Acasa InternationalExterne Berlusconi demisionează pentru “binele ţării”

Berlusconi demisionează pentru “binele ţării”

scris de A.P.
4 afisari

Primul ministru italian Silvio Berlusconi va demisiona imediat după adoptarea de catre parlament a măsurilor bugetare şi reformelor economice promise Uniunii Europene, pentru a evita contagiunea crizei euro, a anunţat marţi preşedinţia republicii.

Silvio Berlusconi (foto m24digital.com)

Silvio Berlusconi (foto m24digital.com)

După adoptarea de măsuri, ‘preşedintele Consiliului îşi va preda mandatul şefului statului care va organiza consultări’ obişnuite cu partidele majorităţii şi cu opoziţia în vederea formării unui nou guvern, potrivit unui comunicat al palatului Quirinale, sediul preşedinţiei. Şeful guvernului italian Silvio Berlusconi a explicat marţi seară că a decis sa demisioneze odată adoptate măsurile economice promise UE, deoarece ‘cel mai important lucru este de a face bine pentru ţară’, transmite Agerpres.  ‘Trebuie să ne preocupe situaţia italiană, ceea ce se întâmplă pe pieţe, pentru ca pieţele să nu creadă că Italia n-ar fi capabilă sau nu are intenţia să aprobe aceste măsuri pe care le-a cerut Europa‘, a declarat Berlusconi, într-un apel telefonic la unul dintre canalele sale de televiziune, Canale 5.
Berlusconi a considerat necesar ‘să demonstreze contrariul, că noi suntem serioşi şi că acesta este primul lucru care ar trebui să ne preocupe’. ‘Apoi, mai sunt alte lucruri cum ar fi cine conduce sau nu guvernul’, a adăugat el. ‘Suntem într-un context dificil în ceea ce priveşte pieţele. Europa ne-a cerut măsuri care ar trebuie să ne susţină economia şi ni le-a cerut cu multă insistenţă’, a reamintit el, estimând că ele trebuie ‘aprobate’. Berlusconi a subliniat că în prezent ‘parlamentul este paralizat odată cu dezertarea a şapte membri ai majorităţii noastre’. El a recunoscut că trebuie să ‘ia act’ de faptul că ‘guvernul nu mai are majoritatea pe care el a crezut că o are’.
Camera Deputaţilor a votat marţi bilanţul pe 2010 al statului italian, dar cu doar 308 voturi, în timp ce majoritatea absoluta este de 316, şi aceasta mulţumită abţinerii opoziţiei şi ‘nemulţumiţilor’ din partidul lui Berlusconi. În legătură cu viitorul, Berlusconi s-a declarat partizan al alegerilor anticipate faţă de termenul normal în 2013, recunoscând că acest lucru trebuie să îl decidă şeful statului. Preşedintele Giorgio Napolitano a indicat deja într-un comunicat oficial că intenţionează să înceapă imediat după plecarea lui Berlusconi consultări cu toate partidele politice pentru a decide calea de urmat.

2 comentarii

BULA 09-11-2011 - 15:25

E si batran pentru a mai conduce tara. Si-a mancat malaiul.

urbos 09-11-2011 - 16:34

Orianoo unde esti fa?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult