Acasa InternationalExterne Aurescu: Nu vom permite discriminarea cetatenilor romani pe teritoriul francez

Aurescu: Nu vom permite discriminarea cetatenilor romani pe teritoriul francez

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a declarat,dupa discutiile de marti de la Bruxelles cu comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, ca nu va fi tolerata discriminarea romanilor, mentionand ca indepartarea romilor de pe teritoriul francez se face cu incalcarea prezumtiei de nevinovatie.


„Am expus astazi comisarului Reding pozitia Romaniei fata de masurile luate recent de Franta privind indepartarea de pe teritoriul francez a unor cetateni romani de etnie roma. Am aratat ca desi partea romana este deschisa pe deplin cooperarii cu Franta, (….) nu vom tolera nici incalcarea demnitatii cetatenilor romani, indiferent de etnie, nici a drepturilor lor fundamentale si nici a profilului Romaniei de stat membru UE”, a declarat Aurescu, citat de Mediafax. „Nu vom tolera ca cetatenii romani sa fie discriminati”, a spus el, adaugand ca majoritatea infractiunilor comise sunt de gravitate mica. „Am dovedit cu datele de care dispunem ca argumentul afectarii ordinii publice pe care il invoca Franta nu se sustine. Din datele furnizate de partea franceza, numai 708 cetateni romani se aflau anul trecut in inchisorile franceze pentru ispasirea unor condamnari, adica 0,3% din totalul persoanelor cetateni straini acuzate – nu condamnate- pentru comiterea unor infractiuni in Franta”, a declarat Aurescu.

 

El a mentionat ca „faptul ca niciunul dintre cei 500 de repatriati de pana acum nu a avut cazier in Romania sau in Franta, inseamna ca – plecand de la discursul securitar al partii franceze – de fapt aceste indepartari de pe teritoriul francez se fac sub suspiciunea de comitere in viitor a unor infractiuni, deci cu incalcarea prezumtiei de nevinovatie”. Aurescu a mentionat ca a aratat „foarte clar Comisiei ca impunerea de conditii de tip material, cum ar fi o limita de venit personal sau existenta unui domiciliu stabil pentru sederea sub trei luni, este echivalenta cu un abuz de drept, care va afecta grav cu precadere cetatenii din Europa Centrala si de Est, cu venituri mici”.

„Nu putem accepta o noua cortina de separare a vechii si noii Europe, pe baze cenzitare. (…) Am aratat ca pentru romani, care au trecut prin 50 de ani de dictatura comunista, libertatea de circulatie este un drept cu o semnificatie cu totul aparte si ca nu intentionam sa renuntam la el in nicio circumstanta. Am mai aratat ca solutia la problema comunitatii rome, care este o problema europeana, nu este jocul de ping-pong cu acesti oameni. Franta nu ii poate indeparta de pe teritoriul sau fara respectarea Directivei 38/2004, nu le poate impiedica revenirea, iar Romania nu are dreptul sa ii impiedice sa circule liber, in calitate de cetateni europeni. In acest context, am solicitat Comisiei Europene sa verifice daca aceste indepartari voluntare sunt cu adevarat voluntare, avand in vedere circumstantele in care se petrec evacuarile succesive de tabere, pana cand aceste persoane se vad nevoite sa accepte oferta de returnare contra cost”, a mai spus Aurescu.

El a mai precizat ca delegatia romana a avansat si un set de propuneri de actiune la nivelul Comisiei Europene. Acestea au in vedere, potrivit oficialului MAE, transformarea Platformei Europene de Incluziune a Romilor lansata anul trecut in mecanism de coordonare a Comisiei, statelor membre, cu participarea ONG-urilor, adoptarea in fiecare an a unui Plan de actiune in cadrul platformei, incurajarea statelor membre sa includa aspectele de incluziune sociala in elaborarea Cadrului national Strategic de Referinta si a programelor operationale.

0 comentariu

un crestin 20-04-2010 - 06:13

Domnului Dalai Lama vizita placuta.Dar de ce nu gasesc la voi articolul „Israelul vrea pace acasa…”?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult