Acasa InternationalExterne UPDATE – Bilanţul victimelor seismului urmat de un tsunami în Indonezia (video)

UPDATE – Bilanţul victimelor seismului urmat de un tsunami în Indonezia (video)

scris de A.P.
31 afisari

UPDATE  – Bilanţul seismului cu magnitudinea 7,5 urmat de un tsunami care a afectat insula indoneziană Sulawesi a crescut la 832 de morţi, a anunţat duminică agenţia de gestionare a catastrofelor, precizând că acesta ar putea creşte în continuare, în timp ce salvatorii scoteau noi victime dintre dărâmături în oraşul Palu, devastat, relatează AFP.

”Astăzi, la ora (locală) 13.00 (08.00 ora României) sunt 832 de morţi”, în principal în oraşul Palu, a anunţat, într-o conferinţă de presă, Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei de gestionare a catastrofelor.

 

Un bilanţ anterior anunţa 420 de morţi.

”Este foarte dur”, declară pentru AFP Risa Kusuma, o mamă în vârstă de 35 de ani, care-şi leagănă băieţelul, cu febră, într-un centru pentru refugiaţi în oraşul Palu. ”Ambulanţa aduce noi corpuri în fiecare minut”, ”nu e multă apă, iar magazinele sunt jefuite peste tot”.

Alte câteva sute de persoane au fost grav rănite.

Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, oraş cu 350.000 de locuitori situat pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi ONG-urile sunt îngrijorate însă de situaţia în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă.

Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.

Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.

SUPRAVIEŢUITORI SCOŞI DINTRE DĂRÂMĂTURI

Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.

”Am reuşit să scoatem o femeie în viaţă din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de salvare. ”Şi am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”.

Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival p o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, aşteptat la faţa locului, a anunţat că armata era în curs de mobilizare pentru a ajuta în căutarea de supravieţuitori. Avioane încărcate cu material şi hrană au aterizat peaeroportul din Palu, unde câteva piste sunt inutilizabile.

La palu se puteau vedea epave de vehicule, clădiri transformate în mormane de moloz, arbori scoşi din rădăcină şi linii electrice doborâte, care arată violenţa undelor seismice şia valului de 1,5 metri care s-a abătut asupra oraşului.

HRANĂ ŞI ADĂPOST

Îngroziţi de replici, numeroşi locuitori din Palu au dormit în adăposturi improvizate din bambus sau pe terenuri de fotbal.

Populaţia locală se confrunta cu urgenţe de bază ale supravieţuirii – găsirea de hrană şi adăpost.

Mulţi aşteptau răbdători la cozi lungi pentru a primi apă potabilă sau tăiţei instant.

De o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică – şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta.

Puternicul seism urmat de un tsunami care a afectat Insula Sulawesi din Indonezia s-a soldat cu 384 de morţi şi sute de răniţi, potrivit unui nou bilanţ anunţat sâmbătă de agenţia de gestionare a catastrofelor, relatează AFP.

Un bilanţ anterior indica, sâmbătă dimineaţă, 48 de morţi.

”384 de persoane au murit”, potrivit datelor de la spitale, a anunţat sâmbătă Sutopo Purwo Nugroho, un purtător de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

Numărul răniţilor a crescut la 540, a adăugat oficialul, care a solicitat, într-o informare de presă, ”personal, voluntari şi utilaje speciale”.

Imagini din oraşul Palu – cu 350.000 de locuitori – de pe coasta de vest a Insulei Sulawesi surprindeau corpuri zăcând în apropierea coastei, unele acoperite cu pături albastre. Epave de vehicule relevă violenţa valului care s-a abătut asupra insulei.

Agenţia s-a declarat de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau pentru pregătirea unui festival pe o plajă din Palu, vineri seară, cu puţin înainte de tsunami.

În contextul în care spitalele sunt depăşite de afluxul de victime, numeroşi răniţi sunt îngrijiţi afară. Locuitori transportă corpuri neînsufleţite, într-una dintre imagini apărând un bărbat care avea în braţe corpul unui copil plin de noroi.

Seismul a afectat în principal oraşul Palu şi regiunea vecină Donggala. ”La Palu (…) sunt clădiri, case care au fost distruse (…), hoteluri, spitale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al agenţiei indoneziene de gestionare a catastrofelor.

”Credem că zeci sau sute (de victime) nu au fost încă degajate din dărâmături. Principalul centru comercial din Palu s-a surpat. Hotelul Rua-Rua (…) s-a scufundat, avea 80 de camere, dintre care 78 erau ocupate”, a adăugat el.

HOTELURI ŞI UN CENTRU COMERCIAL DISTRUSE

Palu şi regiunea oraşului au fost afectate de aproximativ 100 de replici după cutremurul puternic de vineri, care a avut loc imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României).

Acest cutremur cu magnitudinea 7,5, potrivit Institutului american de geofizică USGS, este mai puternic decât seria de seisme care a afectat Indonezia în luna august şi care a ucis peste 500 de oameni şi a rănit aproximativ 1.500 pe Insula Lombok, vecină cu Insula Bali.

Un tsunami s-a declanşat la puţin timp după aceea – cu o înălâime maximă de 1,5 metri – pe coasta din apropierea Palu.

Panica i-a făcut pe locuitori să fugă către locuri înalte din oraş, potrivit unor imagini difuzate de televiziuni locale. O întegistare video surprinde un val care se abate asupra mai multor clădiri şi inundă o moschee.

”Am început să fug când am văzut valuri abătându-se asupra coastei”, a declarat pentru AFP Rusidanto, un locuitor din Palu care, la fel ca mulţi inodezieni, poată un singur nume.

ARMATA CHEMATĂ SĂ AJUTE

Imagini difuzate de agenţia de gestionare a catastrofelor surprind pagube importante – un centru comercial foarte avariat, la Palu, drumuri şi trotuare fisurate.

Electrcitatea a fost întreruptă parţial în oraş, iar aeroportul a fost închis, la fel ca anumite artere care conduc în oraş.

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat că armata a fost chemată să ajute în operaţiunile de căutare a victimelor în zonă.

Epicentrul cutremurului se află la 78 de kilometri nord de Palu. Seismul a fost resimţit până în sud, la Makassar, capitala insulei. El a fost resimţit şi pe insula vecină Kalimantan – partea indoneziană a Borneo -, de cealaltă parte a Strâmtorii Makassar.

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică – şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.

În 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult