Acasa InternationalExterne Avertismentul lui Hollande privind alegerile din estul Ucrainei

Avertismentul lui Hollande privind alegerile din estul Ucrainei

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Președintele francez a vorbit joi, 30 octombrie, despre alegerile din estul Ucrainei de duminică, accentuând în lumină faptul că acestea nu trebuie să fie „alegeri de separare”.

Avertismentul lui Hollande privind alegerile din estul Ucrainei (foto:sightcall.com)

Avertismentul lui Hollande privind alegerile din estul Ucrainei (foto:sightcall.com)

Astfel, preşedintele francez François Hollande a declarat într-un interviu pentru radioteleviziunea elveţiană (RTS),  „viitoarele alegeri ce vor avea loc într-o parte a Ucrainei trebuie să fie locale şi nicidecum de separare„. Anterior acestul interviu, la finalul unei întrevederi la Elysée cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Didier Burkhalter, care asigură, totodată, preşedinţia OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa), şeful de stat francez a subliniat că alegerile legislative ucrainene din 26 octombrie câştigate de prooccidentali vizau „întreaga ţară”. În ceea ce priveşte următoarele scrutine, „dorim ca acestea să fie locale, aşa cum este prevăzut în acordul de la Minsk (septembrie), în cadrul legii şi instituţiilor ucrainene„, a spus Hollande.

Aceste declaraţii intervin după ce separatiştii proruşi au anunţat marţi organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative la 2 noiembrie în estul Ucrainei, respingând planul Kievului în momentul în care o zonă tampon este creată de-a lungul liniei de front. Anunţul privind organizarea acestor scrutine simultane în regiunile rusofone Doneţk şi Lugansk, teatrul unor lupte între rebeli şi militari care s-au soldat cu aproape 2.900 de morţi din aprilie, este o lovitură pentru preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, care le-a propus separatiştilor un „statut special” pentru trei ani.

Conform Agerpres, Oferta politică a lui Petro Poroşenko viza acordarea unei autonomii mai largi regiunilor separatiste şi prevedea organizarea de alegeri locale la 7 decembrie şi o amnistie, sub anumite condiţii, pentru combatanţi. La rândul său, Didier Burkhalter a apreciat că „priorităţile sale pentru ultima lună a preşedinţiei OSCE” sunt de a „continua concretizarea acordului de la Minsk, care trebuie să conducă la un proces de dialog şi de soluţie politică” în Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult