Acasa InternationalExterne Autorităţile sârbe reiau prigoana împotriva românilor din Valea Timocului

Autorităţile sârbe reiau prigoana împotriva românilor din Valea Timocului

scris de Ziua Veche
5 afisari

A doua zi dupa ce delegaţia raportorilor APCE pentru Serbia s-a întâlnit cu reprezentanţii românilor din Timoc, autorităţile sârbe au cerut dărâmarea unei clopotniţe ridicată în satul românesc Sipicova, informează Timoc Press. Pe 2 decembrie, Davit Harutyunyan, Sinikka Hurskainen si Sylvie Afholder, raportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei s-au întâlnit cu Comitetul pentru Drepturile Omului din Serbia (CHRIS), condus de Duşan Pârvulovic, cu liderii românilor din Timoc dr. Pedrag Balaşevic, Dragan Demic, Deian Nicolici şi Srgan Kancevici şi cu conducerea Consiliului Naţional al Rumânilor din Serbia.

În discuţiile cu raportorii Consiliului Europei, Duşan Pârvulovic a predat un set de documente care probează abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului şi minorităţilor faţă de românii/vlahii din Timoc dar şi faţă de comunitatea românească din Voivodina. A fost pusa in evidenta campania de intimidare aflata in curs prin anchetarea liderilor romani din Timoc, a fost invocata campania agresiva de anchetare a romanilor in timpul alegerii Consiliului National, abuzurile impotriva Bisericii Ortodoxe Romane din Timoc, blocarea de catre autoritatile sarbe a invatamantului in limba romana, in pofida cererilor semnate de parinti, precum si lipsa mass-mediei in limba romana pentru romani/vlahi din Timoc.

În paralel, pe 2 decembrie autoritatile locale din Zaiceri, dupa ce au intrat ilegal pe o proprietate privata, au emis un ordin prin care se dispune daramarea in 24 de ore a unei clopotnite romanesti ridicata de romanii din localitate. In cazul in care nu va fi daramata in 24 de ore autoritatile sarbe ameninta ca o vor darama ele. Romanian Global News sustine ca in spatele actiunii autoritatilor sarbe sta Episcopul sarb al locului, Iustin, cunoscut drept unul dintre ierarhii cei mai antiromani ai bisericii sarbesti, si Primarul din Zaicear, cunoscut pentru declaratiile belicoase la adresa romanilor si Romaniei.

0 comentariu

aviatorul 29-04-2010 - 16:21

avioanele astea o sa are ogoarele si unii piloti vor muri.

dar vor muri si altii care n-au de-a face cu aviatia, unii de foame, altii din lipsa de medicamente, altii din cauza spitalelor insalubre – pentru ca daca e sa platim 10-15 miliarde de euro pe avioane, e clar ca nu vom avea bani de nimic altceva in tara asta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult