Acasa InternationalExterne Baconschi: Statele pacifiste europene fac o imensă eroare

Baconschi: Statele pacifiste europene fac o imensă eroare

scris de M.A.
2 afisari

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, susţine că „americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană”, iar statele UE pacifiste fac „imensa eroare” de a crede că pacea este veşnică, criticând faptul că statele membre UE nu reuşesc să aibă o politică comună în domeniul apărării.

Teodor Baconschi (a1.ro)

Teodor Baconschi (foto a1.ro)

Baconschi a criticat, vineri, în cadrul conferinţei cu tema „Identitate naţională-identitate europeană într-o lume în reaşezare”, susţinută la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, faptul că statele membre ale Uniunii Europene nu reuşesc să aibă o politică comună în domeniul securităţii şi apărării, iar bugetele militare pe care le alocă sunt în scădere, întrucât se bazează pe NATO şi pe „comandamentul politico-militar” al Statelor Unite, în cadrul organizaţiei nord-atlantice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Americanii nu pot plăti la nesfârşit securitatea europeană. Europenilor li s-a cerut, după căderea comunismului, să pună pe picioare o politică comună de securitate şi apărare, ca pilon al NATO. Nu s-a întâmplat acest lucru, bugetele militare ale statelor membre continuă să scadă. Nu există decât cooperări consolidate între anumite state membre, dar nu am reuşit să facem măcar un inventar al resurselor militare disponibile la nivelul UE„, a spus Baconschi. El a dat ca exemplu faptul că nimeni nu ştie de câte elicoptere dispune Uniunea Europeană, la nivelul celor 27 de state membre, pentru a se putea face o planificare militară „în caz de agresiune directă asupra Uniunii”.

Baconschi a subliniat, în acest context, că statele europene pacifiste fac „imensa eroare” de a crede că pacea este veşnică.

„Ne bazăm pe NATO, pentru că nu avem altă sursă de securitate, dar am vrea ca NATO să rămână nu numai sub comandament politico-militar american, ci şi pe bugetul american, care asigură 80 la sută. În rest, avem doar Franţa, Marea Britanie care au arme nucleare şi un buget militar respectabil şi un mare număr de state europene pacifiste, cărora li se pare că pacea nu poate fi decât veşnică, dacă a durat în ultimii 60 de ani – o imensă eroare şi un mod iresponsabil de a ignora lecţiile elementare din ultimele două – trei milenii, de când avem cronici de specificitate ale războaielor”, a spus Baconschi.

Identitatea europeană şi tradiţiile iudeo-creştinismului

El a adăugat că UE „stă cam prost” cu unitatea europeană, arătând că până la Tratatul de la Lisabona Uniunea nici măcar nu avea personalitate juridică, cu identitatea şi conştiinţa europeană. Baconschi a susţinut, în acest sens, că nu există o identitate europeană fără asumarea tradiţiilor dreptului roman şi ale iudeo-creştinismului, criticând faptul că acest lucru nu a fost înscris în Tratatul de la Lisabona, „din scrupule şi pudibonderii seculariste”. „Multă retorică, instituţii extrem de sofisticate la Bruxelles, dar care nu comunică suficient de bine în Europa, ca noi să ne simţim înainte de toate europeni şi apoi români, unguri, cehi, polonezi. Nu avem încă o conştiinţă europeană, teoria mea simplă este că nu există o identitate europeană fără asumarea tradiţiilor dreptului roman şi ale iudeo-creştinismului. Patrimoniul creştin al Europei e parte din ce putem fi împreună, ca europeni. Or, aţi văzut că din scrupule şi pudibonderii seculariste, în preambulul Tratatului de la Lisabona, care e de fapt o Constituţie europeană, nimeni n-a dorit să menţioneze că dreptul roman şi Evanghelia lui Iisus Hristos sunt de fapt bazele culturii şi civilizaţiei europene. Or, dacă noi suntem în această amnezie, ne e ruşine cu strămoşii noştri, cu tradiţia modelată de creştinism – instituţii, valori, texte şi un panteon de figuri care au produs teologie, dar şi teologie politică, atunci să nu ne mire că nu ştim de unde venim şi nici unde mergem”, a spus Teodor Baconschi.

5 comentarii

u s 18-03-2011 - 20:38

Ce zice ma porcul asta tepos? Pai Bashina insusi el a zis parca ieri ca nu trebuie intervenit in Libia de exemplu. L-a apucat chefu de lupta? Cretinopatul vorbeste acuma de unitate in UE cand lepadatura securista de la Cotroceni pe care porcul o slujeste, numai pozitii europene n-are?
Basescu va fi eliminat ori ca Ceausescu ori ca Milosevici. In curand maghiarii vor incepe miscari de strada si revolte pentru obtinerea mai intai a autonomiei, pentru ca apoi sa ceara independenta. Daca va fi eliminat ca Ceasca, Romania rezista in forma actuala, daca nu, Romania se dezmembreaza. Bodaproste, ca jegul asta de tara nu ramane la mana lui Basescu indiferent de deznodamant.
Sper ca dupa dezmemnbrare, retardatii ardeleni sa-si ia si javra cu ei.

digital 18-03-2011 - 21:29

kktii asia au luat-o si pe ulei de cand le ies afacerile struna!se cred mesia si au si tendinte megalomane pe functii de kkat.dau lectii europei si mai au putin si ei cred ca vor conduce antreg mapamondul!
unde va fi sigur sfarsitul?!
TSUNAMI!!!!

coco 18-03-2011 - 22:01

iauzi braul trece raul…s-a trezit varu baconski sa latre.. ma rog pe undeva drege busuiocu, sant multi tembeli care cred ca nato o sa sara de cur in sus cand va da strechea in romanika… ei si atuncisa vezi mobilizare …si patriotism….cu cine fratilor?cu asistatiii? siau batut joc de totce era mai sfant si curat pe acest pamant!biserica si armata…atat mai ramasese nepangarit! HUO!!!

gogu 19-03-2011 - 01:28

De acord ! Asta-i , doar, inceputul ! n curin vor prelungi la 65 de ani virsta de trecere in retragere .

Banatanul 19-03-2011 - 16:10

Uniunea Europeana va fi o Uniune de Regate si din care va face parte si Regatul unit al Romanilor.
Aceasta uniune va fi condusa de cea mai longeviva Dinastie Imperial Europeana si Binecuvitata de Dumnezeu, Casa de Habsburg.

Avram Iancu a luptat in 1848-49 intru apararea intereselor Casei de Habsburg si impotriva intereselor aristocratiei Maghiare care dorea desfintarea Monarhiei Habsburgice si formarea unui nou imperiu cel Austro-Ungar. Care din nefericire 18 ani mai tirziu cu ajutorul Lojelor de la Paris mai exact in iulie 1867 sa realizat ceea ce Avram Iancu nu dorise.

Deci Romani adunativa in jurul Coroanei Regale Romane. Si numai asa se poate continua a fi in siguranta.
Iar razvratitii Proletari si Burghezi (Socialisti, Social-Democrati, Democrati si Liberali) care au creerele spalate puneti mina si invatati istorie si nu actionati cu capetele goale in bataia vintului ca nici o revolutie nu a adus ceva bun omului ci numai crima, ura si dispret fata de aproape.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult