Acasa InternationalExterne Belarusul înăsprește legile împotriva manifestanților și „extremismului”.

Belarusul înăsprește legile împotriva manifestanților și „extremismului”.

scris de Misu Andrei
70 afisari

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a semnat marți o lege prin care înăsprește sancțiunile pentru persoanele care participă la manifestații neautorizate și pedepsele pentru „extremism”, scrie AFP. Potrivit noii legislații, participarea la mai mult de două proteste neautorizate se pedepsește cu trei ani de închisoare, publicarea de informații „personale” despre forțele de ordine cu cinci ani de închisoare iar violența împotriva acestora cu șapte ani de închisoare.

Uniunea Vamală Rusia-Belarus crapă? Lukaşenko s-a săturat de Moscova

Noua legislație este pusă în aplicare în timp ce regimul de la Minsk continuă represiunea implacabilă împotriva mişcării de contestare începută în august 2020, când o bună parte a populaţiei belaruse a contestat realegerea lui Aleksandr Lukaşenko pentru un nou mandat prezidenţial, al şaselea la număr, în urma unui scrutin considerat fraudat pe scară largă. Represaliile declanşate de autorităţi au dus la arestarea a mii de persoane, încarcerarea mai multor sute de belaruşi şi exil forţat pentru sute de susţinători ai opoziţiei sau jurnalişti, precizează Agerpres.

Potrivit noii legi publicate marți, o persoană care participă la mai mult de două manifestaţii neautorizate riscă de acum până la trei ani de închisoare.

Noi pedepse sunt introduse pentru combaterea „extremismului”. Pentru participarea la activităţi considerate „extremiste” de către regim sau „promovarea” unor astfel de acţiuni pedeapsa este de şase ani de închisoare. O persoană acuzată de „finanţarea” unor astfel de activităţi riscă până la cinci ani de închisoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult