Acasa InternationalExterne Bloody Sunday: Armata britanica scoasa vinovata pentru masacrul din Derry. Adevarul despre Mineriada din 13-14 iunie 1990?

Bloody Sunday: Armata britanica scoasa vinovata pentru masacrul din Derry. Adevarul despre Mineriada din 13-14 iunie 1990?

scris de Ziua Veche
4 afisari

Raportul Saville publicat marti la Londra arata ca Regimentul 1 Parasustisti a deschis in mod nejustificat focul asupra manifestantilor nord-irlandezi din orasul Derry la data de 30 ianuarie 1972, ucigand 13 persoane si ranind alte 13. Raportul Saville vine sa rezolve o disputa veche de aproape 40 de ani cu privire la responsabilitatea masacrului intrat in constiinta publica britanica sub denumirea de Bloody Sunday. Presa insulara afirma ca in urma acestui raport este posibila deschiderea unor actiuni in justitie impotriva militarilor care au participat la aceasta actiune.

 

Pe 30 ianuarie 1972 Regimentul 1 de Parasutisti a blocat intrarea unei coloane de manifestanti pasnici in centrul orasului Derry din Irlanda de Nord. Militarii au deschis focul asupra manifestantilor, ucigand 13 persoane si ranind alte 13. Imediat dupa evenimente a fost infiintata o comisie condusa de lordul Widgery care a exonerat de vinovatie parasutistii, in ciuda faptului ca a constatat ca nici unul dintre cei ucisi nu era inarmat si nici nu avea urme de praf de pusca sau explozibili pe mana.

Chestiunea Bloody Sunday a fost reluata in timpul mandatului lui Tony Blair si in 1998 a fost infiintata o noua comisie condusa de lordul Saville, raportul acestei comisii fiind prezentat marti de premierul David Cameron care si-a cerut scuze si si-a exprimat regretul pentru cele intamplate.

Comisia Saville a stabilit ca majoritatea celor ucisi incercau sa fuga din fata parasutistilor sau incercau sa-i ajute pe cei deja impuscati semnalizandu-si intentiile pasnice. Comnisia Saville a mai stabilit ca la fata locului au fost prezenti si membri ai IRA inarmati, insa nu s-a putut documenta decat ca acestia au tras o singura data dupa ce militarii ucisesera deja doua persoane. Ministerul Apararii de la Londra a facut tot posibilul sa blocheze aceasta ancheta. Astfel nu au fost puse la dispozitia Comisiei Saville fotografiile realizate de militari cu prilejul evenimentelor si nici filmul facut din elicopterul care a survolat zona pe tot parcursul zilei. Mai mult, Ministerul Apararii de la Londra a sustinut permanent ca armele folosite de parasutisti pe 30 ianuarie 1972 au fost distruse in totalitate, desi unele dintre ele au fost recuperate in Sierra Leone sau Beirut. Comisia Saville a audiat peste 900 de martori, iar costurile acestei anchete au ajuns la aproape 200 de milioane de lire. 

 

 

0 comentariu

jan dinu 08-04-2010 - 21:44

Mult spor domnilor !!

JD

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS