Acasa InternationalExterne Atacul chimic din Siria. Obama evocǎ doar o loviturǎ de avertisment

Atacul chimic din Siria. Obama evocǎ doar o loviturǎ de avertisment

scris de Laurentiu Banches
7 afisari

Barack Obama a afirmat miercuri, 28 august, că nu a luat încă o decizie privind reacţia americană faţă de folosirea de arme chimice în Siria, dar a evocat o „lovitură de avertisment”.

Barack Obama

Atacul chimic din Siria. Obama evocǎ doar o loviturǎ de avertisment

„Nu am luat încă o decizie” asupra unei acţiuni în Siria, a declarat Obama într-o intervenţie pe postul public de televiziune PBS, prima sa declaraţie publică de vineri în legătură cu acest dosar. În weekend, când au apărut detalii ale atacului care s-ar fi soldat cu câteva sute de morţi pe 21 august lângă Damasc, Statele Unite şi-au înăsprit considerabil tonul faţă de Siria, anunţând o operaţiune armată, tiruri de rachetă de croazieră împotriva unor echipamente sau simboluri ale puterii lui Bashar al-Assad părând probabile pe termen scurt.

Preşedintele Obama a respins, totuşi, ideea unei intervenţii americane menite să susţină rebeliunea, în contextul în care puterea siriană este vizată de o revoltă populară declanşată de la începutul lui 2011. Revolta s-a militarizat şi a degenerat într-un război civil care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi, potrivit ONU. Un „angajament direct militar” al Statelor Unite în războiul civil „nu va fi benefic pentru situaţia de pe teren”, a apreciat Obama.

Ideea subiacentă reacţiei Statelor Unite ar fi, a explicat el, ca Guvernul sirian „să primească un mesaj suficient de puternic cu privire la faptul că ar face mai bine să nu reînceapă”. Obama a declarat că Statele Unite „au conchis că Guvernul sirian a comis (atacul) şi, deci, este necesar să existe consecinţe internaţionale”. „Nu doresc un conflict fără sfârşit în Siria, dar (…) atunci când ţări încalcă regulile internaţionale privind armamentul, ca armamentul chimic, care ne pot ameninţa, este necesar să dea socoteală”, a insistat el.

„Sperăm că, într-un final, în Siria va avea loc o tranziţie şi suntem pregătiţi să cooperăm cu toată lumea, cu ruşii şi cu alţii, pentru a încerca să reunim părţile cu scopul să găsească o soluţie la conflict”, a dat asigurări Obama, în contextul în care relaţia cu Rusia, un aliat loial al Siriei, s-a degradat puternic, aşa cuma recunoscut chiar el, după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai 2012. Însă „vrem ca regimul al-Assad să înţeleagă că recurgând la arme chimice la scară largă împotriva poporului său, împotriva unor femei, bebeluşi, copii, nu încalcă doar regulile internaţionale şi decenţa, ci creează o situaţie în care interesele naţionale americane sunt afectate, iar acest lucru trebuie să înceteze”, a subliniat şeful statului american.

Susţinerea Guvernului de la Damasc de către Moscova pare să blocheze Washingtonului posibilitatea de a vedea Consiliul de Securitate al ONU aprobând o intervenţie în Siria, ceea ce pare să anunţe o acţiune unilaterală a Statelor Unite. Conform mediafax, Obama, aevocat o „abordare limitată, pe măsură”, pentru ca americanii să nu se trezească „antrenaţi într-un conflict lung, nu unei repetări a Irakului, lucru care îngrijorează multă lume”.”Dacă vom da o lovitură de avertisment care să spună «stop», vom putea avea un impact pozitiv asupra securităţii noastre naţionale pe termen lung”, a argumentat Barack Obama.

8 comentarii

urbos 29-08-2013 - 10:32

Singura sansa pentru americani e sa lase ji danimea din brate.

BULA 29-08-2013 - 13:40

Pare a fi o lovitura de divertisment, din moment ce s-a vazut ca islamistii au dat cu gaz toxic, nu trupele lui Assad.

ValVerde 29-08-2013 - 15:16

Se mai joaca si ei…ca asa-s baietii, strengari…

briel 30-08-2013 - 22:15

Ora locala 2:30. Incepe discursul presedintelui in legatura cu atacul asupra Siriei. Casa Alba a respins toate televiziunile de la transmisiunea in direct.

Concluzia: Statele Unite inca nu au luat o hotarare finala, dar actiunea importiva regimului Assad va fi limitata.

La fel de limpede este Hollande al Frantei: Siria trebuie pedepsita pentru atacul chimic, dar nu se urmareste inlaturarea regimului prin razboi.

briel 30-08-2013 - 22:17

Tot la trei minute imi repet: eu sunt ala normal, eu sunt ala normal.

ValVerde 30-08-2013 - 22:37

Poate de aici porneste tot zbuciumul tau, mai briele…

Te-ai gindit ca termenii ar putea fi exact pe dos???
Ca in cazul dezbaterii cine e normal si cine nu e normal, opinia celui in cauza nu are nici un fel de greutate ???

Uite iti sugerez alta intrebare cu care sa-ti chinuiesti sufletul…

Intreaba-te:

„Oare oi fi normal ??? De ce mi se pare ca toata lumea din jurul meu e anormala ??? Sa fi din cauza lor sau sa fie din cauza mea ???”

Tine-ne la curent cu cautarile-ti launtrice 🙂

briel 30-08-2013 - 22:49

Tine aproape 🙂

urbos 31-08-2013 - 00:08

Mostra de sifilis basist, unde lindic e cel dintai. Un cretinopat basist scrie sub nickul altuia, iar lindicul ii raspunde facand misto de cretinopatul frate de salon, ca si cum ar fi cel de care vrea sa faca misto de-adevaratelea.
Spanzura-te ma lindic, ca esti penibilul forumului. Hahaha!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult