Acasa InternationalExterne Bilanțul conflictul din Fȃșia Gaza

Bilanțul conflictul din Fȃșia Gaza

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Rǎzboiul din Fȃșia Gaza a dus la moartea a peste 1850 de persoane  și a cauzat pagube materiale ȋntre 4 și 6 miliarde de dolari.

Bilanțul conflictul din Fȃșia Gaza

Ministrul palestinian adjunct al Economiei, Tayssir Amro, a explicat ȋntr-o declarație pentru AFP că această cifră nu ia în calcul decât „pagubele directe asupra economiei din Fâşia Gaza şi ar putea creşte odată ce vor fi adăugate consecinţele indirecte asupra populaţiei”. Un calcul mai exact se va face în momentul reinstalării liniştii în enclava palestiniană, suprapopulată şi aflată sub blocadă, unde peste 1.850 de persoane au fost ucise, iar aproape 500.000 strămutate, a spus el. Potrivit mediafax, Amro nu a oferit mai multe detalii în legătură cu reuniunea ţărilor donatoare.

Israelul şi mişcarea palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, respectau marţi un armistiţiu de 72 de ore obţinut datorită medierii Egiptului şi Statelor Unite. Trupele israeliene s-au retras după 29 de zile de ofensivă aeriană, apoi terestră. Ȋn afară de sutele de case distruse, de o săptămână, unica centrală electrică din Fâşia Gaza a încetat să funcţioneze după un bombardament israelian.

Enclava palestiniană, afectată din 2006 de o blocadă impusă de Israel, suferă de lipsă cronică de apă şi are probleme importante de aprovizionare cu electricitate. În acest context, întreruperile de curent sunt frecvente, între 8 şi 12 ore în fiecare zi, afectând spitale, şcoli, unităţi comerciale, uzine de tratare a apei şi pe cei 1,8 milioane de locuitori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult