Acasa InternationalExterne Belfast: Violenţele nu se mai opresc, poliţia ripostează

Belfast: Violenţele nu se mai opresc, poliţia ripostează

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Violenţele au continuat şi luni seara la Belfast, poliţia nord irlandeză folosind gloanţe de cauciu şi tunuri de apă împotriva protestatarilor.

Belfast: Violenţele nu se mai opresc, poliţia ripostează (foto:guardian.co.uk)

După decizia consiliului municipal din 3 decembrie de a nu mai arbora drapelul britanic pe clădirea primăriei decât în unele zile ale anului şi nu permanent, un val de proteste a luat naştere în capitala Irlandei de Nord, Belfast, peste 60 de poliţişti fiind răniţi şi 100 de persoane arestate începând din seara de joi, 3 decembrie. Luni seara, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă după ce a fost atacată cu pietre şi cocteiluri Molotov, în timp ce încerca să separe grupurile de loialişti de cele de republicani.

Drapelul britanic va fi din nou înălţat miercuri, 9 ianuarie, de ziua de naştere a ducesei de Cambridge, Kate, soţia prinţului William, fiul cel mare al moştenitorului coroanei britanice. Reprezentanţi religioşi şi ai mai multor partide s-au reunit duminică într-o biserică din Belfast pentru a încerca să pună capăt acestor violenţe, care au continuat însă şi luni.

Teritorul fostului regat Ulster, s-a confruntat cu 30 de ani de violenţe intercomunitare între protestanţii unionişti şi republicanii catolici, susţinători ai unirii cu Irlanda, soldate cu 3.500 de morţi. După acordul de pace din 1998, în provincie s-au produs incidente sporadice.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult