Acasa InternationalExterne UPDATE – Avion deturnat în Cipru

UPDATE – Avion deturnat în Cipru

scris de D.S.S.
11 afisari

UPDATE – Ministerul de Externe din Cipru a anunțat marți, într-un mesaj pe Twitter, că deturnarea avionului companiei EgyptAir a luat sfârșit, toți pasagerii au fost eliberați, iar piratul aerului a fost arestat, relatează agențiile internaționale de presă.

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al președinției cipriote, Nikos Christodoulides. ”Piratul aerului tocmai a fost arestat”, a indicat Christodoulides tot pe Twitter, după ce și ultimii pasageri luați ostatici au ieșit din avion nevătămați.

La rândul său, ministrul aviației civile egiptean, Chérif Fathy, a declarat la postul de televiziune public că ”pasagerii și membrii echipajului sunt în siguranță”.

Piratul aerului, de naționalitate egipteană conform unei surse guvernamentale cipriote, a deturnat la începutul zilei un avion Airbus A-320, ce transporta 55 de pasageri și efectua o legătură între orașul egiptean Alexandria și Cairo.

Aparatul a fost direcționat spre insula Cipru, unde a aterizat pe aeroportul din Larnaca.

Motivațiile piratului aerului, care a afirmat că are asupra sa o centură cu explozibil, au părut confuze, președintele cipriot susținând că actul nu este legat de ”terorism”.

Individul care a deturnat în Cipru un avion al companiei EgyptAir a fost arestat marți și cel puțin alte patru persoane, din cele șapte rămase la bord, au părăsit marți după-amiază aparatul de zbor, transmite AFP.

Piratul aerului a ieșit din avion cu mâinile ridicate, a transmis și Reuters.

Trei persoane au coborât pe scara mobilă, în timp ce o a patra a fost văzută ieșind printr-un hublou al cabinei de pilotaj a avionului Airbus aflat pe aeroport.

Ministrul egiptean al aviației civile, Cherif Fathy, a anunțat anterior că piratul aerului ținea ostatici încă trei membri ai echipajului, un ofițer de securitate și trei pasageri.

Este vorba de pilot, copilot, o stewardesă, un ofițer de securitate de la EgyptAir și trei pasageri, a precizat ministrul egiptean în cadrul unei conferințe de presă. Anterior, ministrul a dat asigurări că la bordul avionului au rămas patru pasageri străini și echipajul, după ce piratul a eliberat majoritatea dintre cei 55 de pasageri aflați la bordul avionului, corectând o cifră precedentă care anunța 81 de persoane la bord, în afară de echipaj.

Autorul deturnării în Cipru a avionului Airbus A320 al companiei EgyptAir a cerut marți eliberarea tuturor deținuților de sex feminin din Egipt, a relatat postul public de radio cipriot, citat de Reuters.

Individul a eliberat aproape toți oamenii aflați la bordul aeronavei, cu excepția a șapte persoane, dintre care trei pasageri.

Pilotul avionului care efectua o cursă internă pe ruta Alexandria-Cairo a raportat că piratul aerului ar fi amenințat că are o centură cu explozibili, însă autoritățile egiptene nu au confirmat informația.

Compania EgyptAir a anunțat că, în urma negocierilor cu atacatorul, a obținut eliberarea tuturor pasagerilor aflați la bordul avionului deturnat în Cipru, cu excepția a cinci cetățeni străini (care nu sunt egipteni) și a membrilor echipajului, transmit Reuters și AFP.

EgyptAir Airbus 320 (flight MS181

EgyptAir Airbus 320 (flight MS181

„Negocierile cu cel care a deturnat avionul s-au încheiat cu eliberarea tuturor pasagerilor cu excepția echipajului și a cinci cetățeni străini”, a anunțat EgyptAir într-un comunicat de presă.

Anterior, Reuters — care cita surse de pe aeroportul din Alexandria — transmisese că la bordul avionului deturnat se aflau opt britanici și 10 americani.

Postul Sigma Live, citat de Haaretz, a relatat mai devreme că zborul MS181 cu 81 de persoane la bord a fost deturnat și că turnul de control al aeroportului din Larnaca a primit un mesaj în acest sens la ora 8:30, iar avionul a reușit să aterizeze pe aeroportul cipriot la ora 08:50.

Atacatorul de la bordul avionului companiei egiptene EgyptAir, sechestrat miercuri în Egipt cu 81 de persoane la bord și deturnat către Cipru, nu a formulat încă nicio solicitare, transmite Reuters.

Potrivit Xinhua, care citează autorități cipriote din domeniul securității, individul ar fi eliberat femeile și copiii aflați la bordul avionului. Anterior, cotidianul israelian Haaretz relatase că au fost eliberați circa 18 pasageri, în timp ce Reuters transmite că au fost eliberați între 30 și 40 de pasageri și precizează că la bordul avionului s-ar afla opt britanici și zece americani.

Pasageri egipteni aflați la bordul avionului companiei Egypt Air deturnat în Cipru au fost eliberați la Larnaca, transmite France Presse, care citează postul public de televiziune cipriot.

Surse cipriote au declarat pentru cotidianul israelian Haaretz că ar fi fost eliberați circa 18 pasageri.

Avioane ale forțelor aeriene israeliene au fost ridicate de la sol pentru a se asigura că spațiul aerian israelian nu a fost încălcat. Măsura reprezintă o procedură de rutină, scrie Haaretz. Avioanele israeliene s-au întors deja la bază și au aterizat în momentul în care a devenit clar că avionul egiptean s-a îndepărtat de teritoriul israelian, mai scrie publicația citată.

Pilotul avionului operat de compania EgyptAir deturnat în Cipru a fost amenințat de un pasager, care a spus că-și va detona centura cu explozibili, transmite marți Reuters.

Postul de radio cipriot a anunțat la rândul său că se crede că la bordul avionului există un atacator care are asupra lui o centură cu explozibili, iar forțelor de poliție li s-a cerut să se îndepărteze de aeronavă.

Între timp, Ministerul Aviației Civile din Egipt a confirmat că zborul 181 al companiei EgyptAir, care efectua o cursă între Alexandria și Cairo, cu 81 de persoane la bord, a fost deturnat de un pasager care a susținut că are asupra lui o centură cu explozibili.

Un avion de pasageri al companiei Egyptair care a fost deturnat deasupra spațiului aerian al Ciprului a aterizat marți dimineață la orele 08:50, într-o zonă specială, izolată, a aeroportului din Larnaca, transmite presa internațională.

Avionul, care efectua o cursă pe ruta Alexandria-Cairo, a fost deturnat deasupra Ciprului, au declarat surse din poliție și din Ministerul Aviației Civile. Reuters a transmis inițial că la bordul avionului se aflau 80 sau 81 de oameni, iar unul dintre ei se credea că ar fi fost înarmat. AFP relatează că avionul transportă 55 de pasageri și șapte membri ai echipajului.

Nici în legătură cu tipul avionului lucrurile nu sunt clare. În timp ce unele surse citate de Reuters susțin că avionul este de tip Airbus 320, AFP scrie că ar fi vorba de un Boeing 737-800. Tot AFP mai scrie că „pirații aerului” nu au formulat revendicări și că la aeroport a fost trimisă o celulă de criză.

Este pentru a doua oară în ultimii 30 de ani când pe aeroportul din Larnaca aterizează un avion deturnat. În 1988, un avion din Kuweit cu 55 de persoane la bord a aterizat la Larnaca la câteva ore după ce decolase de pe un aeroport din Iran, transmite In-Cyprus.com.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult