Acasa InternationalExterne Ban Ki-moon despre soluționarea conflictului din Gaza

Ban Ki-moon despre soluționarea conflictului din Gaza

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon i-a îndemnat pe israelieni şi palestinieni să se întoarcă la masa negocierilor până când nu e prea târziu.

Ban Ki-moon despre soluționarea conflictului din Gaza (foto:teimun.org)

Ban Ki-moon despre soluționarea conflictului din Gaza (foto:teimun.org)

„Popoarele israelian şi palestinian împărtăşesc un destin comun pe un pământ comun. Nu se pune problema de a elimina pe unul sau pe celălalt”, a subliniat Ban Ki-moon în faţa unui comitet al Naţiunilor Unite (ONU) pentru drepturile palestinienilor. Totodată, secretarul general a îndemnat „toate părţile să se îndepărteze de prăpastie şi să găsească o cale a păcii înainte ca speranţa şi timpul să se risipească”. Aceste declaraţii au fost făcute în contextul creşterii îngrijorării la nivel internaţional în urma reescaladării violenţelor în Ierusalimul de Est. Absenţa unor perspective privind pacea şi continuarea procesului de colonizare de către Israel reduc speranţele în vederea ajungerii la o soluţie a două state promisă de ONU, în care Israelul şi noul stat Palestina ar urma să coexiste.

Ban Ki-moon a menționat că israelienii şi palestienii par „să fie pe cale de a pierde orice simţ al contactului”. „Cand se va ajunge acolo, nu va mai fi foarte departe de prăpastie”, a avertizat el. În contextul în care o soluţie politică nu pare a se contura, iar negocierile israeliano-palestiniene purtate timp de nouă luni sub egida secretarului de Stat american John Kerry au eşuat în aprilie, mai multe state din Europa intenţionează să recunoască în mod simbolic statul Palestina. Adunarea Naţională a Franţei va vota, la 2 decembrie, o rezoluţie pe această temă.

De asemenea, palestinenii intenţionează să prezinte la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie care cere retragerea Israelului din toate teritoriile ocupate. Conform mediafax, în pofida unor declaraţii ale palestinienilor potrivit cărora textul acestui proiect de rezoluţie va fi gata pentru a fi supus la vot în noiembrie, reprezentantul palestinian la ONU, Riyad Mansour, a anunţat că încă nu a fost fixată o dată pentru dezbaterea acestui proiect în Consiliu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult