Acasa InternationalExterne Aurescu: Platoul Insulei Serpilor ramane Romaniei

Aurescu: Platoul Insulei Serpilor ramane Romaniei

scris de Ziua Veche
2 afisari

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a declarat pentru postul de radio RFI ca deciziile Curtii Internationale de Justitie de la Haga sunt definitive si obligatorii, astfel ca declaratiile premierului ucrainean Iulia Timosenko cu privire la o revizuire a acestei decizii nu reprezinta altceva decat declaratii de campanie electorala.

Inaintea alegerilor prezidentiale de duminica de la Kiev, Iulia Timosenko a declarat ca daca va ajunge presedinte al Ucrainei va obtine o schimbare a hotararii de anul trecut a CIJ de la Haga prin care Romaniei i s-a recunoscut suveranitatea asupra a 9.700 kilometri patrati – respectiv 80% din platoul continental in disputa din jurul Insulei Serpilor.

In replica, secretarul de stat Bogdan Aurescu – coordonatorul echipei de juristi care au castigat procesul de la Haga – a declarat pentru RFI: „Trebuie sa fim constienti ca aceasta declaratie a fost facuta intr-un context electoral clar. E clar care este miza electorala din Ucraina din acest moment. Din punct de vedere juridic, evident ca hotararea este definitiva si nu poate fi atacata. Este vorba despre o victorie a dreptului international si atentie, vorbim de o hotarare luata in unanimitate. Imediat dupa lansarea hotararii, autoritatile romane si cele ucrainene au declarat ca vor respecta aceasta hotarare”.

Aurescu a subliniat ca in cazul in care Iulia Timosenko se va tine de promisiune si va incerca sa conteste decizia de la Haga ar pune Ucraina in afara comunitatii internationale:: „Orice stat care ar contesta, chiar si verbal, existenta validitatii hotararii practic se aseaza el insusi in afara clubului comunitatii internationale in sens larg”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult