Acasa InternationalExterne Azerbaidjan-Baku: Mandinga, la un Eurovision cu violenţe şi arestări VIDEO

Azerbaidjan-Baku: Mandinga, la un Eurovision cu violenţe şi arestări VIDEO

scris de M.A.
3 afisari

Reprezentanta României la Eurovision, trupa Mandinga, are parte de aventuri la Baku. În Azerbaidjan au loc zilele acestea proteste, violenţe şi arestări.

Eurovision - proteste violente si arestari la Baku in Azerbaidjan

Azerbaidjan-Baku: Mandinga, la un Eurovision cu violenţe şi arestări (foto: news.az)

În Azerbaidjan au fost reţinute 11 persoane suspectate de răspândirea de materiale cu caracter radical, în care se condamnă desfăşurarea în ţară a concursului Eurovision 2012. Se presupune că CD-urile şi pliantele au fost pregătite în Iran. Reprezentanţii clericilor iranieni au criticat autorităţile azere pentru faptul că, alături de Eurovision, s-a anunţat desfăşurarea unei parade gay. Anterior, ameninţări la adresa participanţilor la concurs au fost făcute de extremişti religioşi.

De asemenea, cu doar o zi înainte de debutul concursului Eurovision 2012, opoziţia din Azerbaidjan a lansat primul protest dintr-o serie mai lungă, menit să atragă atenţia asupra încălcării drepturilor omului în această ţară. Organizatorii speră că, în acest mod, protestele vor avea mai multă vizibilitate şi ecou internaţional. Printre revendicările grupării politice de opoziţie „Camera Obştească” se remarcă libertatea de a se reuni în cadrul manifestaţiilor şi eliberarea din închisoare a 12 activişti recunoscuţi de către organizaţia Amnesty International drept prizonieri politici.

Peste 200 de persoane s-au adunat luni în Piaţa Fântânilor din Baku, scandând „Democraţie!”, „Libertate!” şi „Demisia!”, ţinând în mâini pancarte cu fotografiile celor 12 deţinuţi, relatează EPA, preluata de TVR Info. În scuarul Sabira, protestatarii au fost opriţi de poliţişti şi de forţele de reacţie rapidă din cadrul ministerului azer de Interne, care au reţinut câteva zeci de persoane. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi şi bătuţi.

Marţi începe la Baku competiţia Eurovision, eveniment la care sunt aşteptaţi să se adune în faţa micilor ecrane peste 125 milioane de telespectatori din toată lumea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult