Acasa InternationalExterne Atacul chimic din Siria: Cȃnd s-ar putea ȋncheia analiza probelor

Atacul chimic din Siria: Cȃnd s-ar putea ȋncheia analiza probelor

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat sâmbătă, 31 august, la Haga, unde au sosit sâmbătă după-amiaza inspectorii ONU, cât ar putea dura analiza eşantioanelor prelevate în Siria.

Atacul chimic din Siria: Cȃnd s-ar putea ȋncheia analiza probelor (foto: global.christianpost.com)

„Acum, probele culese de echipă vor fi analizate în laborator”, a anunţat OIAC într-un comunicat, adăugând că „aceste proceduri pot dura până la trei săptămâni”. „Toate eforturile posibile vor fi depuse în vederea accelerării procesului”, a adăugat OIAC, subliniind că anchetatorii vor preda ulterior raportul lor secretarului general al Naţiunilor Unite. Aceştia au sosit în Olanda sâmbătă după-amiaza, la bordul unui avion venind din Liban, închiriat de Guvernul german.

Avionul a aterizat către ora locală 17.00 (18.00, ora României) pe aeroportul din Rotterdam, cel mai apropiat de Haga, unde se află sediul OIAC. Echipa de experţi, condusă de doctor Aake Sellström şi care a fost alcătuită din nouă membri ai personalului OIAC, a sosit în Siria pe 18 august cu scopul de a ancheta în legătură cu mai multe locuri în care regimul şi rebelii se acuzau reciproc că au folosit arma chimică, dar de luni şi-a concentrat activitatea asupra locurilor unui atac masiv, la 21 august, lângă Damasc.

Autoritǎțiile de la Washington au anunțat cǎ 1.429 de persoane, dintre care 426 de copii, au fost ucise în acest atac, pe care Statele Unite îl impută regimului sirian. Damascul neagă că este responsabil de acest atac şi atribuie responsabilitatea rebeliunii. „Eşantioanele urmează să fie trimise la aproximativ şase laboratoare în întreaga lume, în ţări care sunt implicate politic”, a declarat, potrivit mediafax, Michael Luhan, un purtător de cuvânt OIAC. „Fiecare eşantion, indiferent că este vorba despre eşantioane de sol, apă sau sânge, trebuie să fie împărţit în două, iar fiecare parte va fi trimisă la alt laborator, cu scopul de a obţine rezultate fiabile”, a precizat acesta. OIAC, organul executiv al Convenţiei asupra armelor chimice încheiată sub egida ONU, este însărcinat să vegheze la respectarea acestei convenţii care prevede destructurarea acestui tip de armament.

7 comentarii

ciufulici 01-09-2013 - 15:09

Dar USL-ul care ne bombardeaza cu rosii montane?

tomi 01-09-2013 - 15:34

Inteleg disperarea prin care a trecut OBAHAMA, in ultimele zile. Tipa disperat, fratilor tineti-ma tara ca daca nu, prapadesc Siria. De fapt era ultimul lucru care-l voia dar daca gura i-a luat-o pe dinainte si mai se si vede singurul erou ce vrea sa pedepseasca Siria, pentru ceva destul de neclar si nesigur. Ca noroc linga Obahama mai sint si oameni destepti si dupa ce imbecilul de niger n-a dormit o saptamina de cosmare a primit sfatul sa fie el erou dar sa iasa fara pagube, si iata se scula dimineata vesel si ceru Congresului aprobarea. Dar uite ce noroc, Congresul este in concediu pina in 9 septembrie. Apoi poate Congresul mai are si alte teme mai importante iar o decizie asa de serioasa poate sa ia citeva luni. Ca bun slujitor al pacii (cu armata americana in putz) OBAHAMA, va cere inspectorilor ONU sa nu se pripeasca, sa cerceteze serios probele, spre a nu ataca fara dovezi sigure, analiza poate dura iara citeva luni. Cam peste un an cind totul va fi aprobat atacului, OBAHAMA nu va mai fi presedinte, sau in cazul nefericit ca inca va fi poate sa zica, „”ei ce mai vreti, copilul a spart vaza acum un an, doar nu vreti sa-l pedepsesc acum?””

Antibasistul 01-09-2013 - 15:47

Tomi, daca voi jidaanii sinteți vulturi curajosi atacați Siria si in aer si terestru si distrugeți tot, faceți un desert din Siria, LA ASTA SUNTEȚI MARI SPECIALISTI, JIDAANILOR!

tomi 01-09-2013 - 18:14

Ma HUHULE, hai sa incerc sa vorbesc cu tine in mod civilizat, poate ma intelegi. Nu cred ca-ti va fi greu sa intelegi ca noi NU vrem sa atacam Siria, dimpotriva, nu de putine ori guvernele israeliene au fost la un pas de pace cu Assad tatal. Siria este statul cu granita cea mai sigura unde nu s-a tras un glonte de patruzeci de ani. Deci intelege ca logic Israelul este cel mai interesat ca Assad sa ramina la putere, singura garantie a pacii fiind el cu regimul sau stabil si fara zeci de grupari el quaida care au generat idiotii de americani in Libia.
Poti sa fi si tu un pic rational sa intelegi cit de putin interesati sintem sa tulburam apele linistite din jur? Revenirea Egiptului la un guvern sigur sub conducerea generalului SISI, seful marelui stat major al armatei egiptene a fost una din bucuriile Israelului care stie ca cu sefi de stat seriosi se poate face pace.

ultimul mohican 01-09-2013 - 18:26

O Sirie stabila inseamna si o armata puternica ca a sauditilor. Un mic razboi civil cu toti teroristii din el inseamna si o armata regulata la nivel de ZB si astazi in cazul unui razboi apocaliptic cel mai mare pericol al israelienilor sunt sauditii si iordanienii foarte bine inarmati si instruiti de americani.

digital 01-09-2013 - 18:32

….ca cu sefi de stat seriosi …..

că cu…… e cea mai tare din parcare!
conform STAS!

tomi 01-09-2013 - 18:35

Multumesc pentru corecturi, important ca ai inteles continutul mesajului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult