Acasa InternationalExterne Autoritǎțiile de la Kiev se opun federalizǎrii Ucrainei

Autoritǎțiile de la Kiev se opun federalizǎrii Ucrainei

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Președintele Petro Poroșenko a afirmat ȋn seara de duminicǎ, 28 septembrie, cǎ nu va fi acceptatǎ niciun fel federalizare a Ucrainei.

Autoritǎțiile de la Kiev se opun federalizǎrii Ucrainei (foto:inprofunzime.md)

Autoritǎțiile de la Kiev se opun federalizǎrii Ucrainei (foto:inprofunzime.md)

„Pot să vă asigur că nici problema suveranității, nici cea a integrității teritoriale a țării sau a independenței Ucrainei nu sunt pe ordinea de zi. Ucraina este și va fi un stat unitar. Nu va fi niciun fel de federalizare„, a declarat Petro Poroșenko, adresându-se populației ȋntr-un interviu la postul TV „1+1”. „Ucraina va fi un stat autocefal și unitar”, a reiterat președintele ucrainean, indicând că „delegarea unor responsabilități către consiliile locale” face parte din planul său de descentralizare a puterii de stat.

Astfel, autoritățile ucrainene sunt dispuse să meargă doar până la delegarea unor competențe (suplimentare) către consiliile locale în cadrul procesului de descentralizare și în conformitate cu „statul special” pentru Donbas, atribuit unor zone din Est pe o perioadă de trei ani. Șeful statului a menționat în acest context că în Donbas va funcționa o zonă specială doar pe o perioadă de trei ani, în conformitate cu legea privind acordarea unui „statul special” pentru unele zone din Donbas (regiunile Lugansk și Donețk), adoptată de Rada Supremă (parlamentul unicameral) la 16 septembrie.

Conform Agerpres, Poroșenko declarase anterior că va propune noului parlament ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare din 26 octombrie să opereze modificări în Constituția țării cu privire la descentralizare. În același timp, el a spus că puterea de la Kiev nu ia în considerare federalizarea țării, iar regiunile Lugansk și Donețk vor beneficia în continuare de același statut de regiune în cadrul statului unitar ucrainean.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult