Acasa InternationalExterne Atena în flăcări. Parlamentul grec aprobă noi măsuri de austeritate

Atena în flăcări. Parlamentul grec aprobă noi măsuri de austeritate

scris de C.P.
7 afisari
Parlamentul grec a aprobat la începutul zilei de luni noi măsuri dure de austeritate cerute de creditori pentru a salva de la faliment ţara zdrobită de datorii, după ce protestatari în centrul Atenei au dat foc la clădiri, au jefuit magazine şi s-au confruntat cu poliţia, relatează Associated Press.
Acest vot istoric deschide calea pentru partenerii europeni ai Greciei şi Fondul Monetar Internaţional eliberării a 130 de miliarde de euro /171 de miliarde de dolari/ în noi împrumuturi de salvare fără de care Grecia ar intra în faliment luna viitoare şi probabil că ar părăsi zona euro – un scenariu ce ar tulbura în continuare pieţele mondiale, notează AP.
Confruntări au avut loc duminică după ce peste 100.000 de protestatari au mărşăluit spre parlament mobilizaţi împotriva reducerilor drastice, ce vor elimina brusc unul din cinci locuri în sectorul public şi vor tăia din salariul minim mai mult de o cincime.
Compozitorul grec Mikis Theodorakis s-a alăturat duminică seara zecilor de mii de manifestanţi care protestau împotriva măsurilor de austeritate în faţa Parlamentului la Atena. În contextul demonstraţiilor violente de pe străzile capitalei greceşti, ministrul elen pentru ordinea publică Christos Papoutsis a precizat că mai mult de 40 de clădiri au fost incendiate în cursul nopţii de duminică spre luni de către protestatari, relatează AFP.
 

 

Mikis Theodorakis

Aceste măsuri ‘vor duce la moartea Greciei, dar poporul nu va ceda’ , a afirmat Mikis Theodorakis pentru canalul de televiziune local Skai Stream. Compozitorul, în vârstă de 87 de ani şi personalitate proeminentă a rezistenţei împotriva dictaturii Coloneilor (1967-1974), a venit în faţa Parlamentului împreună cu Manolis Glezos, erou al rezistenţei antinaziste în Grecia. Cei doi bărbaţi, figuri emblematice ale stângii greceşti, au format recent o nouă mişcare, Rezistenţa Popoarelor Democrate Unite (ELADA).

Ca şi alţi manifestanţi, Mikis Theodorakis a fost victima gazelor lacrimogene lansate de poliţie asupra manifestanţilor pentru a-i dispersa. Angajaţi ai Parlamentului l-au convins să intre în clădire. De la declanşarea crizei în Grecia în 2010, celebrul compozitor a participat la mai multe manifestaţii de protest împotriva măsurilor de austeritate dictate de UE şi FMI, pe care le denunţă cu regularitate. La rândul său, Manolis Glezos participă la proteste din 2010. În februarie 2012, el a fost reţinut de poliţie în cursul manifestaţiilor la Atena, dar eliberat după scurt timp. Manifestul mişcării lor atacă sistemul euro: ‘Actuala arhitectură a sistemului, bazată pe tratatul de la Maastricht şi pe regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului /OMC/, a stabilit o maşină de produs datorii în Europa. O schimbare radicală a tuturor tratatelor este necesară. Avem nevoie urgentă de o schimbare a paradigmei, de o revenire a stimulării creşterii economice prin cerere, prin noi programe de investiţii europene, o nouă reglementare’.

Mikis Theodorakis este unul dintre cei mai importanţi compozitori greci, devenit celebru prin muzica filmului ‘Zorba grecul’.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult