Acasa InternationalExterne Atacul chimic din Siria: Reacția SUA este iminentǎ

Atacul chimic din Siria: Reacția SUA este iminentǎ

scris de Z.V.
6 afisari

SUA au pregătit scena, luni, pentru o posibilă intervenţie militară împotriva regimului din Siria, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor.

Atacul chimic din Siria: Reacția SUA este iminentǎ (foto:usatoday.com)

Armele chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad.  Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că „Preşedintele Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”.

Conform Casei Albe şi Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice în Siria este un fapt stabilit, însă există mici îndoieli cu privire la provenienţa acestora, în timp ce regimul de la Damasc şi rebelii se acuză reciproc de comiterea atacului. Cu toate acestea, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Obama, Jay Carney, Guvernul lui Assad „deţine controlul asupra depozitelor de arme chimice în Siria (…) şi numai el are capacitatea să disperseze aceste arme cu proiectile”. De asemenea, Carney a asigurat că locul unde a avut loc presupusul atac chimic a fost bombardat luni cu scopul de a distruge probele, după venirea inspectorilor ONU.

Obama încă nu a luat vreo decizie referitor la reacţia SUA, a explicat Carney. Dar o astfel de reacţie este „în interesul Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, refuzând să precizeze un anumit program al acţiunilor. Nici Carney, nici Kerry nu s-au referit în mod oficial la atacuri militare. Totuşi, în timp de Biroul preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor John Boehner a fost consultat de către Casa Albă referitor la dosarul sirian, interlocutori ai preşedinţiei şi observatori au sugerat că o decizie va fi luată în curând, iar forma reacţiei nu lasă loc de îndoială. „Consider că o reacţie este iminentă, am discutat ieri (duminică) seara cu Situation Room”, sala de gestionare a crizelor din Casa Albă, a explicat luni dimineaţa senatorul republican Bob Corker, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

„Bunul simţ pare să spună că vor exista bombardamente limitate pentru a transmite un mesaj”, a afirmat Salman Shaikh, de la centrul Institutului Brookings din Doha (Qatar), apreciind că „acest lucru se va face cu susţinerea ţărilor din regiune şi pe scena internaţională, chiar dacă în afara ONU„, cale imposibilă, luând în considerare susţinerea Rusiei faţă de aliatul său sirian. Conform mediafax, o delegaţie de oficiali israelieni a fost primită, luni, la Casa Albă pentru a discuta, în special, despre războiul din Siria, a anunţat Consiliul american pentru Securitate Naţională.

În patru ani şi jumătate de preşedinţie, Obama şi-a demonstrat reticenţa extremă faţă de o intervenţie militară în lumea arabo-musulmană, după ce şi-a construit o parte din candidatura sa din 2008 pe respingerea invaziei americane în Irak cu cinci ani înainte, considerată drept „impulsivă” şi „stupidă”. Totuşi, el a angajat, în martie 2011, mijloacele militare şi aeriene ale Statelor Unite în operaţiuni împotriva lui Muammar Kadhafi în Libia, în timp ce „războiul secret” al avioanelor fără pilot în Pakistan şi Yemen a luat o nouă amploare în timpul preşedinţiei sale.

În baza acestor aspecte, Anthony Cordesman, de la grupul de reflecţie CSIS, susţine că situaţia din Siria este departe de a fi clară. „Va fi imposibil pentru Statele Unite să recurgă la forţă pentru a distruge regimul lui Assad, fiind sigure că Siria nu va ajunge sub controlul extremiştilor islamişti sunniţi sau nu se va fragmenta în blocuri alawit, sunnit şi kurd care vor fi şi mai violente şi mai durabile decât diviziunile etnice din Irak”, avertizează acest expert.

9 comentarii

MI-5 27-08-2013 - 13:32

Este greu de crezut ca Assad a utilizat arme chimice.
Poate fi dictator, dar prost nu este. El stie ca asa ceva este un pericol major pentru el.

Exista doua variante:
Fie utilizarea s-a facut de catre una din factiunile din opozitie;
Fie utilizarea a fost o manevra de provocare, facuta de un serviciu secret strain.

Sa nu uitam ca oficialii USA au mai mintit o data, privind existenta armelor chimice in Irak…

remember 27-08-2013 - 17:33

Cunosc o tara care la sfarsitul WW2 a folosit o arma de distrugere in masa cumplita care a ucis sute de mii de oameni instantaneu si apoi in anii urmatori.Armele astea chimice de la sirieni sunt o gluma nereusita fata de genocidul facut japonezilor.Si nu s-a ofuscat nimeni atunci de asa grozavie

BULA 27-08-2013 - 17:39

Nimeni, in afara de tampiti, nu crede ca Assad s-ar fi incumetat sa foloseasca arme chimice, sa le dea americanilor prilejul sa atace Siria. Assad are si consilieri rusi, care zilnic ii atrageau atentia asupra acestui aspect. Si de ce sa dea cu arme chimice, cand e clar ca ii va infrange pe islamisti ? Tocmai asta e chichita, ca islamistii, sustinuti de americani, sunt pe cale sa fie infranti. Americanilor le-a ramas la dispozitie doar atacul direct asupra Siriei.
Daca rusii nu il sustin pe Assad cu armament de ultima generatie (rachete sol-aer, rachete anti-nava cu care sa scufunde un portavion american, etc) inseamna ca Putin e omul americanilor si ca joaca teatru, face pe grozavul si pe nationalistul.

ValVerde 27-08-2013 - 18:23

” Putin e omul americanilor si ca joaca teatru, face pe grozavul si pe nationalistul.”

===

Asta tot pe la parastase si priveghi ai auzit-o ?

BULA 27-08-2013 - 18:33

E pe baza de logica elementara. Una declara Putin si alta e realitatea practica. Nu „se pupa” teoria cu practica. Ceva pute. Putin pare a fi un poponar si se pare ca americanii il au la mana cu ceva filme de pe vremea cand i-o trageau curistii in fosta RDG.

ValVerde 27-08-2013 - 18:52

🙂 🙂
Ai descilcit-o si pe asta.
Bravo mai Cirliontz !!!

Ne mai descretesti si tu un pic fruntile, ca Neacsu s-a retras timid si nu mai avem mascarici pe forum.

CONGO 27-08-2013 - 19:38

Afla tu ValVerde ca, dar nu, nu am sa-ti spun pentru ca infrangerea ta sa fie totala.

Ionel 27-08-2013 - 19:37

Stiti care e parte hazlie? Scema asta seamana cu o faza din anii 50 in care o directie stringea probe pentru crime de razboi in cazul unui razboi . Toate probele astea erau tinute la secret in asteptarea unui razboi si asta e schema veche care se aplica si astazi in Siria. Din secretele razboiului rece….

CONGO 27-08-2013 - 19:49

Da, eu am si zambit, dar si Assad asta e poate cam prea smeker, vrea sa scape cu toata gasca si cu geamantane cu tot, dupa ce a jucat si pierdut.
Ca daca intra americanii, si nu a dat cu chimice, o sa trebuiasca sa-l protejeze pe timpul tranzitiei.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult