Acasa InternationalExterne Avioane rusești încărcate cu armament nuclear au încălcat spațiul aerian al Suediei

Avioane rusești încărcate cu armament nuclear au încălcat spațiul aerian al Suediei

scris de Misu Andrei
79 Afisari

Avioane rusești de atac încărcate cu arme nucleare au intrat în spațiul aerian suedez. O sursă a postului suedez TV4 News spune că este o mișcare de intimidare, notează Sky News.

TV4 News relatează că patru aeronave – două avioane de atac Suhoi 24 escortate de două Suhoi 27 – au decolat de la baza aerienă Kaliningrad înaintea incursiunii de pe 2 martie.

Sursele au dezvăluit că avioanele de luptă erau echipate cu arme nucleare „ceva ce piloții ruși au arătat în mod clar”.

Din cauza conflictului din Ucraina, Forțele Aeriene Suedeze ar fi fost într-o stare de pregătire avansată și au putut vedea din timp că piloții se îndreptau către spațiul aerian deasupra Gotland, insulă suedeză din Marea Baltică.

Forțele armate ale țării au refuzat să comenteze în mod oficial dacă cele două avioane de luptă erau echipate cu armament nuclear, însă au declarat postului TV că violarea spațiului aerian a fost intenționată.

„O evaluăm ca o acțiune conștientă. Ceea ce este foarte serios, în special ca țară în război”, a spus șeful Forțelor Aeriene, Carl-Johan Edstrom.

„Am analizat incidentul și este clar că nu pot exclude navigarea incorectă, însă totul indică că au violat în mod intenționat granițele Suediei”, a mai spus oficialul.

Informația prezentată de televiziunea suedeză mai arată că încălcarea teritoriului suedez a durat aproape un minut.

Suedia, care nu este membru NATO, a desfășurat două avioane de luptă JAS 39 Gripen despre care se spune că au fotografiat aeronavele rusești, astfel confirmând că erau echipate cu armament nuclear.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult