin că au existat trei atacatori înarmați și că s-a tras și pe străzile Hanauer și Ries, pe lângă centrul comercial în care a început atacul.

Surse din guvernul german au declarat vineri că ministrul de interne Thomas de Maiziere, aflat în avion în drum spre SUA, unde urma să-și petreacă vacanța, nu a fost încă informat despre evenimentele din Munchen și nu este clar dacă acesta se va întoarce în Germania, transmite Reuters.

Totodată, potrivit agenției de presă britanice, surse din domeniul securității de la Berlin au declarat că au fost cel puțin doi atacatori la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen.

Pe de altă parte, BBC transmite că locuitorii din Munchen își deschid ușile pentru oamenii aflați în dificultate și pentru cei blocați în oraș din cauza atacului. Aceștia folosesc hashtagul #OffeneTür (#ușădeschisă) pe conturile de social media pentru a-i informa pe oameni încotro să se îndrepte.

În același timp, șoferii de taxi au fost avertizați să nu ia clienți din zona adiacentă Stachus, cunoscută și sub numele de Karlsplatz.

Poliția a anunțat că suspectează că atacul de vineri seară, de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, este un atac terorist, transmite Reuters.

Potrivit DPA, opinia este împărtășită și de experți în securitate.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat că martorii au văzut trei atacatori cu carabine și a adăugat că motivele atacatorilor nu sunt deocamdată cunoscute, transmite Reuters. Totodată, poliția din Munchen le-a cerut oamenilor să se abțină de la a distribui fotografii cu dispozitivul de poliție de la locul atacului.

Totodată, potrivit DPA, autoritățile din Munchen au declarat „stare specială” din cauza atacului din oraș, cerându-le oamenilor să stea în case. Potrivit unei declarații oficiale, poliția din Munchen vorbește de „o amenințare teroristă acută” în oraș.

Trei persoane care sunt căutate de poliție au comis „cel puțin șase morți” și „mai mulți răniți” în centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, au declarat surse din poliție pentru AFP, bilanț confirmat și de postul de televiziune BR.

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunțat evacuarea principalei gări din Munchen pentru o operațiune a poliției după atacul armat de la complexul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen soldat cu mai mulți morți și răniți și în care, potrivit poliției, au fost implicați trei atacatori, relatează DPA.

„Circulația trenurilor a fost complet oprită”, a informat Deutsche Bahn. Trenurile din toate direcțiile spre capitala Bavariei au fost oprite înainte de a putea intra în oraș.

Operatorul public de transport MVG a anunțat că tot transportul subteran, dar și cel cu tramvaie și autobuze a fost suspendat, la ordinul poliției.

În același timp, departamentul de pompieri a anunțat că din informațiile pe care le deține nu s-au tras focuri de armă pe strada Stachus din centrul Munchenului, unde DPA relata anterior că populația s-a adunat și că s-au produs scene de panică.

De asemenea, poliția din Munchen susține că suspectează că atacul de la centrul comercial din Munchen a fost unul terorist, iar autoritățile au decretat „stare specială”, cerându-le oamenilor să rămână în propriile locuințe.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Ministerul de Interne al landului german Bavaria confirmă moartea a trei persoane în atacul armat de vineri de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic din Munchen, relatează Reuters.

Potrivit DPA, în centrul orașului Munchen s-a stârnit panică în contextul în care populația s-a adunat în piața Stachus. Potrivit unui reporter al agenției germane de la fața locului, oamenii plâng și țipă. Polițiști puternic înarmați încearcă să mențină ordinea.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. „Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult