Acasa InternationalExterne Baconschi: Expulzarea romilor din Franta poate genera reactii xenofobe

Baconschi: Expulzarea romilor din Franta poate genera reactii xenofobe

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat, miercuri, intr-un interviu acordat RFI, ca se teme de un derapaj populist si de generarea unor reactii xenofobe in cazul anuntului facut de Franta cu privire la expulzarea romilor.


„Acquis-ul comunitar prevede dreptul de a expulza un cetatean european dintr-un stat membru catre alt stat membru numai in conditii extrem de drastice, in conditii de grava periculozitate sociala. M-ati intrebat daca legalitatea a fost respectata in cazul fiecaruia dintre cetatenii romani care fac obiectul acestei expulzari. Eu imi exprim speranta ca asa stau lucrurile, imi exprim totodata ingrijorarea cu privire la riscul de derapaj populist si de generarea unor reactii xenofobe pe fond de criza economica. E un precedent care ne ingrijoreaza si speram ca printr-un dialog interinstitutional bilateral foarte sustinut, chiar la 30 august sa ajungem la niste concluzii demne de parteneriatul strategic dintre Franta si Romania”, a raspuns Baconschi, potrivit Agerpres, in interviul acordat RFI. El a anuntat ca, la 30 august, secretarii de stat Valentin Mocanu si Dan Valentin Fatuloiu vor efectua o vizita la Paris cu scopul de a propune un set de masuri comune care sa raspunda nevoilor comunitatii rome. Ministrul a adaugat, totodata, ca „nu febrilitatea populista” ci „conlucrarea onesta” reprezinta solutia potrivita. El a aratat si ca „stigmatizarea unui grup etnic sau abordarile politienesti colective sunt ilegale in Europa, iar problema romilor este atat bilaterala, cat si europeana, si nu se va rezolva in 48 de ore, ci printr-o schimbare de atitudine si de responsabilizare a tuturor guvernelor europene”. Baconschi a subliniat ca relatiile cu Franta functioneaza foarte bine si ca fondul acestora a ramas intact. Primele expulzari ale romilor aflati ilegal in Franta catre tarile lor de origine, Romania si Bulgaria, vor avea loc, joi, a anuntat marti ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult