Acasa InternationalExterne Baconschi catre Westerwelle: Interesul Germaniei ar putea face din R.Moldova o poveste de succes

Baconschi catre Westerwelle: Interesul Germaniei ar putea face din R.Moldova o poveste de succes

scris de Ziua Veche
40 Afisari

 

.Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri, la Bucuresti, in timpul vizitei omologului sau german, Guido Westerwelle, ca Romania doreste sa primeasca „confirmarea interesului Germaniei pentru Strategia UE a Dunarii si pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a Parteneriatului Estic”. „Daca trupele rusesti de acolo (Transnistria – n.red.) se retrag si acest conflict inghetat isi va gasi o solutionare, intreaga Europa de Est si tarile din Parteneriatul Estic vor deveni stabile, atractive si, in acelasi timp, o punte in dialogul dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa”, a mai precizat oficialul roman.


La randul sau, Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe si vicecancelar al Republicii Federale Germania, a afirmat ca „Romania este, din perspectiva Germaniei, un partener de mare incredere si important, inclusiv in ceea ce priveste consolidarea relatiilor catre Est si in Balcani. Zona Marii Negre este pentru Uniunea Europeana de o importanta strategica ridicata. Obiectivele noastre comune sunt cooperarea la Marea Neagra si Parteneriatul Estic, cadre care trebuie folosite mai intens pentru initiative si proiecte comune”.

Potrivit MAE, cu prilejul vizitei ministrului german, s-a convenit intensificarea relatiilor bilaterale prin urmatoarele masuri: convorbiri regulate la nivelul ministrilor si la nivelul inaltilor functionari din domeniul politicii externe si de securitate, precum si al afacerilor europene; schimb regulat de diplomati si, pe cat posibil, initierea unui schimb de functionari publici din alte ministere; organizarea unei conferinte germano-romane care sa inlesneasca intalniri ale factorilor de decizie din domeniul politic, al economiei si societatii civile din ambele tari si adancirea cooperarii in domenii precum Strategia UE privind regiunea Dunarii, cooperarea la Marea Neagra, Balcanii de Vest si vecinatatea estica a UE. Vizita ministrului Afacerilor Externe german a inclus primirea la Presedintele Romaniei, Traian Basescu si o vizita la Sibiu, unde oficialul german va avea intrevederi cu reprezentantii autoritatilor locale si cu reprezentantii comunitatii germane. 

Prezentam declaratiile facute de cei doi ministri:  

Teodor Baconschi, ministrul roman al Afacerilor Externe: „Buna ziua. Sunt extrem de onorat sa il primesc la Bucuresti pe domnul Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei.

Este prima vizita a sefului diplomatiei germane la Bucuresti dupa integrarea noastra in 2007.

Domnul Westerwelle – ca politician – a declarat, inca de la inceputul mandatului sau, ca va acorda o prioritate strategica relatiilor cu noii membri si cu partea rasariteana a continentului.

Germania este deja primul nostru partener comercial, cu o crestere de 17% a schimburilor in 2010, in raport cu aceeasi perioada a anului din 2009. Asteptam noi investitii germane si, poate, venirea pe piata noastra financiara a unor banci importante, precum Deutsche Bank sau Commerzbank.

Am dori sa primim mai multe investitii germane, indeosebi in domeniile critice ale infrastructurii nationale, in sectorul energetic, in infrastructura rutiera, educatie, cercetare, dar si in domeniul justitiei si al afacerilor interne.

Avem o importanta comunitate de romani in Germania si o comunitate germana aici; ele pot fi o punte concreta pentru dialogul dintre societatile noastre, nu doar dintre politicienii nostri. Toti svabii si sasii care s-au nascut in Romania si care au trait in mare parte aici sunt oricand bineveniti inapoi, nu numai pentru a reabilita patrimoniul pe care l-au creat in Transilvania, dar si pentru a contribui la business-ul bilateral.

Dorim, de asemenea, sa primim confirmarea interesului Germaniei pentru Strategia UE a Dunarii si pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a Parteneriatului Estic. De aceea, ma bucur ca de la Bucuresti domnul ministru Westerwelle va merge la Chisinau.

Urmeaza ca, pe baza Memorandumului dintre doamna Merkel si domnul Medvedev, sa implicam mai mult Uniunea Europeana in formatul 5+2 referitor la Transnistria. Daca trupele rusesti de acolo se retrag si acest conflict inghetat isi va gasi o solutionare, intreaga Europa de Est si tarile din Parteneriatul Estic vor deveni stabile, atractive si, in acelasi timp, o punte in dialogul dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

inca o data, domnule ministru, bine ati venit, si ma bucur ca ati apreciat arhitectura Bucurestiului ca personalitate pasionata de acest domeniu”.

 

Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe si vicecancelar al Republicii Federale Germania: „Vreau si eu sa multumesc omologului meu, domnul Teodor Baconschi pentru ospitalitate si pentru primirea deosebit de calduroasa, si, de asemenea, pentru discutiile cuprinzatoare si semnificative cu presedintele Romaniei. Aceasta este o vizita la parteneri foarte apropiati, la prieteni. 

Relatiile dintre tarile noastre au o traditie foarte lunga – ma gandesc aici la inradacinarile adanci ale minoritatii germane in societatea romaneasca, iar acest fapt are, desigur, o contributie esentiala asupra relatiei bilaterale. 

In acest an sarbatorim 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre tarile noastre si acest lucru releva si importanta relatiilor diplomatice in timpul suisurilor si coborasurilor pe care le-am cunoscut de-a lungul istoriei. 

Romania este, din perspectiva Germaniei, un partener de mare incredere si important, inclusiv in ceea ce priveste consolidarea relatiilor catre Est si in Balcani. Zona Marii Negre este pentru Uniunea Europeana de o importanta strategica ridicata. Obiectivele noastre comune sunt cooperarea la Marea Neagra si Parteneriatul Estic, cadre care trebuie folosite mai intens pentru initiative si proiecte comune. 

Un element central al cooperarii noastre bilaterale este, bineinteles, reprezentat si de schimburile comerciale si de bunele relatii economice. De aceea, salut si, de asemenea, incurajez Guvernul roman sa continue reformele si in domeniul Justitiei si al Internelor pentru a putea valorifica adaptarile necesare. 

In intreaga Europa exista acum o dezbatere despre politicile care trebuie adoptate pentru a reveni la bugete de stat stabile si solide. Guvernul federal al Germaniei a adoptat un program elocvent de consolidare a finantelor publice. Salutam faptul ca si Romania doreste sa isi aduca contributia in Europa la politica de consolidare. Daca Europa isi doreste sa fie puternica, atunci statele membre trebuie sa aiba economii puternice. Este deosebit de important ca si Romania are aceeasi abordare. Draga Teodor, iti multumesc din nou pentru invitatie si ma bucur ca ma aflu aici”.

0 comentariu

salut 10-04-2010 - 22:18

Doua popoare ghinioniste: polonezii si romanii.
Polonezii au avut ghinionul sa piarda un presedinte excelent, care i-a scos la liman din criza; romanii n-au norocul asta cu presedintele care mai prelungeste criza zece ani. Cum spuneam: ghinioniste popoare.

PS: vad ca-i pe aici un Bula (acelasi, dealtfel) care spune ca nu-i adevarat ca pilotul polonez a ignorat repetat mesajele turnului de control. Chipurile, informatia asta ar fi facatura „Euronews” controlata de „KGB”. Vreau sa-l anunt pe tampit ca am descoperit si trei posturi TV americane si doua canadiene care spun acelasi lucru. Sa ia masuri, „KGB”-ul le controleaza pe toate !
Sariti, salvarea vine de la Romanika, taman din Drumu’ Taberei, etajul opt.
PPS: Liftul, o zi functioneaza, o zi nu. Azi….hm, n-ati ghicit…functioneaza. E la schimb cu apa calda.

cercetas 10-04-2010 - 22:32

Siberia
Leninismul
Stalinismul
Lagarele de munca si reeducare.
Nu ierta!
Nu uita!

Huhu 11-04-2010 - 10:48

Diferenta mare intre hotii romani e ca marii hoti romani fura doar in Romania cu mici exceptii, MARII HOTI EVREI FURA IN TOATA LUMEA!

Statul evreu AR TREBUI SA-I VINEZE PER MARII HOTI EVREI, SA-I DUCA IN ISRAEL, SA-I BAGE LA INCHISOARE PE VIATA pentru ca fac de rusine pe evreii cinstiti si din cauza lor E URIT POPORUL EVREU!!!!

sorge 11-04-2010 - 19:10

Liniilor Aeriene Koreene a fost doborit de o racheta trasa de un avion sovietic de vinatoare ,pt incalcarea teritoriului sovietic .Odata cu avionul au pierit si cei 269 de pasageri ai boeingului .
Exista o explicatie stiintifica a fenomenului care nu o mai dezvolt [decit daca ar fi cazul ],concluzia a fost ca serviciile secrete sovietice au fost la baza acestui asa zis accident .

cercetas 11-04-2010 - 22:02

Mana rosie le-a venit de hac
WWI si WWII tot de la scarpinatul cu mana aia s-au pornit

Huhu 11-04-2010 - 23:19

Daca Dumnezeu exista se va face lumina si vor fi pedepsiti vinovatii, ORICUM VOR FI PEDEPSITI IN VIETILE, REINCARNARILE LOR VIITOARE, DACA NU ACUM!

NU CREDETI IN REINCARNARI? Mergeti la un hipnoterapeut sa va hipnotizeze si ve-ti avea acces la anibtirile vitilor voastre trecute, din inconstient, subconstient!

Huhu 12-04-2010 - 07:17

Noi oamenii obisnuiti, nepresedinti de tara, o punum in pericol, ne riscam viata atunci cind urcam intr-un avion!

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult