Acasa InternationalExterne Belarus atacă Ucraina. Kievul răspunde dur

Belarus atacă Ucraina. Kievul răspunde dur

scris de M.A.
6 afisari

Un scandal diplomatic între Belarus şi Ucraina se prefigurează la orizont, după ce ministerul ucrainean de Externe şi-a exprimat indignarea în legătură cu „comentariile fără precedent incorecte” ale preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează miercuri site-ul de opoziţie „Belarusski partizan”.

Belarus si Ucraina

Belarus si Ucraina (foto: en.wikipedia.org)

Într-o conferinţă de presă susţinută în ajun în regiunea Gomel, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la catastrofa de la Cernobâl, Lukaşenko şi-a permis să facă remarci dure la adresa autorităţilor ucrainene şi a unor înalţi oficiali europeni, transmite Agerpers. Parcă anticipând întrebarea presei de ce nu se află la ceremoniile comemorative de la Cernobâl, în Ucraina, preşedintele belarus a atribuit omologului său ucrainean Viktor Ianukovici vina pentru absenţa sa, acuzându-l că se află în subordinea Bruxellesului.

Potrivit presei ucrainene, preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso avertizase anterior că nu se va deplasa la Kiev pentru conferinţa internaţională dedicată Cernobâlului în cazul în care va participa şi Aleksandr Lukaşenko. Sau, cel puţin, Barroso ar fi ameninţat că dacă în aceeaşi încăpere se va afla şi preşedintele belarus el va părăsi sala. Prin urmare, liderul de la Minsk a tras concluzia că autorităţile ucrainene nu l-au invitat la conferinţa de la Kiev, ce a precedat evenimentele comemorative din data de 26 aprilie tocmai din această cauză, din respect faţă de Barroso. În ajun, agenţia oficială belarusă de presă BelTA a difuzat un comentariu oficial, în care Lukaşenko afirma, între altele: „În privinţa unor „ţapi” precum Barroso, ei, a fost un Barroso în Portugalia, de unde a fost alungat şi atunci acesta şi-a găsit un loc de muncă la Comisia Europeană. Nu-mi pasă ce scoate pe gură un funcţionar european sau altul…” În acelaşi context, Lukaşenko şi-a exprimat regretul că autorităţile ucrainene „joacă dupa cum cântă Bruxellesul” în relaţiile cu Belarus.

MAE de la Kiev a reacţionat cu promtitudine la comentariile critice ale liderului de la Minsk, exprimându-şi într-un comunicat regretul că „abordările oficialilor belaruşi în relaţia cu UE şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţii internaţionale concordă din ce în ce mai puţin cu normele civilizate de comunicare în ultimele luni”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult