Acasa InternationalExterne Biden nu regretă decizia de retragere a trupelor din Afganistan

Biden nu regretă decizia de retragere a trupelor din Afganistan

scris de Misu Andrei
92 afisari

Președintele Joe Biden a declarat marți că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan la sfârșitul lunii august, cerând afganilor să găsească „voința de a se lupta pentru națiunea lor”. Biden a dat asigurări că va sprijini în continuare logistic și financiar armata afgană, afirmând că, până acum, în cei 20 de ani de război, au fost cheltuiți peste 1.000 de miliarde de dolari.

„Nu regret decizia mea”, a spus Biden, în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă. Ultimele trupe americane ar urma să părăsească Afganistanul la 31 august, după 20 de ani de război purtat de Statele Unite în această ţară.

Cu ce cost se încheie războiul din Afganistan? BBC a făcut un bilanț al cheltuielilor militare suportate de Statele Unite pentru intervenția în Afganistan. Au fost perioade în care SUA a cheltuit 100 de miliarde de dolari pe an în Afganistan, aproape jumătate din PIB-ul României. Pe lângă costul în bani, războiul a avut și un cost în vieți omenești, care nu va putea fi uitat ușor.

De când preşedintele democrat a anunţat acest termen, în urmă cu aproximativ o lună, talibanii câştigă constant teren. Ei au preluat marţi controlul în două noi capitale de provincie afgane, Farah, în vest, şi Pul-e Khumri, în nord, de unde civilii au fugit în masă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult