Acasa InternationalExterne Baconschi catre Westerwelle: Interesul Germaniei ar putea face din R.Moldova o poveste de succes

Baconschi catre Westerwelle: Interesul Germaniei ar putea face din R.Moldova o poveste de succes

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat vineri, la Bucuresti, in timpul vizitei omologului sau german, Guido Westerwelle, ca Romania doreste sa primeasca „confirmarea interesului Germaniei pentru Strategia UE a Dunarii si pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a Parteneriatului Estic”. „Daca trupele rusesti de acolo (Transnistria – n.red.) se retrag si acest conflict inghetat isi va gasi o solutionare, intreaga Europa de Est si tarile din Parteneriatul Estic vor deveni stabile, atractive si, in acelasi timp, o punte in dialogul dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa”, a mai precizat oficialul roman.


La randul sau, Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe si vicecancelar al Republicii Federale Germania, a afirmat ca „Romania este, din perspectiva Germaniei, un partener de mare incredere si important, inclusiv in ceea ce priveste consolidarea relatiilor catre Est si in Balcani. Zona Marii Negre este pentru Uniunea Europeana de o importanta strategica ridicata. Obiectivele noastre comune sunt cooperarea la Marea Neagra si Parteneriatul Estic, cadre care trebuie folosite mai intens pentru initiative si proiecte comune”.

Potrivit MAE, cu prilejul vizitei ministrului german, s-a convenit intensificarea relatiilor bilaterale prin urmatoarele masuri: convorbiri regulate la nivelul ministrilor si la nivelul inaltilor functionari din domeniul politicii externe si de securitate, precum si al afacerilor europene; schimb regulat de diplomati si, pe cat posibil, initierea unui schimb de functionari publici din alte ministere; organizarea unei conferinte germano-romane care sa inlesneasca intalniri ale factorilor de decizie din domeniul politic, al economiei si societatii civile din ambele tari si adancirea cooperarii in domenii precum Strategia UE privind regiunea Dunarii, cooperarea la Marea Neagra, Balcanii de Vest si vecinatatea estica a UE. Vizita ministrului Afacerilor Externe german a inclus primirea la Presedintele Romaniei, Traian Basescu si o vizita la Sibiu, unde oficialul german va avea intrevederi cu reprezentantii autoritatilor locale si cu reprezentantii comunitatii germane. 

Prezentam declaratiile facute de cei doi ministri:  

Teodor Baconschi, ministrul roman al Afacerilor Externe: „Buna ziua. Sunt extrem de onorat sa il primesc la Bucuresti pe domnul Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe al Germaniei.

Este prima vizita a sefului diplomatiei germane la Bucuresti dupa integrarea noastra in 2007.

Domnul Westerwelle – ca politician – a declarat, inca de la inceputul mandatului sau, ca va acorda o prioritate strategica relatiilor cu noii membri si cu partea rasariteana a continentului.

Germania este deja primul nostru partener comercial, cu o crestere de 17% a schimburilor in 2010, in raport cu aceeasi perioada a anului din 2009. Asteptam noi investitii germane si, poate, venirea pe piata noastra financiara a unor banci importante, precum Deutsche Bank sau Commerzbank.

Am dori sa primim mai multe investitii germane, indeosebi in domeniile critice ale infrastructurii nationale, in sectorul energetic, in infrastructura rutiera, educatie, cercetare, dar si in domeniul justitiei si al afacerilor interne.

Avem o importanta comunitate de romani in Germania si o comunitate germana aici; ele pot fi o punte concreta pentru dialogul dintre societatile noastre, nu doar dintre politicienii nostri. Toti svabii si sasii care s-au nascut in Romania si care au trait in mare parte aici sunt oricand bineveniti inapoi, nu numai pentru a reabilita patrimoniul pe care l-au creat in Transilvania, dar si pentru a contribui la business-ul bilateral.

Dorim, de asemenea, sa primim confirmarea interesului Germaniei pentru Strategia UE a Dunarii si pentru a face din Republica Moldova o poveste de succes a Parteneriatului Estic. De aceea, ma bucur ca de la Bucuresti domnul ministru Westerwelle va merge la Chisinau.

Urmeaza ca, pe baza Memorandumului dintre doamna Merkel si domnul Medvedev, sa implicam mai mult Uniunea Europeana in formatul 5+2 referitor la Transnistria. Daca trupele rusesti de acolo se retrag si acest conflict inghetat isi va gasi o solutionare, intreaga Europa de Est si tarile din Parteneriatul Estic vor deveni stabile, atractive si, in acelasi timp, o punte in dialogul dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa.

inca o data, domnule ministru, bine ati venit, si ma bucur ca ati apreciat arhitectura Bucurestiului ca personalitate pasionata de acest domeniu”.

 

Guido Westerwelle, ministrul Afacerilor Externe si vicecancelar al Republicii Federale Germania: „Vreau si eu sa multumesc omologului meu, domnul Teodor Baconschi pentru ospitalitate si pentru primirea deosebit de calduroasa, si, de asemenea, pentru discutiile cuprinzatoare si semnificative cu presedintele Romaniei. Aceasta este o vizita la parteneri foarte apropiati, la prieteni. 

Relatiile dintre tarile noastre au o traditie foarte lunga – ma gandesc aici la inradacinarile adanci ale minoritatii germane in societatea romaneasca, iar acest fapt are, desigur, o contributie esentiala asupra relatiei bilaterale. 

In acest an sarbatorim 130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre tarile noastre si acest lucru releva si importanta relatiilor diplomatice in timpul suisurilor si coborasurilor pe care le-am cunoscut de-a lungul istoriei. 

Romania este, din perspectiva Germaniei, un partener de mare incredere si important, inclusiv in ceea ce priveste consolidarea relatiilor catre Est si in Balcani. Zona Marii Negre este pentru Uniunea Europeana de o importanta strategica ridicata. Obiectivele noastre comune sunt cooperarea la Marea Neagra si Parteneriatul Estic, cadre care trebuie folosite mai intens pentru initiative si proiecte comune. 

Un element central al cooperarii noastre bilaterale este, bineinteles, reprezentat si de schimburile comerciale si de bunele relatii economice. De aceea, salut si, de asemenea, incurajez Guvernul roman sa continue reformele si in domeniul Justitiei si al Internelor pentru a putea valorifica adaptarile necesare. 

In intreaga Europa exista acum o dezbatere despre politicile care trebuie adoptate pentru a reveni la bugete de stat stabile si solide. Guvernul federal al Germaniei a adoptat un program elocvent de consolidare a finantelor publice. Salutam faptul ca si Romania doreste sa isi aduca contributia in Europa la politica de consolidare. Daca Europa isi doreste sa fie puternica, atunci statele membre trebuie sa aiba economii puternice. Este deosebit de important ca si Romania are aceeasi abordare. Draga Teodor, iti multumesc din nou pentru invitatie si ma bucur ca ma aflu aici”.

0 comentariu

gemenaru 10-04-2010 - 10:47

Daca Putin ar fi avut un ficat ceva mai colorat si nu alb…..avionul nu s-ar fi prabusit……..
Traiasca „Wodkaya Strana”…….
Semn de alarma si pentru alti vecini…
vorba rusilor „cine nu e cu noi se duce la gunoi”…..

ZOB 10-04-2010 - 11:13

Satelit!

Pribeagul 10-04-2010 - 12:36

Niciodata nu poti stii cum, unde, cind te loveste soarta.

Avem o situatie simbol: o tagedie petrecuta acum 70 de ani accentuata, spre vesnica aducere aminte, de tragedia actuala.

Dumnezeu sa-i ierte pe cei mori si sa ne ajute pe cei inca vii!

seherezada 10-04-2010 - 12:56

[quote name=”Pribeagul”]Niciodata nu poti stii cum, unde, cind te loveste soarta…[/quote]

as zice „ironia SOARTEI”, fiindca asa cum acum 70 de ani Polonia a fost „castrata” de elitele ei ofiteresti …, asa si acum, multi dintre pasageri erau membrii de AZI ai elitei militare poloneze …

Cine e patruns de „misticism” (nu eu…) ar putea zice ca…
cineva acolo SUS, vrea sa demonstreze ca ORICE ai face pe acest pamint (chiar daca Putin a facut pina si gestul de a se prezenta la Katyn, admitind astfel un soi de „mea culpa”…),
relatiile dintre rusi si polonezi…, ramin asa cum au fost din vremurile stravechi, … intr`un dezacord perpetuu.

GEORGE 10-04-2010 - 13:07

E EXTRAORDINARA DE IM PUTIT KAGHEBISTA CATAASTROFA ASTA AERIANA IN rUSIA, A UNUI AVION RUSESC TUPOLE’ avind la bord patrioti de frunte polonezi!!1

KGB A UCIS IARASI????????????V

gemenaru 10-04-2010 - 16:11

Dumnezeu sa-i ierte pe acesti demni si apreciati ai Poloniei!!!!

sorge 10-04-2010 - 16:38

Sigur ca oficialii rusi dau vina pe pilot.
Si in mod SIGUR ,erau doi piloti .
Titlul vine de la EURONEWS .
Se pomeneste si de niste ceata .Nci un pilot nu risca avionul pe ceata ,mai ales cu asa incarcatura .
Sint mai multe lucruri care nu concorda .
Si sigur ca PM Putin ,conduce ancheta asupra accidentului .
In continuare cred ca ceasul care arata unghiul de atac al pantei de coborire a fost traficat prin satelit sau cine stie ce unde [gama ].
Pt ca numasi asa se explica de ce au ratat pista cu 1.5km .

nea Nae 10-04-2010 - 17:21

E CLAR CA DOAR EVREII AU INTERESUL SA NE DESPARTA, ASMUTA,PROVOACE SA NE URIM, UNOI PE ALTII, POPOARELE LUMII PENTRU A NE STAPINII, EXPLOATA MAI USOR!!!!!!

gemenaru 10-04-2010 - 18:03

Mare cretin esti mai,te abati dela subiect ca sa te faci de baliga si sa ne scoti de antisemiti.
Hai sictir ma boule.

nea Nae 10-04-2010 - 18:13

Orice prost stie ca numai voi aveti interesul sa ne provocati la ura pe toate poparele, unii impotriva celorlati sa ne exploatati, stapiniti mai usor!!!!

jan dinu 10-04-2010 - 18:29

Rog cit mai multi romani din metropola
Portland – Oregon s-a participe duminica
la Biserica Catolica Sf Stanislav pentru a
semna in Cartea de Condoleante dovedind
simpatia noastra fiind alaturi de ei
cu un profund respect prietenesc !
Jan Dinu

gemenaru 10-04-2010 - 18:30

Sunt mandru ca ma faci jidan,nu mi-ar fi rusine…dar e prea tarziu sa imi fac botezul.
Dar eruptia dumitale dovedeste clar cat de bolnav poti fi.
Priveste aici ce sunt in stare sa faca jidanii astia:
http://www.youtube.com/watch?v=gL1_EjPVM4o

jan dinu 10-04-2010 - 21:11

Cred ca TU te numesti – NIKOLAEVIKI …
din Transnistria ,plutonierul lui Smirnov !
JD

cercetas 10-04-2010 - 22:09

Misiunea a fost insa indeplinita.
Traiasca vesnic Putin si Rusia!

cercetas 10-04-2010 - 22:12

Un accident nefericit.
Traiasca vesnic Rusia si Putin!

1 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult