Acasa InternationalExterne Atentatele de la Moscova au dat semnalul unui nou razboi pentru Caucaz – rebelii ceceni revendica exploziile

Atentatele de la Moscova au dat semnalul unui nou razboi pentru Caucaz – rebelii ceceni revendica exploziile

scris de Ziua Veche
81 Afisari

Exploziile de la metorul din Moscova reprezinta doar inceputul unei noi batalii pentru Caucaz prin care va trece Rusia, dupa cum apreciaza fostul consilier al lui Putin, Alexander Dughin. Conform acestuia, rezistenta Rusiei este din nou pusa la incercare. “Aici nu este vorba pur si simplu despre teroristi ceceni, ci despre faptul ca, Caucazul de Nord devine o problema fundamentala pentru Rusia. Lipsa unei politici caucaziene in Rusia si numirea unui manager secular Alexander Hloponin ca ambasador, inseamna ca Rusia nu intelege ce importanta are Caucazul pentru ea” a afirmat Alexander Dughin pentru publicatia “Rosbalta”. In opinia geopoliticianului, in republicile caucaziene se creeaza o autonomie cvasi-completa fata de centrul de putere.

UPDATE: BBC a anuntat in cursul serii de miercuri ca atentatele de la metroul din Moscova au fost revendicate de rebelii ceceni. Mai multe detalii aici.

Aceasta cvasi-autonomie creeaza posibilitatea aparitiei unor formatiuni armate ilegale. Atacurile teroriste au fost prima veste despre situatia din Caucaz. Pentru a o putea controla, trebuie sa avem un program si o mare putere in regiune. Cu toate acestea, este indoielnic ca acest apel va fi perceput ca atare”. Potrivit afirmatiilor lui Dughin, acum nu se face nici macar o incercare de a consolida suveranitatea si independenta Rusiei.

Teroristii isi mobilizeaza suporterii, doresc sa arate slabiciunea conducerii moscovite, care nu poate face nimic pentru rezolvarea problemelor din Caucaz. FSB-ul are toate instructiunile sa lupte impotriva terorismului: sa-l gaseasca si sa-l nimiceasca. Ei bine, il gasesc si il distrug deja de 20 de ani. Iar politica caucaziana noi nu avem. Pe aceasta conteaza ei. Rusia nu are nicio politica pentru Caucaz, iar ei au, si vor sa o arate”, a remarcat Dughin, citat de Konservatorism.org. In opinia lui Dughin, are loc un razboi impotriva Rusiei, iar cetatenii sai platesc cu viata lor intr-o batalie despre care n-au avut nici idee.

Presedintele cecen : Nici un popor nu a autorizat actele criminalor

In urma reactiilor oficialilor rusi la atacurilor de la metrou, preşedintele parlamentului cecen, Dukuvaha Abdurahmanov, a afirmat: „Daca oficialii de rang inalt considera astazi Caucazul de Nord principalul „vinovat” in rapoartele lor prezentate conducerii, va anuntam ca noi consideram responsabile de ceea ce s-a intamplat serviciile secrete din Moscova, fortele de ordine si serviciile speciale. Un obiectiv strategic atat de important cum este metroul trebuia sa fie foarte bine protejat. Iar daca au si dus ceva in subteran, atunci numai prin neglijenta absoluta a serviciilor de resort sau prin complicitatea lucratorilor tehnici ai metroului sau sprijinul unor persoane din fortele de securitate ori politie.”

Presedintele cecen a  numit teroristii „dusmani ai propriilor popoare” si a facut apel la serviciile de securitate mai degraba sa-i gaseasca si sa-i pedepseasca, si nu sa indice presupusa lor nationalitate. „Nici un popor nu a autorizat actele criminalilor”, a declarat Abdurahmanov.

Ce mesaj au avut atacurile teroriste?

Jurnalistul Artem Poletaev, intr-un editorial al publicatiei Evrazia.org remarca faptul ca atacurile teroriste trebuie sa aiba o semnificatie. El se intreaba care a fost mesajul atacurilor de la metrou si cui s-a adresat acesta. Jurnalistul afirma ca “important este faptul ca pana acum nimeni nu si-a asumat responsabilitatea pentru cele intamplate. Asta inseamna ca interpretarea directa si consecventa a gestului, deocamdata, este imposibila. Si totusi, sa nu-l luam in calcul nu putem. Trebuie sa incercam cumva sa includem acest incident in lumea noastra, sa-l plasam intr-un sistem de coordonate, sa-l discutam intr-un limbaj uzual”. Pentru ca nimeni nu si-a asumat responsabilitatea, nu avem decat doua optiuni: interpretam mesajul pretins sau incercam sa aflam adevaratele sale intentii”. Jurnalistul citeaza Echo Moscvy, convingerea carora este : FSB ucide oameni si trece crimele pe seama teroristilor pentru a justifica planificarea in prealabil a regresiunea. In discursurile lor terorismul apare ca un mijloc de a elimina opozitia si de a distrage atentia oamenilor “de la cresterea tarifelor  la utilitati”. In concluzia materialului sau, Poltaev afirma ca nu gaseste decat o explicatie inteligibila, si anume: atacurile curente au fost o revizuire neoficiala a fortelor ruse a “subteranului” Caucazului de Nord, care lupta pentru finantare din partea sponsorilor internationali.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult