Acasa InternationalExterne Autorizaţia de fumat. Soluţia Australiei pentru stoparea consumului de ţigări

Autorizaţia de fumat. Soluţia Australiei pentru stoparea consumului de ţigări

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Experţii în sănătate publică din Australia au elaborat un proiect radical menit să ţină evidenţa numărului de ţigări care pot fi cumpărate de fiecare cetăţean.

Autorizaţia de fumat. Soluţia Australiei pentru stoparea consumului de ţigări

Această măsură prevede ca fumătorii să fie nevoiţi să plătească pentru o autorizaţie obligatorie anuală sub forma unui card cu cip care va fi arătat la achiziţionarea ţigărilor şi care ar limita cantitatea de ţigări achiziţionate în două săptămâni. Propunerea radicală, care doreşte, pe scurt, introducerea unei „autorizaţii de fumat” pentru reducerea efectelor dăunătoare ale tutunului, a fost deja întâmpinată binevoitor de unii şi categorizată drept scandaloasă de alţii, potrivit mediafax.

Medicul australian Simon Chapman este de părere că acest lucru ar putea descuraja adolescenţii de la a se apuca de fumat. Chapman este de părere că în prezent comercializarea tutunului este supusă unor controale superficiale în comparaţie cu alte produse periculoase care ameninţă atât siguranţa personală, cât şi cea publică.

Cardul dotat cu cip i-ar permite guvernului să limiteze cantitatea de ţigări cumpărate de un fumător, profesorul Chapman sugerând că 50 pe zi pentru o medie de două săptămâni ar fi de ajuns pentru fumătorii înrăiţi. Aceştia ar fi de asemenea testaţi cu privire la cunoştinţele lor despre riscurile de sănătate pe care le implică viciul. În plus, informaţiile adunate din aplicaţiile cardului ar putea fi folosite pentru o mai bună formulare a strategiilor de prevenire a fumatului.

Pe de altă parte, într-o replică scrisă la articolul iniţial, profesorul Jeff Collin de la Universitatea din Edinburgh, Scoţia, a spus că o autorizaţie pentru fumat nu ar putea funcţiona. Potrivit profesorului din Edinburgh, provocarea fundamentală este că îndreptarea către o societate fără fumători ar trebui să depindă de determinanţii sociali ai sănătăţii şi să promoveze egalitate şi dreptate socială, verdictul lui fiind: „Propunerea unei autorizaţii pentru fumat ar trebui să fie respinsă pentru că eşuează în îndeplinirea acestei provocări”.

1 comentariu

florentin ionescu 15-11-2012 - 21:14

O idee excelenta pentru a ii invata pe cei care sint tembeli pentru ca sa se lase de fumat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult