Acasa InternationalExterne BCE cere băncilor din zona euro să plece din Rusia

BCE cere băncilor din zona euro să plece din Rusia

scris de Misu Andrei
78 Afisari

Băncile din zona euro şi-au redus deja expunerea pe Rusia destul de rapid, iar Banca Centrală Europeană menţine presiunile asupra lor să iasă de pe piaţă complet, a afirmat marţi Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

(foto:lepeuple.be)

Cred că este important ca băncile să se concentreze în continuare pe reducerea suplimentară a expunerii lor şi, ideal, să iasă de pe piaţă de îndată ce pot”, a declarat Enria la o conferinţă.

Acesta este un proces pe care nu doar îl lăudăm, ci şi facem presiuni puternice asupra băncilor să ia decizii deoarece există un risc reputaţional implicat în cazul continuării afacerilor în Rusia„, a adăugat oficialul BCE.

Raiffeisen, care este prezentă pe piaţa rusă de peste 25 de ani, a înregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 3,8 miliarde de euro, datorită în mare parte unui plus de profit de două miliarde de euro de pe urma afacerii sale din Rusia.

UniCredit, care este prezentă pe piaţa rusă de aproape 20 de ani, când a achiziţionat o bancă austriacă, a dat asigurări că afacerea sa din Rusia se concentrează mai mult pe companii şi mai puţin pe persoanele fizice. Din veniturile totale de peste 20 miliarde de euro realizate anul trecut de UniCredit, Rusia a fost responsabilă pentru mai mult de un miliard de euro.

Unele bănci străine au ieşit relativ rapid de pe piaţa rusă. În mai 2022, grupul francez Societe Generale şi-a vândut subsidiara rusă Rosbank grupului Interros, deţinut de omul de afaceri Vladimir Potanin.

În Austria, care are legături strânse istorice şi economice cu estul Europei şi Rusia, politicienii nu sunt vocali în legătură cu continuarea prezenţei Raiffeisen pe piaţa rusă, deşi în ultimele luni au fost proteste în faţa sediilor băncii.

Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen, a afirmat recent că examinează opţiunile privind afacerea din Rusia, dar a subliniat că orice mişcare e complicată, după ce anterior declarase că banca „nu este un stand de cârnaţi”, care poate fi închis peste noapte.

Pentru unii, problema este mai mult de moralitate decât de bani. Heinrich Schaller, şeful celui de-al treilea acţionar al RBI, Raiffeisenlandesbank Oberoesterreich, şi adjunctul preşedintelui Raiffeisen, este printre cei care şi-au exprimat dubiile în legătură cu prezenţa băncii în Rusia.

Desigur, este o problemă de moralitate. Nu am niciun dubiu în legătură cu asta„, a declarat el recent.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS