Acasa InternationalExterne Averea Colonelului: Gaddafi avea toată Libia în buzunar

Averea Colonelului: Gaddafi avea toată Libia în buzunar

scris de Adrian Pătruscă
2 afisari

Experţii rămân prudenţi atunci când e vorba să estimeze avuţia liderului libian. Ei cred că nu există aproape nici o diferenţă între ce aparţine statului şi ce aparţine clanului Gaddafi.

colonelul gaddafi libiaPotrivit ziarului britanic The Telegraph, dictatorul şi familia sa ar deţine 23 de miliarde de euro lichidităţi, în afară de reşedinţele şi imobilele achiziţionate, mai ales la Londra, de către fiii lui Gaddafi. Parchetul de la Paris ar fi deschis vineri după amiaza, scrie şi Le Figaro, o anchetă pentru a localiza eventualele bunuri din Franţa ale familiei conducătoare libiene.

Averea sa totală s-ar ridica la 120 de miliarde de dolari (87 de miliarde de euro), adunaţi în treizeci de ani, afirmă Hosni Abidi, director al Centrului de Studii şi Cercetări asupra Lumii Arabe. “Această cifră a fost calculată de diplomaţii americani şi apare în documentele dezvăluite de WikiLeaks.” Ea corespunde unei treimi  din cei 450 de miliarde de dolari, câştig din exportul de petrol şi gaze exportate de Libia din anii 1980 până azi. O treime care a dispărut în mod misterios din statisticile oficiale ale statului.

“Marea întrebare pe care toată lumea o pune este care e graniţa dintre banii privaţi şi cei ai statului”, se întreabă Abidi. “Chiar şi societăţile care beneficiază de plasamente ale Fondului Suveran Libian (LIA) nu ştiu dacă e vorba de investiţii ale Libiei sau ale lui Gaddafi.” Extrem de opac, LIA ar gestiona, potrivit declaraţiilor directorului său făcute ambasadorului american la Tripoli (citate de WikiLeaks) 32 de miliarde de dolari cash; câte 400-500 de milioane în fiecare bancă americană.

De altfel, Washington a făcut apel vineri la vigilenţă în ceea ce priveşte bunurile libiene.

Finanţele personale ale lui Gaddafi şi ale clanului său rămân atât de obscure încât e nevoie de prudenţă. “E foarte greu de estimat averea lui Gaddafi, cu aproximaţie mică sau mare, pentru că asemenea elite îşi ascund banii în tot felul de locuri”, mai ales în Asia de Sud Est şi în ţările Golfului, avertizează Tim Niblock, specialist britanic în Orientul Apropiat, citat de The Guardian.

Depeşele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks permit să ridicăm un colţ al vălului. Reiese că familia Gaddafi şi fidelii ei “deţin importante active în petrol, gaze, telecomunicaţii, infrastructuri, hoteluri, media şi distribuţie”, enumeră un diplomat american în 2006.

Mai precis, “toţi copiii lui Gaddafi, ca şi apropiaţii, ar beneficia de venituri pompate direct de Compania naţională de petrol şi filialele sale de gaz”, mai arată funcţionarul american. Ar mai deţine şi părţi importante din capitalul societăţii petroliere Tamoil.

În afara petrolului, familia Gaddafi şi-ar fi împărţit economia libiană ca pe un tort, reiese din raportul detaliat publicat de WikiLeaks. Partea leului îi revine lui Seif el-Islam, aflat în fruntea Fundaţiei Gaddafi. El conduce holdingul One-Nine, prezent în diverse domenii, de la petrol la presă. Fata adorată a Conducătorului, Aisha a pus mâna pe magazinele de îmbrăcăminte. Mohamed controlează telecomunicaţiile, Mutassim deţine părţi din franchiza locală Coca Cola.

„Toate companiile străine, precizează Hosni Abidi, ştiu că este imposobil să faci afaceri în Libia dacă nu eşti în relaţii bune cu colonelul sau dacă nu verşi comisioanele către clanul lui”. Totalul investiţiilor străine directe în Libia a ajuns în 2009 la 15 miliarde de dolari.

Consiliul federal elveţian a decis joi „să îngheţe cu efect imediat toate eventualele bunuri ale lui Muammar Gaddafi”. În replică, ministrul libian de externe a dezminţit că acesta ar deţine fonduri în Elveţia.

Banca Naţională a Elveţiei ar fi arătat că 630 de milioane de franci elveţieni de origine libaneză au fost localizaţi în Confederaţia Helvetă.

8 comentarii

SMECHERUL 26-02-2011 - 10:53

Sa zica mersi!…ca na patit ca CEAUSESCU!….dar nici departe nu este….in loc sa traim ca o familie pe Terra….aacest dictator total vrea mai mult!, ce se crede el?,TUTANKAMON!…Ia taia-tii craca nene…

Huhu Ciu 26-02-2011 - 20:35

PDL este cancerul Romaniei, PDL a dus tara asta in prapastie si in mare saracie, blestemat fie in Vecii Veciilor acest partid portocaliu!

urbos 26-02-2011 - 22:26

Ce naiba cauta Base cu turban in cap in poza asta?

Huhu Ciu 27-02-2011 - 07:21

Are toata Libia in buzunar? Pai si Basescu are toata Romania-n buzunar!

Huhu Ciu 28-02-2011 - 09:22

Stire bomba: Gaddafi este evreu. O evreica din Israel, a declarat la un post TV ca bunica so mama lui Gadafi erau evreice!

bicu 06-03-2011 - 22:46

gadafii adevarat colonel este beduin si tuareg si are legaturi cu vandalii din nord si cu ostrogotii care dotati cu mitraliere si mortiere au recucerit libia ,zdrobind si incercuind armata basista ,americana si engleza in desrt ,i-aincarcerat gadafii pe toti fiind un bun strateg praf i-a facut pe vagabonzi si pe spioni ,incat basismul si pdl sunt la pamant ca nu mai au benzina si nici ue ,nici usa ,iar gadafii le-a trimis paie si fan acum si colniile de italieni din nordul libiei cu ofiterii lor il ajuta pe gadafii zdrobind flota nato dinmediterana care nu mai merge ca n-are combustibil

Timotei 06-03-2011 - 23:03

Hhuhule, ai schimbat passwordu!
Pai cum sa intru in calculatorul tau sa-l mai repar fara password? Ce mai e si asta? Si nu gasesc nuci hartiuta cu notitele mele, ia sa-mi dai inca o data emailul lui Sobru si al lui Liviu. Dar repede, ca n-am timp.

urbos 06-03-2011 - 23:21

Emailul meu este macacpeji_dani@yahoo.com

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult