Acasa InternationalExterne Atacul chimic din Siria: Planul SUA și reacția internaționalǎ

Atacul chimic din Siria: Planul SUA și reacția internaționalǎ

scris de Laurentiu Banches
19 afisari

Statele Unite îşi pun în mişcare maşina diplomatică şi militară pentru a răspunde presupusului masacru cu arme chimice în Siria.

Atacul chimic din Siria: Planul SUA și reacția internaționalǎ (foto:yelibnan.com)

Obama şi-a exprimat într-un interviu pentru CNN, reticenţa extremă faţă de angajarea ţării sale într-o nouă aventură militară în Orientul Mijlociu. El încearcă în permanenţă să articuleze o politică externă care să combine promovarea valorilor drepturilor omului şi democraţiei şi protejarea intereselor securităţii naţionale americane. „Imagini şocante în care apar cadavre de copii, aparent ucişi de gaze toxice în apropiere de Damasc pe 21 august, presiunea aliaţilor europeni şi arabi, dar şi din partea congresmenilor americani l-au convins, poate, pe liderul primei puteri mondiale de faptul că este necesar ca „într-un fel sau altul, să se răspundă regimului sirian”, relevă unii analişti, potrivit mediafax.

După ce a refuzat timp de peste doi ani să se atingă de angrenajul sirian, administraţia Obama probabil şi-a schimbat percepţia asupra conflictului după presupusul atac chimic comis miercuri. Un masacru despre care un oficial american a declarat, duminică, că are „puţine îndoieli” în privinţa responsabilităţii Damascului. Statele Unite „nu pot să nu mai facă nimic” împotriva Siriei, au declarat pentru AFP Hussein Ibish de la Centrul American Task Force on Palestine şi Salman Shaikh, directorul Brookings Doha Center.

Obama i-a reunit weekendul acesta la Casa Albă pe oficialii diplomatici, militari şi în domeniul informaţiilor de cel mai înalt rang şi a discutat cu aliatul său britanic, premierul David Cameron. Cei doi au convenit să dea „un răspuns serios din partea comunităţii internaţionale” acţiunilor Siriei şi au examinat opţiunile militare posibile.

În opinia lui Ibish, Washingtonul ar putea „cel puţin să efectueze un atac limitat cu rachete de croazieră împotriva locurilor arsenalelor chimice”. Specialistul nu exclude nici ca forţele americane să să poată viza „infrastructuri utile regimului” sirian, ca „piste de aterizare şi baze ariene” a căror distrugere ar avea „un impact puternic asupra războiului”.

Salman Shaikh este de părere că Obama ar putea decide o „lovitură militară limitată (…), în stilul loviturilor punitive ale lui (Bill) Clinton”, referindu-se la operaţiuni ordonate de fostul preşedinte american în august 1998 împotriva Afganistanului şi Sudanului, iar în primăvara lui 1999 împotriva Serbiei. În cazul în care ar urma să aibă loc o operaţiune împotriva Damascului, ar fi necesar „să fie susţinută de o diplomaţie solidă” în ţările din regiune, pledează expertul. El aminteşte că, în termeni de legalitate internaţională, „drumul ONU rămâne închis” din cauza opoziţiei Rusiei şi Chinei.

„Comunitatea internaţională nu poate lăsa să fie făcută această crimă contra umanităţii”, a declarat duminică primul ministru francez Jean-Marc Ayrault, la postul de televiziune France 2, în legătură cu presupusul atac chimic din Siria „Avem o cerinţă pentru o anchetă a comisiei Naţiunilor Unite totală, liberă şi rapidă, astfel încât adevărul să fie stabilit”, a mai declarat şeful guvernului francez, reamintind că preşedintele Francois Hollande a discutat în timpul zilei cu preşedintele american Barack Obama, primii miniştri britanic David Cameron şi canadian Kevin Rudd, şi cu cancelarul german Angela Merkel.  „Se adevereşte că, fără îndoială, aproape sigur, regimul lui Bashar Al-Assad a folosit arme chimice împotriva propriului popor”, a adăugat Ayrault.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat luni că „fiecare oră contează” pentru ancheta experţilor organizaţiei asupra presupusului atac cu armament chimic în Siria, în contextul în care occidentalii se tem că este prea târziu. Regimul de la Damasc a dat undă verde misiunii, dar ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au deplâns faptul că regimul sirian a întârziat să autorizeze experţii ONU să meargă la faţa locului, permiţând dispariţia probelor.

„Lumea priveşte Siria„, a declarat Ban Ki-moon, subliniind din nou că este necesar ca experţii ONU să aibă „un acces liber” la locul respectiv pentru a putea efectua o anchetă „completă, aprofundată şi fără piedici”. „Nu putem lăsa nepedepsită ceea ce pare să fie o crimă gravă împotriva umanităţii”, a adăugat şeful ONU, la finalul unei vizite de cinci zile în Coreea de Sud, ţara sa natală.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 „cu simptome neurotoxice” au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată „confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome”. Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic.

20 comentarii

Romeo2110 26-08-2013 - 08:22

DEBKAFILE, un site web considerat ca apropiat armatei israeliene, prezintă cele 11 puncte ale unui plan de atac prezentat de generalul Dempsey oficialilor israelieni, foarte apropiat de cele cinci opţiuni pe care Dempsey le prezentase preşedintelui Comisei pentru apărare din Senatul american. Este vorba „despre o ofensivă care va implica aliaţii arabi ai SUA, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iordania precum şi Marea Britanie, Franţa, probil şi Turcia“. Iată care ar fi, conform DEBKAFILE, aceste 11 puncte:

1. Stabilirea unei zone de excludere aeriană în regiunile din centrul şi sudul Siriei de către SUA, Iordania, Franţa, Marea Britanie, Arabia Saudită şi Emirate, această zonă include Damascul

2. Aviaţia israeliană ar urma să impună excluderea aeriană deasupra Siriei (caz în care avioanelor de vânătoare israeliene le revine sarcina de a angaja direct avioanele de luptă siriene

3. Crearea unei zone-tampon cu o lungine de 40 km de-alungul frontierelor israeliene şi iordaniene

4. Oraşul Deraa va fi proclamat capitala Sieiri libere

5. Nici un soldat american nu va lua parte la luptele terestre

6. În locul acestora, vor exista aproximativ 3000 de oameni antrenaţi de americani şi care vor fi prezenţi în zonele-tampompon, dar comndourile iordaniene vor fi cele care vor deţine comanda în zonă, acţionţnd la ordinul direct al comandamentului american din Iordania

7. Americanii sunt pe cale să creeze în Iordania o bază militară denumită Heshmatiya, acolo unde se va instala comandamentul militar american, iar armamentul necesar rebelilor va fi depozitat în această locaţie.

8. Comandant al operaţiunilor va fi generalul John Wright, 57 de ani, cu experientă în teatrele de luptă din Irak, Afganistan şi Libia

9. Aviaţia americană de pe bazele terestre din Orientul Mijlociu sau de pe port-avioanele Flotelor Mediterana şi Ocenul Indian vor avea sarcina de a face respectată zona de excludere aeriană şi urmează să intre în acţiune la 36 de orde după darea ordinului de atac

10. Una dintre componentele forţelor rebele este druză, minoritate prezentă în Siria

11. Forţele americane din Israel şi Iordania vor fi puse în alertă de război pentru a putea riposta imediat oricărui contra-atac din partea Siriei sau Hezbollah împotriva Israelului, Turciei sau SUA.

Conform aceleiaşi surse, Preşedintele Obama şi Chuck Hagel, Secretarul pentru Apărare, au de ales acum între trei opţiuni majore:

a) să lovească direct unitatea militară siriană care a atacat miercuri cu arme chimice în zona de est a Damascului;

b) să ordone un atac aerian care să distrugă cele trei depozite siriene de arme chimice;

c) atacuri coordonate asupra celor două ţinte. Un scenariu de tip war game difuzat acum pentru rolul său disuasiv în cadrul unui război psihologic?

razbointrucuvant.ro/recomandari/2013/08/24/sua-interventie-siria-atac-chimic/

BULA 26-08-2013 - 08:59

Nimeni nu crede ca sirienii ar fi folosit arme chimice, sa le dea motiv americanilor sa intervina. Iar americanii au fabricat acest atac, prin agenti diversionisti, pentru ca trupele guvernamentale erau pe punctul de a-i casapi pe teroristii islamisti sustinuti de SUA. Ramane sa vedem cat de mult se va implica Rusia, sa-si apere baza navala de la Tartus.

UnUL 26-08-2013 - 09:28

Deocamdată e o comisie acolo care verifică; să așteptăm concluziile.
În ceea ce privește „fabricarea” incidentului de către americani, e o imensă aberație.
și înțelege o dată, domnule Bulă, MAJORITATEA INSURGENȚILOR SIRIENI NU SUNT TERORIȘTI.

Romeo2110 26-08-2013 - 09:57

> MAJORITATEA INSURGENȚILOR SIRIENI NU SUNT TERORIȘTI.

Evident ca nu. SUNT SIMPLI DOBITOCI !

UnUL 26-08-2013 - 10:23

Romeo, probabil că ești prea tânăr ca să-ți amintești ce înseamnă să trăiești sub o dictatură.
Nu uita că numărul victimelor din Siria, de la începutul conflictului, a depășit 100 000, din care imensa majoritate (mult peste trei sferturi) din rândul opozanților regimului Assad, iar printre ei fosrte mulți civili, inclusiv femei lși copii.

tomi 26-08-2013 - 12:42

UnUL, AMICE IMI PARE RAU CA TREBUIE SA TE CONTRAZIC! Situatia din Siria vad ca nu o cunosti prea bine. Lucrurile stau cam asa, in Siria a explodat acea idioata „primavara araba” de fapt instalarea guvernelor islamiste extremiste si el quaida. Situatia s-a complicat cind imbecilii de teroristi au dat de puterea armatei siriene si ceea ce credeau ca le va merge ca in Egipt, Tunisia, Yemen, Libia le va merge si aici iar Assad urma sa cada in doua saptamini. Assad n-a cazut in doi ani si nici nu va cadea, daca este lasat in pace va termina cu teroristii el quaida. DOI- Assad nu omoara copii si femei, este absurda acuzatia. Teoristii fac tot ce pot ca sa agite opinia internationala si sa obtina un sprijin extern puternic pentru ca au inteles si ei ca sansele lor fata de armata siriana sint zero. Tot ce ati vazut, baze ocupate de teroristi, avioane MIG, SINT BAZE PARASITE DE ARMATA SI AVIOANE CE NU MAI ZBURAU DE PESTE 30 DE ANI, FOSILE RAMASE DIN RAZBOAIELE CU ISRAELUL. Deci islamistii nu precupetesc nimic spre asi atinge scopul, pot si sint gata sa-si omoare copii si familiile spre asi atinge scopul dement, nu au numic sfint pentru jihad pot face orice mirsavie.
Populati civila siriana nu este in pericolul desfiintarii fizice, cifra de 100.000 de morti este cea a teroristilor islamici, si nu al populatiei civile. Sutele de mii de civili sint plecati din Siria, se gasesc in tabere de refugiati in Turcia, in Jordania si chiar si in Israel dar in mare secret spre a nu fi apoi masacrati de jihadisti. DAR…. Ca in orice confruntare singeroasa cu lupte crincena si violente sint si victime civile, insa ceea ce este important sa subliniez, EI NU SINT TINTA GUVERNULUI SAU AL ARMATEI SIRIENE, SINT VICTIME CE CAD IN MIJLOCUL TIRULUI DINTRE ARMATA SI TERORISTI. Declar din surse clare ca 80% din civilii ucisi sint cei cazuti de gloantele el quaida care desigur nu cauta sa evite civilii in confruntarile lor cu armata. Sutele de mii de refugiati sirieni din taberele crucii si semilunei rosii sint in siguranta in tarile vecine ca sa se reintoarca in tara dupa incetarea luptelor.
Incercati sa excudeti Siria din invinuirile care fanatici imbecili si deosebit de periculosi fac totul spre a o invinge si a lua puterea statului. In acel moment Siria se va desfiinta ca stat, se va dezmembra in zeci de zone dupa genul si tipul grupelor de insurgenti teroristi care de fapt se urasc de moarte doar dusmanul comun Assad tinindu-i uniti. Calvarul Siriei ar incepe doar in clipa in care Assad ar disparea si haosul zecilor de formatii el quaida ar incepe vinatoarea de oameni si executiile masive, sa fereasca Dumnezeu de furia oarba a dementilor.

Antibasistul 26-08-2013 - 15:36

Minti de stingi!
De ce SUA sustine fundamentalistii islamiici care lupta impotriva lui Assad?

Antibasistul 26-08-2013 - 17:28

Postarile lui Tomi-l dau de gol ca-i scelerat, fascist-bolsevic, nu zic nebun desi o merita, ca-mi taie postarea!

tomi 26-08-2013 - 22:49

Antibasistul
26-08-2013 at 15:36
===================
HUHULE, Esti un idiot unicat in sud estul Europei.
Nenorocitule, esti un invalid psihic si fizic, un ratat, iar cind deschizi gura pica cerul de imbecilitatea ideilor tale. Ginguresti niste expresii de doua trei cuvinte, mai mult nu esti capabil sa innozi in minusculul tau cerebel.
Ba huhule vreau sa-ti fie clar, si daca stai in cap ramii acelasi individ rahitic si nenorocit care vrea sa apara in lume cu injuraturi si chiuituri animalice. Si in final ia mai taci dreacului din gura, pe cine crezi ca intereseaza parerile tale imbecile, tu care nu ai habar pe ce lume traiesti, limitat si incult, nici la plug nu esti bun de pus.
Si postarea acesta este scrisa de mine, Tomi, dedesuptul postarii tale.

Romeo2110 26-08-2013 - 09:53

Americanii nu vor ataca Siria. Roqazoiul mondial va incepe dupa ce rusii vor ocupa constantinopolul. Americanii vor impince Nato in fata, ei ramanand in postura de ‘arbitri’.

Romeo2110 26-08-2013 - 09:56

razbointrucuvant.ro/2011/10/07/profetiile-cuviosului-paisie-aghioritul-despre-turcia-grecia-cipru-si-cum-incepe-razboiul-mondial/

UnUL 26-08-2013 - 10:27

Romică, cine naiba mai e și Paisie ăsta? Ce nume își iau ortodocșii ăștia, de ți se face părul permanent!

Ionel 26-08-2013 - 10:40

Sfintul Paisie e ultimul produs iesit din ,,Fabrica de sfinti si moaste” SRL cu garantie pentru pupaturi , lins si alte perversiuni. E o adevarata industrie de profetii apocaliptice ca inainte de caderea Constantinopolului ca sa prosteasca pe fraieri: rugativa si iarasi rugativa , ca incepe Apocalipsa!

mircea 26-08-2013 - 14:23

in uN-NUL doarme un geniu,pe zi si noapte ce trece doarme mai profund.Adica ca un basist de marca gandeste cu basanau,ca dee un brend.Sa vezi cand va icepe campania pentru euro sparlamentare sa vezi ce o so tamaie pa EBA aAAGRAMATA,ANALFABETA.Sa vezi sa nu crezi cum dracu al de sus se duse si veni in timp util ION CIOABA in 1971 la londra fara sa se gineasca securitatea.Hai pute a facatura a securitatii.Oare cine-i turna la securitate pe tigani??? nu cumva unul de al lor care a fost promovat si apartat servicii.Se incearca sa se uneasca FAGMILIA Basescu cu FAGMILIA Cioaba si cu FAGMILIA Astalos

UnUL 26-08-2013 - 14:34

Mirciulică, tu ai făcut o obsesie cu mine. Și ce are, mă rog, susnumitul Paisie cu Eba sau cu Cioabă? Și cine naiba e familia Astalos care pare a te obseda? Ești din ce în ce mai ilogic și mai incoerent, bătrâne. Să fie vorba de demență senilă care evoluează galopant?

mircea 26-08-2013 - 15:29

Astalos (Virgil Magurenu) este profesoru tau care tea instruit la baneasa,malac prostovan puti numai a prostie de geaba v-ati imultit dupa 89 securistilor.Si nu e FAMILIA ci este FAGMILIA

UnUL 26-08-2013 - 18:15

Mirciulică, pe mine nu m-a „instruit” nimeni, iar de „educat”, m-au educat părinții (în special mama, tata dispărând mult prea devreme) și profesorii mei de la școală și de la facultate. NIMENI ALTCINEVA.
P.S.1 Tot nu înțeleg atunci de ce îl amesteci pe Virgil Măgureanu (și familia??) în toate ciorbele, fără legătură cu nimic. Iar securist îi fi fost tu, prostovane.
P.S. Du-te, vericule, la alfabetizare, că scrii românește ca o cizmă. Uite doar câteva exemple (ultimul luat chiar din postarea de față):
– „a-ți pus”
– de geaba
– „nui zise nimeni nimic”
– „sa născut”
– „incultura si educatia la tine si Basescu este [în loc de SUNT – având subiect multiplu] ceva endemic.
– „ tot bou ramâii”
– „lanțe” [plural de la „lanț” !!!??]
– „pacIaura”
– „măsa”
– „ve-tii avea liniste”
– „v-a trebui sa muncesti”
– „mai multi membrii”
– „profesoru tau care tea instruit”

urbos 26-08-2013 - 11:08

Si Paisie asta, face vad, o apologie a crimei si-a razboiului de toata frumusetea.

ValVerde 26-08-2013 - 14:57

Of doamne, mai Bula -Cirliontz, tu ai o singura directie, o singura viteza, o singura obsesie.

Nu stiu daca e chiar ultima, dar pe lista lui Obama de lucruri pe care ar vrea sa le faca, interventia in Siria e foarte jos, probabil alaturi de dorinta de a minca o rima sau de a te cunoaste pe tine.

tomi 27-08-2013 - 13:57

HUHU LEPADATU, unicat de inteligenta, are trei neuroni in creier si este in stare sa deschida si sa inchida singur usa. Dupa doi ani de dresura intensa a invatat sa mearga si singur la veceu, inainte intra in dulap crezind ca-i toaleta. Cu multa insistenta si rabdare poate fi invatat si la alte gesturi domestice mai simple.
Aceata postare este tot a mea, Tomi, ca sa nu cumva o insusesti. Cind vei fi mare huhule, iti voi da voie sa-mi legi sireturile de la pantofi.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult