Acasa InternationalExterne Update: Baconschi participa la Conferinta Internationala pe tema Afganistanului. NATO nu va parasi tara dupa tranzitie

Update: Baconschi participa la Conferinta Internationala pe tema Afganistanului. NATO nu va parasi tara dupa tranzitie

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.

UPDATE 12.50: Fortele internationale in Afganistan vor ramane in aceasta tara la incheierea perioadei de tranzitie, pentru a nu i se mai permite niciodata miscarii talibane sa inlature de la putere un guvern, in Afganistan, dupa transferarea prerogativelor armatei si politiei afgane, a anuntat marti la Kabul secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, citat de agentiile internationale de presa, preluate de Agerpres.


„Tranzitia va fi efectuata treptat, pe baza unui examen serios asupra situatiei politice si de securitate durabila, astfel incat aceasta sa fie ireversibila”, a declarat Anders Fogh Rasmussen, adresandu-se reprezentantilor din peste 70 de tari donatoare si organizatii internationale, reuniti in cadrul Conferintei privind Afganistanul, care si-a deschis lucrarile marti, la Kabul. In consecinta, „fortele internationale nu vor pleca, ci vor dobandi un rol de sprijin” pentru viitoarele forte ale armatei si politiei afgane, a continuat secretarul general al NATO.

Analistii politici se asteapta ca aceasta conferinta sa marcheze o noua etapa in lentul proces de maturizare a guvernului afgan, in perspectiva retragerii fortelor internationale desfasurate in Afganistan in 2014. Conform unui document pregatitor, comunitatea internationala sprijina calendarul privind definitivarea formarii armatei si a politiei afgane pana la sfarsitul lui 2014. Transferul prerogativelor fortelor de ordine afgane se va baza pe „conditiile existente, nu pe calendare”, a insistat oficialul international. La randul sau, presedintele afgan Hamid Karzai si-a reafirmat angajamentul privind formarea fortelor armate si de politie in Afganistan, pana in 2014, cerandu-le partenerilor internationali sa investeasca in programe afgane prioritare, nu in proiecte cu „impact rapid”, noteaza AP.

–-

Teodor Baconschi participa pe 20 iulie la Conferinta Internationala pe tema Afganistanului, organizata la Kabul. Conferinta de la Kabul se inscrie in seria de evenimente majore dedicate coordonarii eforturilor comunitatii internationale in Afganistan si sprijinului acordat autoritatilor afgane in vederea asumarii raspunderii pentru asigurarea securitatii Afganistanului, anunta Ministerul Afacerilor Externe. Cel mai recent eveniment din aceasta serie, la care Romania a fost reprezentata, de asemenea de catre ministrul Teodor Baconschi, a avut loc la Londra, la 28 ianuarie 2010. Conferinta reprezinta un eveniment important, care, in viziunea organizatorilor afgani, va permite participantilor sa analizeze progresele realizate in privinta angajamentelor asumate la Londra, sa dezbata modalitatile avute in vedere de autoritatile afgane pentru implementarea Programului pentru Pace si Reintegrare si sa andoseze un plan cu prioritati pentru atingerea obiectivelor cuprinse in Strategia Nationala de Dezvoltare a Afganistanului.

Participarea ministrului Afacerilor Externe la Conferinta va permite abordarea unor teme de interes pentru Romania si promovarea profilului de aliat responsabil al tarii noastre, in contextul contributiei sale semnificative la eforturile comunitatii internationale din Afganistan si al sprijinului acordat de tara noastra in vederea asumarii de catre autoritatile afgane a responsabilitatilor pentru securitatea Afganistanului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS