Acasa InternationalExterne Atentat în Cecenia. Instabilitate în Caucazul de Nord

Atentat în Cecenia. Instabilitate în Caucazul de Nord

scris de Ion Petrescu
2 afisari

Explozii iniţiate de necunoscuţi au îndoliat multe familii în capitala Ceceniei. După cum a transmis agenţia de presă RIA Novosti, nouă persoane au fost ucise şi 20 rănite în atacurile sinucigaşe comise la Groznâi. Informaţia a fost confirmată de ministrul rus de interne, Raşid Gumarovici Nurgaliev.

Primele investigaţii probează două explozii, deşi iniţial s-a pomenit şi de o a treia. Atacurile au avut loc pe timpul ceremoniilor finale ale Ramadanului, marcat de musulmani, de o manieră festivă, timp de o lună de zile.

Prima explozie, susţin oficialii ruşi, a avut loc când un individ a fost încercuit de o patrulă de poliţie, care dorea să îl reţină, iar bărbatul necunoscut a declanşat explozia încărcăturii aflată pe corpul său. După 30 de minute a survenit a doua explozie.

Ministrul Nurgaliev a precizat că la primul act sinucigaş au murit şapte poliţişti, un funcţionar din Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă şi un civil. Alte 20 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 poliţişti, un membru al Comisiei de Investigare şi trei civili.

Bombele detonate în ambele explozii aveau încărcături echivalente cu trei kilograme de trinitrotoluen.

RIA Novosti reaminteşte faptul că trupele ruse au purtat două războaie în Cecenia, după dezintegrarea U.R.S.S., şi chiar dacă acestea s-au încheiat cu victoria Moscovei, violenţa a continuat în arealurile vecine, Daghestan şi Inguşeţia.

Prima explozie menţionată a avut loc la 50 de metri de clădirea parlamentului local şi a fost urmată de focuri de armă. Neoficial, acest atac terorist a fost atribuit separatiştilor ceceni, deşi niciun grup al acestor luptători, pentru libertatea pământului lor, nu a revendicat acţiunea sinucigaşă. Există şi interpretarea că prima explozie era menită să distragă atenţia poliţiştilor de la a doua, respectiv a treia explozie – ultima nefiind confirmată de oficialităţile ruse.

Exploziile succesive confirmă instabilitatea Caucazului de Nord, din Rusia de azi.

Procurorii ruşi au comunicat presei că atacurile cu bombe au fost săvârşite de doi tineri ceceni, în vârstă de 22 şi 21 de ani.

Cu două săptămâni în urmă, la 18 august, Departamentul de Stat al S.U.A. publica raportul său în problema terorismului global. În acest document, Caucazul de Nord – cu republicile Daghestan, Inguşeţia, Osetia de Nord, Cecenia şi Kabardino-Balkaria – este menţionat ca o zonă în continuare afectată, de o manieră cronică, de violenţa militanţilor islamici.

Raportul menţionează că au fost săvârşite – de la mijlocul lunii decembrie 2010, până la data publicării acestui document oficial – 529 de atacuri teroriste, care au provocat moartea a 218 oameni şi rănirea altor 536.

În Codul Penal al Rusiei au fost mărite pedepsele privind pe cei care pregătesc şi promovează atacurile teroriste. Iar în luna iulie 2011, a fost modificată legea de contracarare a spălărilor de bani şi a finanţărilor actelor de terorism, în cadrul politicii guvernamentale, de contracarare a luptei împotriva iniţiatorilor actelor de violenţă armată.

O modalitate aleasă de Moscova, pentru a diminua recrutarea tinerilor şomeri, în reţelele teroriste, este îmbunătăţirea mediului economic, din republicile mai sus menţionate.

De altfel, preşedintele Dmitri Medvedev a vizitat recent Kabardino-Balkaria şi a insistat pe necesitatea de a fi create noi locuri de muncă, în zona Caucazului de Nord. Dar, de la teorie, la realitate, mai este un drum lung de parcurs, presărat, din păcate, cu victime inocente…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult