Acasa InternationalExterne Autoritatile afgane vor prelua controlul asupra tarii

Autoritatile afgane vor prelua controlul asupra tarii

scris de Ziua Veche
0 afisari

Autoritatile afgane vor prelua de la sfarsitul acestui an controlul asupra securitatii unor regiuni din Afganistan, a anuntat la Londra ministrul de externe britanic David Miliband, la incheierea unei conferinte dedicate Afganistanului.


Potrivit corespondentului Romania Actualitati la Londra, Cristina Tiberian, la finalul conferintei participantii au anuntat ca procesul de predarea a misiunii de securitate fortelor guvernului afgan va incepe in 2010 si se va finaliza in toata tara in decurs de cinci ani.

 

Suplimentarea fortelor afgane pana la un total de 300.000, pe langa deja anuntatele cresteri de  efective ale trupelor aliate, a facut ca in comunicatul publicat la finalul conferintei sa apara insistent cuvantul tranzitie sau, altfel spus, transferul de responsabilitate asupra securitatii si dezvoltarii de la trupele aliate catre autoritatile afgane.

O suta patruzeci de milioane dolari au fost promisi pentru un fond de reintegrare a luptatorilor talibani. In mare parte, in cadrul acestei intruniri s-a pus accentul pe reconciliere. S-a recunoscut in general ca solutia militara nu rezolva problemele tarii. Un consiliu national pentru reconciliere pe cale pasnica si reintegrare va fi stabilit cu finantare straina pentru a-i ajuta pe acei luptatori care depun armele sa-si gaseasca un loc de munca. In timpul conferintei, presedintele afgan Hamid Karzai a declarat ca doreste ca Arabia Saudita sa contribuie la procesul de pace.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS